Tualetas Vilniaus autobusų stotyje – tik greitiems klientams

Sostinė ne itin svetinga į ją atvykstantiems autobusais ar traukiniais. Jei užsigeidi užsukti į tualetą, reikia žaibiškos reakcijos ir greitų kojų. Priešingu atveju būsi įkalintas arba prarasi pinigus.

Autobusų stoties tualete, įmetus monetą, pro vartus reikia eiti labai greitai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Autobusų stoties tualete, įmetus monetą, pro vartus reikia eiti labai greitai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys („Lietuvos rytas“)

2015-11-17 10:43, atnaujinta 2017-10-04 03:22

Ypač greitai užsitrenkiantys ir nedraugiški atvykėliams yra aukšti Vilniaus autobusų stoties tualeto vartai.

Geležinkelio stoties tualeto vartai žemi ir iš bėdos juos gali perlipti, o autobusų stotyje jie – žmogaus ūgio.

Įstrigo tarp strypų

Sostinės tualetų spąstus neseniai savo kailiu pajuto dažnai į sostinę ir atgal į Kauną važinėjantis 40 metų kaunietis Rolandas Tonkūnas. Kaip faktinis dvimiesčio gyventojas, jis žinojo Vilniaus stoties tualetų ypatybes ir įmetęs monetas į aparatą apsisukdavo per kelias sekundes.

Jei užtruksi ilgiau – įstrigsi tarp vartų strypų arba išvis į vidų nebepateksi. Tačiau šį pirmadienį vyrą suklaidino naujovė. Prie išorinės autobusų stoties sienos jis pamatė naują tualetą, tiesa, brangesnį – už pasinaudojimą juo čia reikia mokėti 50 centų, o senajame, esančiame stoties pusrūsyje, – 30 centų.

R.Tonkūnas, vadovaudamasis kaunietiška logika, nusprendė, kad brangesnės paslaugos bus kokybiškesnės, ir nepagailėjo 50 centų.

Pasigailėti teko, bet ne dėl išlaidų. Šio tualeto vartai – kryžminės formos. Ir jie įstrigo kaip tik tuo metu, kai klientas atsidūrė tarp strypų. Išsigandęs vyriškis pradėjo šaukti – laimė, iš tualeto išlindo valytoja, paburbėjusi panosėje „chodiat tut vsiakije“ (išvertus iš rusų kalbos – „vaikšto čia visokie“), paspaudė kažkokį mygtuką ir išvadavo nelaimėlį.

„Kaunas mažesnis ir ne toks reikšmingas miestas kaip sostinė, bet tualetų kultūra ten aukštesnio lygio. Geležinkelio stoties tualetas Kaune iš viso nemokamas, bet švarus, modernus.

Autobusų stoties mokamas, bet jokių vartų ten nėra, iš administratorės nusiperki bilietą, ji mandagiai palinki maloniai praleisti laiką“, – Kauno ir Vilniaus svetingumą lygino R.Tonkūnas.

Įrengs naujoviškus vartus

Vilniaus tolimojo keleivinio transporto kompanijos (TOKS) direktorius Arūnas Indrašius pripažino, kad su tualetais jie turi bėdų.

„Yra budinti administratorė, kuri per greitai užsitrenkus vartams pagelbėja keleiviams, atidaro vartus, padeda pasiimti grąžą. Žinoma, pirmąkart atvykęs keleivis, ypač vyresnio amžiaus, gali patirti keblumų“, – pripažino direktorius.

Tačiau A.Indrašius pasakė ir gerą naujieną į sostinę atvykstantiems ir iš jos išvykstantiems keleiviams – maždaug po pusmečio ketinama atnaujinti autobusų stotį, taip pat ir tualetą.

„Ketiname įstatyti naujus šiuolaikiškos technologijos vartus. Bet vartai išliks, taip pat ir mokestis. Ne iš gero gyvenimo visa tai – Vilniaus stočių rajonas išskirtinis, reikia saugoti tualetų švarą nuo narkomanų, asocialių asmenų.

Jei tualetas būtų be apsaugos sistemos ir dar nemokamas, tvarkos palaikyti būtų neįmanoma“, – tikino bendrovės TOKS direktorius.

Vedasi klientus iš labo ryto

„Sostinės“ žurnalistui teko savo akimis įsitikinti, kad Vilniaus stoties tualetai naudojami ir ne pagal paskirtį.

Prieš pat Naujuosius metus užsukus į autobusų stoties tualetą teko stebėti keistą sceną: už vartų prie įėjimo į vyrų tualetą stovėjo sutrikusi pora – vyriškis ir ryškiai išsidažiusi moteris, o ant jų piktai šaukė tualeto prižiūrėtoja: „Kur eini, besarmate? Moterų tualetas kitoje pusėje!“

Žurnalistas pabandė nuraminti prižiūrėtoją, kad galbūt pora pirmąkart atvyko į Vilnių, gal jie užsieniečiai ir nesusigaudo, kur dera eiti vyrams, o kur moterims.

„Kokie sušikti užsieniečiai? Ši k... čia dažnai savo klientus atsiveda. Bet anksčiau tik vėlai vakarais, o dabar iš pat ryto, gėda!“ – piktai atšovė tvarkdarė.

Išvietę teko uždaryti

Anksčiau, iki 2013 metų, buvo nemokamas tualetas geležinkelio stotyje.

Dar anksčiau veikė nemokamas viešasis tualetas skvere prie stoties, kur dabar įsikūrusi „McDonald’s“ užkandinė.

Tačiau tas tualetas buvo pelnęs prastą šlovę, nes čia glaudėsi Vilniaus valkatos ir chuliganai. Išvietė buvo uždaryta.

Kaunui lengviau, nes jis yra mažesnis

Vidmantas Gudas

Bendrovės „Lietuvos geležinkeliai“ atstovas spaudai

„Autobusų stotyje patekimo į tualetą durys – metalo konstrukcija nuo lubų iki žemės. To priežastis lygiai tokia pat, kaip ir geležinkelio stotyje – benamiai, prostitutės, narkomanai, kiti asocialūs asmenys.

Kol stočių prieigose bus tokių asmenų, tol tiek mes, tiek autobusų stotis, rūpindamiesi savo keleivių saugumu, švara, siekdami, kad atėję į tualetus keleiviai neaptiktų pavojingų, narkotikus vartojančių, turtą niokojančių pašaliečių, imsimės jų patekimą ribojančių priemonių.

Kaune padėtis yra geresnė, nes, matyt, asocialių žmonių aplink šią stotį yra mažiau arba jie renkasi kitas vietas.

Be to, ir keleivių, vykstančių per šią stotį, srautas mažesnis nei per Vilnių. Iš Vilniaus vien išvykstančių keleivių skaičius kasdien sudaro vidutiniškai apie 2700. Dar panašiai tiek jų atvyksta į sostinę.

Kaune šie rodikliai daugiau nei perpus mažesni. Todėl ir situacija dėl tualetų skiriasi.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.