Kas vėl žmonėms pasidarė? Perka butus dar tik statomuose namuose

Verta susirūpinti būsimų butų perkamumu

M.Žibūda teigė, jog jei dar tik statomame objekte išpirkta 30 proc. butų, vadinasi, statytojas yra patikimas.<br>J.Stacevičiaus asociatyvioji nuotr.
M.Žibūda teigė, jog jei dar tik statomame objekte išpirkta 30 proc. butų, vadinasi, statytojas yra patikimas.<br>J.Stacevičiaus asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-02-04 13:17, atnaujinta 2017-06-09 06:43

Verta susirūpinti būsimų butų perkamumu

Sostinė lyderiauja naujos statybos būsto rinkoje, ji 10 kartų lenkia Kauną, o Klaipėdą – net 12 kartų. Šiuo metu statomų butų skaičius priartėjo prie ikikrizinio laikotarpio – skaičiuojama, kad dar statomų butų yra daugiau nei 3800, o 2016 metų pabaigoje šis skaičius viršys 7000 objektų. Įsismarkavę sostinės statytojai gerokai lenkia kitų Baltijos šalių sostines – šių metų pabaigoje Vilniuje pastatytų butų skaičius susilygins su naujais būstais Rygoje ir Taline kartu sudėjus.

„Esame girdėję istorijų, kad kai kurios statybos įmonės bankrutavo, o pirkėjai prarado savo pradinį įnašą už būstą. Todėl rekomenduočiau pasidomėti statytojų patikimu ir galimybėmis baigti pradėtus projektus“, – pridūrė „Inreal“ Investicijų ir analizės departamento vadovas Arnoldas Antanavičius.

Perka už santaupas ir brangiau

Remiantis NT bendrovės „Eika“ duomenimis, pirkėjai vis dažniau įsigyja būstą už savo santaupas, negu imdami paskolas iš bankų, nors paskolų išdavimo skaičius taip pat auga. „Apskaičiavome, kad net 54 proc. pirkėjų įsigijo būstą už nuosavą kapitalą, taip pat vis dažniau įsigyjamas antrasis būstas nuomai, tokių pirkėjų buvo net 20 proc. daugiau nei užpernai“, – kalbėjo „Eikos“ plėtros direktorius M.Žibūda.

Sostinės gyventojai dažniau renkasi vidutinės klasės butus, o ne pigesnius ekonominės klasės objektus. Nors naujų butų skaičius auga, specialistai abejoja, ar pirkėjai bus tokie pat aktyvūs kaip praėjusiais metais, nes jų nebeveiks naujos valiutos atsiradimo efektas.

„Auganti vidutinės klasės butų pardavimo tendencija greičiausiai keisis. Būtent toks pirkėjų susidomėjimas pastarosios klasės butais ir signalizavo kainos augimą, tačiau analizuodami savo duomenis neprognozuojame, jog šiemet stipriai augs kaina, ji turėtų pasikeisti tik nežymiomis procentinėmis dalimis“, – teigė M.Žibūda.

Šiuo metu Vilniuje daugiausia naujų būstų kyla Naujamiestyje, Šnipiškėse, Baltupiuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.