Būrėjos Lenos Lolišvili tualetinio popieriaus burtai veikia?

Ozo gatvės 22-asis namas Šeškinėje atrodo labai neįprastai – pusiau skustas, pusiau luptas. Kažkodėl renovuota tik viena, kampinė, daugiabučio dalis. Aplinkiniai žmonės neabejoja – taip yra todėl, kad ten gyvena garsioji būrėja Lena Lolišvili.

Graži tik viena, kampinė, Ozo gatvės 22-ojo namo pusė, kur gyvena ekstrasensė L.Lolišvili. Čia esančiuose butuose temperatūra nenukrinta žemiau 20 laipsnių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Graži tik viena, kampinė, Ozo gatvės 22-ojo namo pusė, kur gyvena ekstrasensė L.Lolišvili. Čia esančiuose butuose temperatūra nenukrinta žemiau 20 laipsnių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
L.Lolišvili tikino nedariusi įtakos, kad renovuotų tą namo dalį, kur ji gyvena.
L.Lolišvili tikino nedariusi įtakos, kad renovuotų tą namo dalį, kur ji gyvena.
L.Lolišvili išgarsėjo tuo metu, kai R.Paksas užėmė prezidento pareigas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
L.Lolišvili išgarsėjo tuo metu, kai R.Paksas užėmė prezidento pareigas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
L.Lolišvili išgarsėjo tuo metu, kai R.Paksas užėmė prezidento pareigas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
L.Lolišvili išgarsėjo tuo metu, kai R.Paksas užėmė prezidento pareigas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Arūnas Dumalakas („Lietuvos rytas“)

Feb 13, 2016, 4:45 PM, atnaujinta Jun 8, 2017, 4:43 AM

Būti L.Lolišvili kaimynu – visai neblogas dalykas.

Šalia jos gyvenantys vilniečiai moters, kurios pavardė prieš dešimtmetį buvo linksniuojama per tuometinio šalies vadovo Rolando Pakso sukeltą skandalą, privengia.

Tačiau ne vienas panašiai prasitarė: „Gali netikėti Lenos kerais, bet tai, kad renovaciją užbaigė tik ten, kur ji ir mes gyvename, – tikras stebuklas.“

Kitos Ozo gatvės 22-ojo namo dalies renovacija beviltiškai įstrigusi.

Tuo metu L.Lolišvili ir jos kaimynai džiaugiasi perpus mažesnėmis sąskaitomis už būsto šildymą.

Štai ir netikėk L.Lolišvili, kuri gydo žmones įkraudama tualetinį popierių, galia.

Statybininkų neužbūrė?

„Labai nedaug moku, labai šilta. Namuose gera, net ir laiptinėje šilta. Kai tik atšąla, iš karto įjungiamas šildymas“, – kalbėdama su „Sostine“ negailėjo pagyrų renovuotam namui 75 metų L.Lolišvili.

Pasak ekstrasensės, jos bute beveik visada 23 laipsniai šilumos, net per sausio šalčius tiek būdavo.

Tačiau ji tikino nedariusi jokios įtakos, nenaudojusi kerų, nekaišiojusi savo garsios pavardės ir niekam nepriminusi pažinčių su žinomais politikais, kad būtų renovuojama ta namo dalis, kur ji gyvena.

„Man pasakė – pasirašiau. Kur kaimynai – ten ir aš. O kad anos pusės nerenovavo, koks mano reikalas?“ – mosuodama rankomis aiškino L.Lolišvili.

Pavardė sukelia baimę

„Su Lenos svečiais stengiuosi nesusitikti laiptinėje, nes labai jau keisti žmonės pas ją ateina. Bet kai renovavo namą, Lena mus išgelbėjo“, – įsitikinusi tame pačiame aukšte gyvenanti moteris.

Pensininkė praėjusį šildymo sezoną per mėnesį mokėjo vidutiniškai 100 eurų, dabar – perpus mažiau.

Kita toje pačioje laiptinėje gyvenanti moteris taip pat nenorėjo minėti savo pavardės: „Leną visi čia pažįsta. Jai nereikėjo nė piršto pajudinti, o namą jau renovuoja.“

Net kiemsargis, šluota parodęs L.Lolišvili langus, nebuvo linkęs atvirai kalbėti apie garsią gyventoją.

Kita pusė nepatenkinta

Apie Ozo gatvės 22-ojo namo atnaujinimą buvo kalbama jau nuo 2013 metų. Kaip ir priklauso, daugiabutį administruojanti bendrovė rengė gyventojų susirinkimus, pristatė investicijų planą.

Beje, buvo planuojamas ne tik namo renovavimas, bet ir naujos šilumos trasos tiesimas.

Kai reikėjo už tai balsuoti, gyventojams buvo išdalinti 106 biuleteniai.

Už daugiabučio atnaujinimą pasisakė 63 butų šeimininkai. Prieš nebuvo nė vieno.

Dabar nerenovuotoje namo pusėje gyvenantys vilniečiai jaučiasi likę kvailio vietoje – vaikščiojo į susirinkimus, balsavo už renovaciją, o dabar viena namo dalis taupo, o jie – šąla.

Kada daugiabutis bus renovuojamas – niekas nežino.

Toks neįprastas renovavimas kaimynus net supykdė tarpusavyje, nors anksčiau namas gyveno draugiškai.

Pinigų upė vis nusenka

Ozo gatvės 22-ąjį namą administruojančios bendrovės „Šilėja“ vadovas Rimantas Daugėla neatsakė į klausimą, kodėl buvo renovuota būtent ta namo dalis.

Tačiau jis pripažino, kad likusi namo dalis nežinia kada bus atnaujinta. Nors statybininkai pateikė darbų grafiką, jis nebuvo patvirtintas.

Ozo gatvės 22-ąjį namą administruoja „Šilėja“, bet gyventojai renovavimo reikalus nutarė patikėti viešajai įstaigai „Atnaujinkime miestą“.

Šios įstaigos direktorius Vilmantas Jankūnas sutiko, kad kaimyninės namo dalies atnaujinimas vėluoja. Dėl to iš dalies kalti ir patys daugiabučio gyventojai, kurie sugalvojo koreguoti jau parengtą investicijų planą.

Tačiau atnaujinimo procesas įstrigo sutrikus finansavimui.

„Nors politikai kalba, kad finansavimo nesklandumų būta tiktai kelios savaitės, mes pernai pajutome du strigimus – pavasarinį ir rudeninį. Ir ne po vieną mėnesį“, – kalbėjo V.Jankūnas.

Permainų norėję žmonės pasijuto apkvailinti

Sugundyti skambių valdžios pažadų senų daugiabučių gyventojai puolė rengtis atnaujinti būstus. Tačiau pinigų būsto renovacijai nebėra. Būsto atnaujinimo programas liaupsinusi valdžia pritilo.

Ką nors paaiškinti gyventojams, kuriems Viešųjų investicijų plėtros agentūra (VIPA) ir bankai parodė duris, pasakyti nemalonios tiesos valdininkai nesiryžta.

Daugiabučių administratoriai gūžčioja pečiais – ką pasakyti statybininkams, su kuriais jau sudarytos rangos sutartys, o svarbiausia – patiems gyventojams, kuriuos įtikinti renovacijos nauda reikėjo daug kantrybės ir laiko?

Rinktinės gatvės 13-ojo namo gyventojus vargais negalais pavyko įtikinti pradėti darbus. Jiems pasibaigus pagal programą pažadėta 40 procentų jų kompensuoti.

Gyventojai padarė viską, kaip nurodyta. Pateikė dokumentus, investicinę programą, gavo statybos leidimą. Bet namo administratorius pranešė, kad VIPA atsisakė kredituoti projektą. Gal pinigų bus pavasarį, gal ne. Net jei bus, vargu ar rangovas spės atlikti darbus iki kitų metų liepos.

O jeigu nespės, gyventojai kažin ar gaus visą kompensaciją už statybos darbų administravimą, techninę priežiūrą. Apkvailinti pasijuto ir Krokuvos gatvės 3A namo gyventojai.

Būrėjos paslaugomis naudojosi ir R.Paksas

L.Lolišvili žmones gydo įkraudama tualetinį popierių. Nors moteris dėl to yra sulaukusi pašaipų, ji lankytojų atsinešto tualetinio popieriaus pakuotes įkrauna iki šiol. Jas kelis kartus pavarto rankose ir tvirtina, kad jau yra įkrautos energija.

Labiausiai L.Lolišvili išgarsėjo prezidento R.Pakso apkaltos metu 2004 metais. Paaiškėjo, kad ir Lietuvos vadovas naudojasi ekstrasensės paslaugomis – apsivynioja jos įkrautu tualetiniu popieriumi.

L.Lolišvili buvo prilipinta Rasputino pravardė. Grigorijus Rasputinas – istorinė asmenybė, mistikas iš Sibiro glūdumos, XX amžiaus pradžioje turėjęs milžiniškos įtakos Rusijos carui Nikolajui II ir carienei Aleksandrai.

L.Lolišvili įtakos turėjo ne tik R.Paksui, bet ir jo žmonai Laimai. 1996 metais L.Lolišvili politikui išpranašavo, kad jis taps prezidentu. Ekstrasensė buvo R.Pakso inauguracijos į prezidentus garbės viešnia. Ji taip pat palaikė ryšius su Algirdu Brazausku, kitais aukštais politikais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Taking Regional Leadership in Green Finance