Trys mitai, kuriais vis dar tiki A klasės būsto pirkėjai

Apžiūrintys A energinės klasės būstą žmonės dažnai tiki ne vienu mitu ar nuostata apie šios klasės „keistenybes“. Tokių namų vystytojai pripažįsta – gyventojams vis dar trūksta gana daug informacijos apie A energinės klasės būstus, ir tą informacijos trūkumą jie užpildo gandais.

Nors šalyje A klasės būstų vis daugėja, pirkėjams trūksta pakankamos informacijos apie juos.<br>M.Patašiaus asociatyvioji nuotr.
Nors šalyje A klasės būstų vis daugėja, pirkėjams trūksta pakankamos informacijos apie juos.<br>M.Patašiaus asociatyvioji nuotr.
Teigiama, jog naujos kartos – A klasės būsto statybos yra dar atidžiau prižiūrimos.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Teigiama, jog naujos kartos – A klasės būsto statybos yra dar atidžiau prižiūrimos.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Nov 5, 2015, 10:31 AM, atnaujinta Oct 5, 2017, 5:02 PM

Nr. 1: „kampinio buto nenoriu – jis šaltas“

Vienas dažniausiai pasitaikančių reikalavimų naujam butui, jog jis nebūtų kampinis. Nes iki šiol vis atsirasdavo ekspertų, patariančių, jog norintys gyventi šilčiau ar mokėti už šildymą mažiau negu kaimynai, turėtų rinktis vidinius butus. Neva dvi išorines sienas turintys kampiniai butai dalį šilumos „atiduoda“ į išorę.

Vystytojai teigia, jog tai gali pasitaikyti senos statybos butuose, ar atmestinai prieš dešimtmetį suręstuose daugiabučiuose. Tačiau nuostata tokia gaji, jog žmonės net ir atėję apžiūrėti energetiškai efektyviausio būsto vengia kraštinio buto.

„A klasės namo sandarumas ir langų montavimo ypatumai užtikrina, kad tokių problemų dėl šalčio, drėgmės ar pelėsio tikrai nekils. Statant ir projektuojant tokius pastatus energinio efektyvumo priemonės yra detaliai suplanuotos, pagrįstos skaičiavimais, nes juose privaloma atlikti realius pastato sandarumo matavimus.

Plius – statyba taip prižiūrima ir kontroliuojama, kaip niekada iki šiol. O atliekant pastatų sandarumo tyrimus viskas pertikrinama dar“, – pasakojo Nacionalinės pasyvaus namo asociacijos pirmininkas Remigijus Simanavičius.

Nr.2: „sandarus namas „nekvėpuoja“

Įtikinus pasyvių namų sandarumu daugeliui kyla įtarimų dėl šviežio oro trūkumo namuose. „Žinoma, jei kalbame apie visiškai sandarų pastatą be vėdinimo sistemos, kas dabar dažniausiai nutinka renovuojant senos statybos daugiabučius, tai toks pastatas tikrai „nekvėpuos“. Taip susidaro sąlygos pelėsiui, smelkiasi drėgmė, atsiranda nemalonus kvapas. Viso to galima išvengti su įrengta vėdinimo sistema“, – įsitikinęs A energinės klasės daugiabučio namo „Žalgirio namai“ vystytojas  A. Beniušis.

Sandariame name su efektyvia vėdinimo sistema yra mažiausia tikimybė atsirasti pelėsiui. Sandarus, garų ir oro nepraleidžiantis pasyvaus namo apvalkalas užtikrina kontroliuojamus oro srautus, garantuoja energijos taupymą ir malonią aplinką gyventi.

„Jeigu rekuperacinė vėdinimo sistema įrengiama kiekviename bute, tada nereikia atidarinėti langų vėdinimui. Ypatingai tai aktualu vasarą, saugantis nuo dulkių ar net karščio, o žiemą – nuo šalčio, nes rekuperatoriai ne tik valo orą, bet ir gali į patalpą sugrąžinti iki 95 procentų šilumos. Tokiu būdu užtikrinamas komfortas  ir šviežias oras namuose“, – teigė A. Beniušis.

Nr. 3: „negalima atidarinėti langų“

Kaip jau ir buvo užsiminta, pasyviame name nereikia atidarinėti langų dėl efektyvios vėdinimo sistemos. Tačiau tai nereiškia, kad jų negalima atidarinėti. „Savo pasyviame bute langus atverti galite kada tik panorėję. Tačiau, jei žiemą atvirus langus paliksite ilgesniam laikui, viduje oro temperatūra pastebimai sumažės ir ženkliai padidės energijos suvartojimas šildymui“, – kalbėjo A.Beniušis.

Būtent dėl šios priežasties šviežias oras į pasyvius namus tiekiamas per ventiliacijos sistemą su šilumokaičiu, kuris didžiąją dalį išeinančio šilto oro energijos panaudoja pašildyti įeinančiam šviežiam orui. Skirtingai nuo ventiliacijos per langus, tokia sistema turi dar ir papildomų privalumų: vėdinimo sistema pagal nustatytas normas nuolatos tiekia šviežią orą, aukštos kokybės filtrai ventiliacijos sistemą apsaugo nuo kietųjų dalelių ir žiedadulkių keliančių alergiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: ar Konstitucinis Teismas apgins prezidentą?