Būna ir taip: geležinė būda tvarkingą kiemą bjauroja 20 metų

Atsikratyti sovietinių skulptūrų ant Žaliojo tilto buvo paprasta, o štai išgabenti iš sostinės L.Sapiegos gatvės dar vienos sovietinės okupacijos liekanos – karinės mašinos priekabos – neįmanoma.

Antakalnio senbuviai teigia, kad būda stovi nuo sovietinių laikų, kai L.Sapiegos gatvė dar vadinosi A.Suvorovo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Antakalnio senbuviai teigia, kad būda stovi nuo sovietinių laikų, kai L.Sapiegos gatvė dar vadinosi A.Suvorovo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys („Lietuvos rytas“)

Aug 31, 2015, 10:04 AM, atnaujinta Oct 18, 2017, 5:51 AM

Antakalnyje, šalia L.Sapiegos gatvės, ties 9-uoju namu, jau porą dešimtmečių nelegaliai stovi geležinė apšiurusi būda.

Gali būti, kad tai karinės mašinos priekaba – netoliese sovietmečiu buvo įsikūrusi A.Suvorovo karininkų mokykla.

Stovi nuo sovietmečio

Kaip šis prestižinį Antakalnio rajoną bjaurojantis daiktas atsidūrė L.Sapiegos gatvėje, neaišku.

Siūlo galo jau kelinta savaitė ieško Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT), bandydama nustatyti, kas yra jo savininkas, kam priklauso.

Netoliese gyvenantys Antakalnio gyventojai tik gūžčiojo pečiais – niekam ši būda netrukdo, nors ir atrodo neestetiškai.

Vieni sakė, kad ji stovi nuo sovietinių laikų, kai L.Sapiegos gatvė dar vadinosi A.Suvorovo ir čia šeimininkavo sovietų kariškiai. Kiti teigia, esą priekaba atvilkta jau nepriklausomybės laikais, kažkas neva norėjęs užgrobti žemę.

Priekaba seniai nenaudojama. Kabo pakabinamoji surūdijusi spyna, pro tarpus matyti voratinkliais apraizgyta tuštuma.

Savivaldybė nesikiš

Nelegalus statinys L.Sapiegos gatvėje pasirodė esanti naujiena ir Vilniaus miesto savivaldybei.

Apžiūrėjusi atsiųstą nuotrauką Vilniaus savivaldybės Aplinkos ir energetikos departamento Būsto renovavimo skyriaus vedėja Stasė Kvedarienė paaiškino, kad griozdas stovi ant valstybinės žemės, todėl iškart patarė kreiptis į Nacionalinę žemės tarnybą (NŽT).

Šios tarnybos Viešųjų ryšių skyriaus vadovas Audrius Gelžinis susirūpinęs pareiškė, kad tikrintojai per dieną gauna apie šimtą pranešimų apie ant valstybinės žemės paliktus daiktus – veikti ir taip yra ką.

„Šis daiktas tikrai panašus į nelegalų statinį, tačiau pagal įstatymą vis tiek reikės tai nustatyti, ieškoti savininko. Bet juos rasti ne visada pavyksta“, – pripažino A.Gelžinis.

Galiausiai NŽT ir neprivaloma nukelti ant valstybinės žemės numestų sunkiasvorių daiktų. O kas privalo? Pasirodo, niekas. A.Gelžinis pripažino, kad įstatyme nėra aiškiai pasakyta, kad būtent savivaldybė turėtų nukelti tokius daiktus.

Reikalas – sudėtingas

„Jeigu stovi nelegalus statinys, viskas aišku, jo imasi statybų inspekcija.

Jeigu riogso metalinis garažas, kažkokia būda, reikalas jau sudėtingesnis, kyla painiava, mat toks daiktas nelaikomas nelegaliu pastatu.

Savivaldybių administracija dažniausiai kreipiasi į mus, tačiau ne mes tokius darbus turime atlikti“, – paaiškino NŽT atstovas A.Gelžinis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.