Atnaujintas dvaras jo savininkui niekada neatsipirks

Išskirtinis, 500 metų jubiliejų šį rudenį minėsiantis, Ilzenbergo dvaras Rokiškio rajone jo atnaujinimą iniciavusio ir finansavusio verslininko Vaido Barakausko vertinamas kaip investicija, kuri niekada neatsipirks.

Sutvarkyto Ilzenbergo dvaro teritorija.
Sutvarkyto Ilzenbergo dvaro teritorija.
Dvaro teritorija traukia akį.
Dvaro teritorija traukia akį.
Dvaro teritorija traukia akį.
Dvaro teritorija traukia akį.
Daugiau nuotraukų (3)

lrytas.lt

Aug 27, 2015, 11:13 AM, atnaujinta Oct 18, 2017, 4:34 PM

Jo teigimu, netipinis projektas pareikalavo daugybės nenumatytų išlaidų, dėl kurių finansinis planas viršytas beveik tris kartus.

„Keturis metus vykę atnaujinimo darbai pareikalavo ne tik finansinių, bet ir didelių laiko bei energijos investicijų. Kita vertus, galimybės leido, jog Ilzenbergo dvaras taptų turbūt greičiausiai atnaujinta dvarviete visoje Lietuvoje.

Kitos dvarvietės, kaip žinome, tvarkomos dešimtmečiais ir dažnai tik rekonstruojami pastatai. Šiuo atveju yra sutvarkytos visos aplinkinės žemės, bei įrengtas didžiulis parkas, kokį, sutvarkymo lygiu, turi nebent Tiškevičių rūmai Palangoje“, – pasakojo V. Barakauskas.

Verslininkas pasakojo, kad projektas buvo sudėtingas kompleksinis uždavinys bene dešimčiai skirtingų pakraipų architektų, atsakingų už skirtingas dalis. Jie bendradarbiavo su maždaug dar dešimčia inžinerines sistemas projektuojančių kompanijų.

Dvaro atnaujinimo projektui buvo numatyti penkeri metai, iš kurių jau ketveri praėjo. Per tą laiką buvo visiškai sutvarkyta dvaro aplinka ir įkurtas parkas, kuriame daug dėmesio skirta landšafto suformavimui ir teritorijos apželdinimui.

Parko plotas – 15 hektarų teritorija, kurioje buvo iš naujo iškasti užpelkėję tvenkiniai, įrengtas meilės tiltas, įrengta patrankų ir kitokios aikštelės, pastatyta renginių estrada, nutiesti vaikščiojimo takai, sutvarkyta ežero pakrantė ir nuveikta daugybė kitų darbų. Šios vasaros pabaigoje pabaigtas tvarkyti dvaro parkas jau tapo lankytojų pamėgta turistine vieta.

„Parkui iki galo susiformuoti liko akcentinis želdinimas bei natūralūs gamtos procesai – kol tam tikri medžiai, augalai užaugs ir įgis numatytą galutinį suplanuotą vaizdą. Tačiau tai – tik detalės, nes iš esmės parkas jau įgavęs puikų vaizdą ir tinkamas turistiniam lankymui ar šventėms. Kitas etapas yra dvaro rūmų vidaus rekonstrukcija, kuri, kaip numatyta, turėtų pasibaigti dar po metų“, – sakė dvaro šeimininkas.

Numatyta, kad visiškai funkcionuoti pradėjęs dvaras save pilnai išlaikys. Šiuo metu formuojama dvaro infrastruktūra, kuri generuos tam tikras pajamas, kad būtų padengtos parko priežiūros, elektros, remonto ir panašios išlaikymo išlaidos.

„Pajamų tikimės iš poilsiautojų bei nestandartinių paslaugų, kurias dvaras teiks. Pavyzdžiui, jame plėtojama biodinaminio ūkio idėja, kuri šiuo metu aktyviai plinta Europos šiaurės šalyse: Skandinavijoje ir Vokietijoje. Tai reiškia, kad dvare bus ekologiškai, natūraliais būdais auginama produkcija, kurią bus galima įsigyti valgymui. Žmones, kurie užsisako šią paslaugą, mes vadiname dvariško maisto valgytojais“, – sakė verslininkas.

Dvariško maisto valgytojams, užsisakiusiems vadinamąjį gėrybių krepšelį, kas savaitę pristatomi sezoniniai dvare užauginti ir pagaminti maisto produktai: vaisiai, daržovės, pieno gaminiai, medus ir panašūs. Pažymėtina, kad jų bus gaminama tik tiek, kiek reikia valgytojams. Šiuo metu šią paslaugą jau yra užsisakę pirmieji valgytojai, tarp kurių – žinomi verslininkai ir pramogų pasaulio atstovai.

Be laisvalaikio ir renginių parke ir meilės saloje, dvaro lankytojams siūloma apsigyventi originaliame senoviniame dvaro amatų name, pasidžiaugti ant ežero kranto išlikusių pamatų įrengta didžiausia Lietuvoje pirtimi, pasivėžinti išskirtine, originalia Viktorijos laikų karieta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.