Būstas pajūryje – geriau nei indėlis banke

Palūkanos už indėlius – jau nulinės, o ateityje gali tekti ir primokėti. Todėl smulkesni investuotojai ryžtasi imti paskolas ir pirkti būstus Palangoje. Mat tai ne tik padengia įmokas, bet ir duoda nemenko pelno.

Vasarotojai butą mieliau nuomojasi tvarkinguose ir saugiuose kvartaluose, todėl juose būstai dažniausiai parduodami greitai.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Vasarotojai butą mieliau nuomojasi tvarkinguose ir saugiuose kvartaluose, todėl juose būstai dažniausiai parduodami greitai.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
V.Gintaras jau spėjo įsitikinti, kad už paskolą du butus Palangoje įsigijęs ir didžiąją dalį laiko juos nuomodamas ne tik nepraloši, bet ir papildomai uždirbsi.
V.Gintaras jau spėjo įsitikinti, kad už paskolą du butus Palangoje įsigijęs ir didžiąją dalį laiko juos nuomodamas ne tik nepraloši, bet ir papildomai uždirbsi.
Daugiau nuotraukų (2)

Alvydas Ziabkus („Lietuvos rytas“)

Mar 14, 2016, 5:29 AM, atnaujinta Jun 1, 2017, 7:40 PM

31 metų kaunietis Vaidas Gintaras pernai Palangos šiaurinėje dalyje esančiuose Kunigiškiuose įsigijo du butus. Nedidelius – po 25 kvadratinius metrus ploto.

Dabar už nuomą gaunamų pinigų ne tik užtenka grąžinti banko paskolą, bet ir lieka savo reikmėms.

Poilsis jau nekainuoja

Du butai vyrui kainavo apie 73 tūkst. eurų. Dar keletą tūkstančių atsiėjo baldai, buitinė technika, indai.

Pirmuosius paskolos metus V.Gintaras kas mėnesį moka po 100 eurų palūkanų. Nuo birželio pradėjus grąžinti ir paskolą, mėnesio įmoka bankui pasieks 200 eurų.

„Vieną butą pirkome tik šeimos poilsiui, nes ankstesniais metais atvykus į Palangą vien savaitės būsto nuomai patys atiduodavome apie 350 eurų.

Nusipirkę du butus apskaičiavome, kad viename atvykę apsigyvensime patys, o Palangoje poilsiausime už pinigus, kuriuos gausime už antrojo buto nuomą“, – šeimos verslo planą dėstė kaunietis.

Pačiam prižiūrėti neteko

Negana to, buto nuomos idėja pranoko visus šeimos lūkesčius.

Įsigiję būstą šeimininkai Palangoje vasarojo tris kartus dažniau nei ankstesniais metais. Be to, savaitgaliais jie sulaukdavo draugų ir giminaičių.

Todėl baigęs antrojo buto apdailos darbus ir nupirkęs baldus jį V.Gintaras galėjo nuomoti tik paskutinį vasaros mėnesį.

Kaunietis spėjo įsitikinti, kad 2 kambarių butą su virtuvės zona nuomodamas už 50 eurų per dieną jis pasikuklino.

Poilsis ramioje vietoje netoli jūros, saugioje uždaroje teritorijoje su lauko baseinu, yra vertas daugiau.

Tačiau ir už tokią kainą V.Gintaras tą mėnesį gavo 1200 eurų pajamų.

Tiesa, pelno šeimininkui liko mažiau, nes, be komunalinių mokesčių, dar apie 15 proc. tenka atseikėti už buto priežiūros paslaugas, kurias teikė būstus pardavusi įmonė.

Jos atstovas įleisdavo ir išleisdavo poilsiautojus, išvalydavo patalpas, išskalbdavo ir pakeisdavo patalynę.

„Be tokios pagalbos gyvenant kitur nuomoti būsto trumpam laikotarpiui būtų neįmanoma. Juk kas kartą atsiradus naujiems poilsiautojams nepavyktų pačiam važinėti į Palangą ir rūpintis buto švara“, – teigė kaunietis.

Vertė gerokai padidėjo

V.Gintaras šiuo metu abu butus nuomoja net ir šaltuoju metų laiku.

„Vieną butą nuo spalio, o kitą – nuo gruodžio iki vasaros pradžios išnuomojau po 100 eurų už mėnesį. Man ne tik atsiperka abiejų būstų išlaikymas, bet ir lieka pinigų sumokėti palūkanas“, – apie gaunamą naudą kalbėjo kaunietis.

Vasarą viename bute keletą kartų jis planuoja ilsėtis su šeima, o likusį laiką – jį nuomoti. O antrajame nuolat gyvens poilsiautojai.

Per vasarą kaunietis planuoja uždirbti 6 tūkst. eurų.

„Pajamos iš nuomos Palangoje priklauso nuo orų. Jei labai nesiseks, butus bet kada parduosiu. Jau dabar jų vertė išaugo iki 90 tūkst. eurų“, – dėl ateities buvo ramus V.Gintaras.

Perka po kelis butus

Kad Palangoje klesti antrojo būsto nuomos verslas, patvirtino ir nekilnojamojo turto paslaugų įmonės „Aidila“ vadovas Algimantas Bružas.

„Tame pačiame daugiabutyje žmonės neretai iš karto perka po keletą butų. Viename per vasarą gyvena patys, o kitus nuomoja.

Iš vasarą gaunamų pajamų jie ne tik pragyvena ištisus metus, bet ir jaučiasi saugūs dėl savo investicijų“, – pasakojo verslininkas.

Anot jo, net ir per krizę nekilnojamasis turtas Palangoje nuvertėjo nedaug, o prestižinėse kurorto vietose išlaikė savo vertę.

O per pastaruosius dvejus metus arčiau jūros esančio būsto kainos pakilo 7–10 proc.

Teikia priežiūros paslaugas

Pastaruoju metu Palangoje daugiausia butų pirkti siūlė „Malūno vilų“ projektą plėtojanti bendrovė „Kauno būstai“.

Per dvejus metus kurorto centre pastatytuose namuose ši įmonė pardavė net 400 butų.

Ta pati įmonė netoli stato dar vieną namų kvartalą. Jame numatoma 230 butų. Iš suprojektuotų 114 butų jau nupirkta kone pusė.

„Mūsų klientai neslepia, kad antrasis būstas Palangoje juos domina ne tik kaip saugi investicija, bet ir kaip papildomų pajamų šaltinis. Iš jau baigto pirmojo „Malūno vilų“ projekto parduotų 400 butų praėjusią vasarą poilsiautojus įsileido net 40 proc. būstų savininkų“, – pasakojo įmonės pardavimų vadovė Diana Galijevskaja.

Internetu radusiems klientų šeimininkams net nebūtina atvykti į Palangą, nes poilsiautojų priėmimu ir buto švara pasirūpina „Malūno vilų“ ūkio tarnyba.

Anot D.Galijevskajos, šie būstai poilsiautojus domina ir dėl to, kad čia yra vietos automobiliams, uždara ir tvarkoma kvartalo teritorija, valomos bendro naudojimo patalpos.

Populiarėja ilgalaikė nuoma

Visoje šalyje veikiančios nekilnojamojo turto bendrovės „011“ Palangos skyriaus vadovo Romo Permino teigimu, kurorte daugėja būsto savininkų, kurie butą ryžtasi išnuomoti ištisus metus.

„Nuomodamas butą, pavyzdžiui, už 300 eurų per mėnesį, savininkas per metus gauna 3600 eurų pajamų.

Sumokėjus agentūrai už surastą klientą ir mokesčius valstybei, savininkui lieka garantuotas 3 tūkst. eurų pelnas, nes komunalinius mokesčius moka ir būstą valo pats nuomininkas.

Per vasarą nuomodamas butą kaip viešbučio kambarį šeimininkas gal uždirbtų ir daugiau.

Tačiau jis neišvengtų galvos skausmo dėl nuolatinių poilsiautojų paieškų, jo pajamos priklausytų nuo orų, o kur dar komunalinės išlaidos, nuolatinės buto priežiūros paslaugos“, – trumpalaikės nuomos trūkumus vardijo R.Perminas.

Pirkėjai – aktyvesni

Valstybės įmonės Registrų centro duomenimis, nekilnojamojo turto paklausa Palangoje sparčiai auga.

Nuo 2010 iki 2012 metų kurorte buvo nupirkti 873 butai, o 2013–2015 metais – jau 1445. Įsigytų žemės sklypų skaičius lyginamuoju laikotarpiu išaugo nuo 907 iki 1541.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.