Parėkavo ir tapo vertybe – kelių policijos pastato negriaus

Savivaldybė prekybos tinklui „Lidl“ neišduos leidimo griauti buvusį kelių policijos pastatą Giraitės gatvėje, nes jis gali būti įrašytas į Kultūros vertybių registrą.

Architektai prie, jų manymu, saugotino pastato Giraitės gatvėje buvo susirinkę balandžio 1-ąją.
Architektai prie, jų manymu, saugotino pastato Giraitės gatvėje buvo susirinkę balandžio 1-ąją.
D.Umbraso nuotr.
D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Arūnas DUMALAKAS („Lietuvos rytas“)

2016-04-30 05:00, atnaujinta 2017-05-27 03:21

Grupė architektų, prieš mėnesį surengusių piketą prie pastato Giraitės gatvėje, iš karto sulaukė užtarėjų Kultūros paveldo departamente.

Tad dabar savivaldybė neturi teisės prekybos tinklui „Lidl“ išduoti leidimo griauti sovietinį pastatą tol, kol jo neįvertins Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba. O ji greičiausiai paskelbs, kad raudonų plytų statinį būtina įtraukti į Kultūros vertybių registrą.

Nors mero pavaduotojas Linas Kvedaravičius pareiškė, kad tai diskredituoja valstybės patikimumą užsienio investuotojų akyse, ir jis, ir kiti savivaldybės atstovai yra bejėgiai.

Gyrė sovietų architektūrą

Balandžio 1-ąją architektai kvietė: „Ateik išsaugoti – fotografuoti ir fotografuotis prie kelių policijos.“

Lietuviškojo postmodernizmo grynuolis. Taip 1985 metais architektų Kęstučio Pempės ir Gyčio Ramunio sukurtą kelių policijos pastatą vadino akcijos rengėjai.

Jiems pritarė ir Architektų sąjungos pirmininkas Marius Šaliamoras. Objektas 1986 metais sovietinės Architektų sąjungos geriausių projektų konkurse įvertintas pirmąja vieta, tai esą liudija jo aukštą architektūrinę ir meninę vertę, reikšmingumą Lietuvos architektūros raidai.

M.Šaliamoras rekomendavo pritaikyti esamą pastatą naujai funkcijai, išsaugant jo architektūrą ir įtraukiant jį į prekybos tinklo „Lidl“ projektuojamą kompleksą.

„Šiuolaikinė architektūra civilizuotame pasaulyje pripažįstama reikšminga kultūros dalimi, tačiau Lietuvoje per aplaidumą ir formalų pareigų valstybinėse institucijose vykdymą pastatas nebuvo įtrauktas į Kultūros vertybių registrą.

O miesto meras nesikuklina viešai demonstruoti architektūrinio neišprusimo, esą nemato pastato vertės“, – rašė pastato Giraitės gatvėje gynėjai.

Sulaukė paveldosaugininkų

Netrukus savivaldybėje apsilankė paveldosaugininkai ir merui Remigijui Šimašiui įteikė raštus dėl Giraitės gatvėje esančio pastato įrašymo į Kultūros vertybių registrą.

Jie kvietė savivaldybę susilaikyti nuo leidimo griauti statinį išdavimo, kol Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba priims sprendimą dėl pastato įtraukimo į Kultūros vertybių registrą.

L.Kvedaravičius piktinosi dėl besikartojančios praktikos, kai tik paskutiniame etape susirūpinama galimų kultūros vertybių išsaugojimu. Jo nuomone, tai turėtų būti keičiama.

R.Šimašius atvykėliams taip pat dėstė, jog juntamas sisteminio požiūrio trūkumas, taip pat pasiūlė sudaryti sąrašus saugotinų tam tikro architektūrinio stiliaus pastatų, kad iš anksto būtų galima įvertinti galimas grėsmes.

Sumokėjo milijonus eurų

Paaiškėjus naujoms aplinkybėms savivaldybė artimiausiu metu ketina susitikti su „Lidl“ atstovais.

„Lidl“ aukcione buvusią kelių policininkų būstinę įsigijo už 2,46 mln. eurų. Į Vilnių koją keliantis prekybos tinklas nusipirko ne tik 5,8 tūkst. kvadratinių metrų ploto pastatą, bet ir jam priklausantį 2,2 hektaro sklypą.

Pradinė turto pardavimo kaina buvo kiek didesnė nei 1,9 mln. eurų.

„Lidl“ atstovas Tomas Taškauskas jau kovo mėnesį tvirtino, kad pastatas Giraitės gatvėje netrukus bus nugriautas.

Tačiau dabar aiškėja, kad prekybos tinklui tai bus uždrausta daryti. Kol kas „Lidl“ atstovai nesvarsto, kaip bus panaudotas pastatas, jei paaiškės, kad jis įtrauktas į Kultūros vertybių registrą.

Pareigūnai iš Giraitės gatvės išsikraustė 2014-aisiais, bet pastatas apverktinai atrodė ir anksčiau. Dėl lėšų stygiaus kelių policininkų būstinė niekada rimčiau nebuvo remontuojama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.