Lietuviai vis dar sunkiai suvokia, kas yra „žalias“ pastatas

Nors kaimyninėse šalyse „žalieji“ pastatai yra viena iš perspektyviausių investicijų krypčių nekilnojamojo turto srityje, Lietuvoje – tai vis dar yra naujovė. NT bendrovės, reaguodamos į socialiai atsakingų ir gamtą tausojančių įmonių poreikius, „žaliųjų“ pastatų projektus pradeda plėtoti ir mūsų šalyje – šiuo metu įgyvendinama 10 tokių projektų.

„King‘s Cross“ yra vienas stambiausių tvaraus NT projektų Jungtinėje Karalystėje, kuris prikeltas naujam gyvenimui, čia sumaniai naudojama energija.<br>„123rf.com“ nuotr.
„King‘s Cross“ yra vienas stambiausių tvaraus NT projektų Jungtinėje Karalystėje, kuris prikeltas naujam gyvenimui, čia sumaniai naudojama energija.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugelis lietuvių vis dar nežino, ką reiškia terminas „žalias“ pastatas.<br>J.Stacevičiaus asociatyvioji nuotr.
Daugelis lietuvių vis dar nežino, ką reiškia terminas „žalias“ pastatas.<br>J.Stacevičiaus asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-01-11 09:12, atnaujinta 2017-06-11 11:36

Augant rinkos dalyvių susidomėjimui, pirmą kartą Baltijos šalyse rengiama tarptautinė konferencija „Žalieji“ pastatai – Vilnius, 2015“, kurioje bus pristatoma geriausia pasaulinė tokių pastatų projektavimo ir statybos praktika.

Pasak Evaldo Savickio, Lietuvos žaliųjų pastatų tarybos direktoriaus ir tvarios plėtros konsultanto, dauguma NT bendrovių Lietuvoje mato vis didesnę „žaliųjų“ NT projektų, diegiamų tvarios plėtros sprendimų naudą ir yra linkę į tai investuoti.

„Lietuvoje tvariųjų pastatų projektai nėra įprastas dalykas. Architektai ir plėtotojai dažnai net nežino, kas yra tas „žalias“ pastatas. Užsienio kapitalo NT bendrovės savo projektuose Lietuvoje ir kitose Baltijos šalyse jau pradėjo diegti tokius standartus kaip BREEAM ar LEED. Taip jos nustato tam tikrą kokybės lygį ir skatina kitus Lietuvos NT rinkos lyderius sekti jų pavyzdžiu.

Tokiose šalyse kaip Vokietija, JAV, Didžioji Britanija, Olandija ar Švedija didžioji dalis naujai statomų pastatų yra „žali“ – sveiki, patogūs, ilgaamžiai, ekonomiški ir energetiškai efektyvūs, darantys itin mažą poveikį aplinkai“, – teigė E.Savickis.

Europoje dygsta ištisi rajonai

Konferencijos viešnia iš Jungtinės Karalystės Lydia Dutton, NT bendrovės „Argent Services LLP“ aplinkosaugos projektų vadovė, sako, kad „žalieji“ pastatai Londone išgyvena tikrą renesansą ir kaip sėkmės pavyzdį pristato prestižinį „King‘s Cross“ rajoną.

„King‘s Cross“ yra vienas stambiausių tvaraus NT projektų Jungtinėje Karalystėje. Tai – 27 hektarų ploto naujam gyvenimui prikelta miesto dalis su gyvenamaisiais namais, parduotuvėmis, restoranais, mokyklomis ir universitetu. Dėl savo patogios vietos, apgalvotų logistinių sprendimų, istorinio ir kultūrinio paveldo, verslo plėtros galimybių ir tvariems principams neabejingos bendruomenės „King‘s Cross“ rajonas tampa išskirtiniu ir unikaliu visame Londone“, – pasakojo L.Dutton.

Europoje yra ir daugiau tokių projektų, kuriuose sumaniai naudojama energija, transporto sistema nedaro žalos gamtai. Panašūs pavyzdžiai – Švedijos „Hammarby Sjöstad“, Danijos „Nordhavnen“ ar Vokietijos „Frieburg“ universitetinio miestelio projektai.

„Kuriant tvarią gyvenimo aplinką, labai svarbu atkreipti dėmesį į skirtingus aspektus, kurie teiktų naudą vietos gyventojams, darbuotojams ir lankytojams. Derybomis ir kompromisais pagrįstas komandinis darbas, glaudus bendradarbiavimas su valdžios atstovais, vietos verslininkais ir gyventojais, tvirta partnerystė su architektais, rangovais, bendruomenių grupėmis – tai svarbūs aspektai, kurie ir lėmė projekto sėkmę“, – teigia aplinkosaugos projektų vadovė iš Didžiosios Britanijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.