Tarp nepatraukliausių Vilniaus rajonų – Viršuliškės ir Baltupiai

Ne kiekvienas vilnietis džiaugiasi rajonu, kuriame gyvena – tik kiek daugiau nei pusė (51 proc.) yra patenkinti savo būsto vieta. Labiausiai savo rajonu džiaugiasi Žvėryno (80 proc.), Užupio (75 proc.), Antakalnio (74 proc.) ir Pilaitės (73 proc.) gyventojai. Tuo tarpu, savo rajoną pakeisti kitu labiausiai norėtų Fabijoniškių ir Naujininkų gyventojai. Šiuos rezultatus parodė praėjusį mėnesį nekilnojamojo turto įmonės „Eika“ užsakyta ir tyrimų bendrovės „SIC“ atlikta Vilniaus gyventojų apklausa.

Pilaitės rajonas mėgiamas dėl gausios butų pasiūlos.<br>D.Umbraso nuotr.
Pilaitės rajonas mėgiamas dėl gausios butų pasiūlos.<br>D.Umbraso nuotr.
Net 80 proc. apklaustųjų yra patenkinti gyvendami Žvėryno rajone.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Net 80 proc. apklaustųjų yra patenkinti gyvendami Žvėryno rajone.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Užupis vertinamas dėl parkų ir žaliųjų erdvių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Užupis vertinamas dėl parkų ir žaliųjų erdvių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 14, 2015, 12:36 PM, atnaujinta Sep 29, 2017, 12:43 PM

Norėtų gyventi Žvėryne

Arčiau miesto centro esantys rajonai vilniečiams atrodo patrauklesnis būstui įsigyti ir gyventi. Gyventi Žvėryne norėtų 12 proc. apklausos dalyvių, Antakalnyje – 11 proc., Senamiestyje – 9 proc., o Naujamiestyje – 8 proc. Į populiariausių centrinių miesto rajonų sąrašą nepateko Užupis, kuriam prioritetą teiktų tik 4 proc. apklausos dalyvių. Rezultatai parodė, jog mažiausiai vilniečių gyventi norėtų Viršuliškėse, Justiniškėse, Naujininkuose ir Baltupiuose.

„Skirtingo amžiaus žmonės pirmenybę teikia skirtingiems Vilniaus rajonams. Pavyzdžiui, Antakalnis populiarus tarp vyresnių, 46-55 metų amžiaus, žmonių, o tarp jaunesnių žmonių karaliauja Žvėrynas – jį rinktųsi 27 proc. vilniečių. Gyventi šiame rajone daugumai reiškia prestižą. O štai tarp vienišių populiariausias Naujamiestis, kurį rinktųsi net 13 proc. respondentų“, – apklausos rezultatus komentavo Martynas Žibūda, „Eika“ plėtros direktorius.

Užupį vertina dėl saugumo

Rinkdamiesi būstą net pusė sostinės gyventojų pirmenybę teikia patogiam susisiekimui nuosavu arba viešuoju transportu, o 21 proc. apklausos dalyvių svarbus atstumas iki darbo.

„Apklausa parodė, kad be patogaus susisiekimo, atstumo iki darbo vietos, kas penktam vilniečiui svarbus ir saugumas. Penktadaliui apklaustųjų aktualu ir šalia būsto esantys parkai bei žaliosios erdvės, kuriose galėtų sportuoti bei aktyviai leisti laisvalaikį. Labiausiai tuo suinteresuotos jaunos šeimos su vaikais“, – teigė „Eika“ atstovas.

Dėl parkų ir žaliųjų zonų gausos vilniečiai išskiria ir Užupį bei Karoliniškes, o dėl patogaus parduotuvių ir laisvalaikio praleidimo vietų išsidėstymo labiausiai vertina Žvėryną ir Santariškes. Jeruzalę apklausos dalyviai išskyrė kaip rajoną, kuriame yra geriausios automobilio pastatymo galimybės.

Pilaitė mėgiama dėl butų pasiūlos

Dėl patogaus atstumo iki darbo Vilniaus gyventojai labiausiai vertina Naujininkus, Užupį ir Naujamiestį, o vienus saugiausių Vilniaus rajonų įvardina Užupį, Viršuliškes, Pašilaičius bei Pilaitę. Pastarasis rajonas mėgstamas ir dėl žaliųjų zonų gausos bei naujos statybos butų pasiūlos.

„Iš tiesų, jau kelis metus Pilaitė iš kitų sostinės rajonų išsiskiria tuo, kad ieškantys būsto pirkėjai šiame rajone turi didžiausią naujos statybos butų pasirinkimą. Be to, vertinant pasiūlos ir paklausos santykį, šį rajoną 2014 metais pirkėjai savo namais rinkosi dažniausiai. Jame buvo parduotas kas ketvirtas naujas butas“, – sakė M. Žibūda.

Kaip rodo apklausa, ne visi vilniečiai patenkinti rajonu, kuriame šiuo metu gyvena. Turėdami galimybę išsikelti, dažniausia jie rinktųsi centre arba šalia dabartinio būsto esančius rajonus.

Vilnius – pakankamai mažas miestas, jo gyventojai yra prisirišę prie savo gyvenamosios vietos, todėl palankiausiai vertina savo arba šalia esančius rajonus. Šią tendenciją patvirtina ir naujų butų pardavimai. Pastebima, jog naujų butų pirkėjai dažniausiai būna iš to paties arba kaimynystėje esančio rajono“, – teigė „Eika“ atstovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: prasideda „Eurovizija“ – kas laimės ir kur bus Lietuva?