Daugiausia triukšmo Vilniuje sukėlusio namo statybos – teisėtos

Skandalingą šlovę pelnęs daugiaaukštis Zarasų gatvėje bus užbaigtas – priekaištų nebeturi nei savivaldybė, nei Statybos inspekcija. Nors neseniai dar buvo teigiama, kad namas gerokai per aukštas.

Visiems akivaizdu, kad šis 15-uoju numeriu pažymėtas namas Zarasų gatvėje yra tiktai dviejų aukštų su mansarda.<br>T.Bauro nuotr.
Visiems akivaizdu, kad šis 15-uoju numeriu pažymėtas namas Zarasų gatvėje yra tiktai dviejų aukštų su mansarda.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys („Lietuvos rytas“)

Dec 1, 2015, 1:28 PM, atnaujinta Oct 1, 2017, 9:23 PM

Vilniaus savivaldybė metų pradžioje sustabdė daug triukšmo sukėlusias daugiabučio namo statybas Zarasų g. 15, nes jos neatitiko 2012 metais patvirtinto detaliojo plano.

Pagal jį turėjo būti statomas dviejų aukštų namas su mansarda, jo aukštis negalėjo viršyti 12 metrų.

Tačiau iškilo šešių aukštų namas, apatinis aukštas užverstas žemėmis, o aukštis siekė 17 metrų.

Tikina, kad viskas gerai

Šių metų spalį savivaldybė vėl leido tęsti namo Zarasų gatvėje statybas, nes statytojai atsižvelgė į reikalavimus ir sumažino aukštingumą, kuris dabar atitinka 2012 metais nustatytus standartus: dviejų aukštų daugiabutis su mansarda.

Bet statinys liko penkių aukštų. Nuardytas tik įpusėtas mūryti šeštas aukštas.

Jeigu žiūrėsime į statomą namą Zarasų gatvėje iš priekio, matysime du aukštus, jei pirmąjį aukštą, kaip pažymėta ir techniniame projekte, laikysime cokoliniu.

Bet žiūrint iš šono matyti laiptų forma į šlaitą kylantys dar keli aukštai, iš viso jų penki. Detaliajame plane jie vadinami mansarda.

„Tai iš tiesų yra mansarda, dviejų aukštų namas su mansarda.

Gal tik žiūrint iš šalies atrodo, kad jis aukštesnis nei 12 metrų. Šį projektą patvirtino ir sostinės savivaldybė, ir Statybų inspekcija leidimą davė“, – tikino detaliojo plano rengėjas architektas Henrikas Štaudė.

Kilo nemažai įtarimų

Triukšmas dėl statinio Zarasų gatvėje kilo šių metų pradžioje. Pagrindinis priekaištas – žiūrint iš Zarasų gatvės į kalvą statinys turistams ir vietos gyventojams užstoja vaizdą į Bernardinų kapines.

Namo statytojai iš tiesų bandė keisti detalųjį planą, padidinti aukštingumą, jį viršijo ir mėgino įteisinti savavališką statybą. Buvo ir įtarimų, kad statybininkai tyčia, o ne atsitiktinai užvertė žemėmis cokolinį aukštą, esą siekdami vieną aukštą paslėpti po žeme, o namą pastačius ir įregistravus – jį atkasti.

Nuo pavasario namas iš pažiūros lyg ir nedaug pasikeitė, bet savivaldybė ir Statybų inspekcija apynasrį nuo statybų rudenį nuėmė.

Stebina skaičiavimo metodika

„Vilniaus miesto savivaldybės administracija spalį išdavė leidimą statyti pastatą pagal 2012 metų projektą.

Savavališkos statybos padariniai pašalinti – išardyta pastato dalis, viršijanti leistiną aukštį pagal detalųjį planą ir nustatytą pakoreguotame projekte, pagal kurį ir išduotas leidimas“, – aiškino Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos vyriausioji specialistė Vida Aliukonienė.

Viskas visiems tinka? Ne, ne visiems.

Užupio bendruomenės pirmininkė Rėda Brandišauskienė teigė, kad valdininkai pučia miglą į akis: „Paprastas žmogus tik pažiūrėjęs į namą Zarasų g. 15 pasakys, kad čia kažkas ne taip.

O savivaldybėje man aiškino, esą čia ne penki, o tik du aukštai, nes aukštis skaičiuojamas nuo apačios atmetus cokolinį aukštą iki mansardos karnizo. Labai keista metodika.“

Nors statybos leistos, krano ir darbininkų Zarasų gatvėje dar nematyti.

Įtarūs Užupio bendruomenės aktyvistai būgštauja, kad statytojai delsia, puoselėdami viltis pakeisti projektą ir dar labiau padidinti aukštingumą.

Juk po 2012-ųjų, kai buvo keičiamas viso Vilniaus generalinis planas, Užupyje numatyta leisti iki 35 metrų aukščio statinius.

Turėtų padėti, o ne trukdyti

Projekto Zarasų g. 15 plėtotojos bendrovės „HQ Development“ direktorius Nerijus Grigaliūnas atvirai piktinosi, esą visų Užupio gyventojų balsą pasisavinusi bendruomenė iš tiesų tiktai kenkia šiam Vilniaus rajonui, ieškodama priekabių stabdo jo plėtrą.

„Mes statyboms gavome kaimynų sutikimą. Niekas neprieštaravo. O dabar prieš mus griebiamasi tikro teroro, skundai visur rašinėjami“, – karštai kalbėjo N.Grigaliūnas.

Jis atkreipė dėmesį, jog daugiabučio statytojai atliko kilnų darbą – sutvirtino Bernardinų kapinių šlaitą ir net įrengė nuotekų vamzdžius, kad išmatos netekėtų į Vilnią.

„HQ Development“ vadovo nuomone, jei Užupio bendruomenės nariai tikrai yra sostinės senamiesčio patriotai, turėtų padėti verslininkams išvaduoti išskirtinį Vilniaus kampelį iš fekalijų ir griuvenų, o ne trukdyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.