Sovietmečiu prabangos simboliu buvę metaliniai garažai – griūva

Daugelį metų metaliniais garažais netoli savo namų naudojęsi kauniečiai netikėjo, kad kada nors bus priversti juos nugriauti. Tačiau panašu, kad tas laikas pagaliau atėjo. Pirmieji laikini statiniai jau nukelti.

Sovietmečiu kone prabangos simboliu buvę metaliniai garažai dabar yra tapę miesto piktžaizdėmis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Sovietmečiu kone prabangos simboliu buvę metaliniai garažai dabar yra tapę miesto piktžaizdėmis.<br>M.Patašiaus nuotr.
V.Makūnas tikino, kad „Sankryžos“ metalinių garažų bendrijos nariai savo turtą prižiūri ir skirtis su juo nenori.<br>M.Patašiaus nuotr.
V.Makūnas tikino, kad „Sankryžos“ metalinių garažų bendrijos nariai savo turtą prižiūri ir skirtis su juo nenori.<br>M.Patašiaus nuotr.
Lazūnų gatvėje esančių metalinių garažų teritorijoje šmirinėja benamiai gyvūnai, plyti sąvartynas, kurio tvarkyti čia turto turintys kauniečiai neskuba.<br>M.Patašiaus nuotr.
Lazūnų gatvėje esančių metalinių garažų teritorijoje šmirinėja benamiai gyvūnai, plyti sąvartynas, kurio tvarkyti čia turto turintys kauniečiai neskuba.<br>M.Patašiaus nuotr.
Žeimenos gatvėje metaliniai garažai turės būti nukelti iki 2019 metų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Žeimenos gatvėje metaliniai garažai turės būti nukelti iki 2019 metų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Lazūnų gatvėje esančiame metalinių garažų masyve pirmieji statiniai jau nukelti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Lazūnų gatvėje esančiame metalinių garažų masyve pirmieji statiniai jau nukelti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Vėjūnė Inytė („Laikinoji sostinė“)

May 27, 2016, 4:07 PM, atnaujinta May 24, 2017, 1:04 AM

Sovietmečiu kone prabangos simboliu buvę metaliniai garažai dabar yra tapę miesto piktžaizdėmis.

Surūdiję metaliniai statiniai riogso tankiai apgyvendintose, neretai gražiose miesto vietose. Ne vienos metalinių garažų bendrijos teritorijose plyti ir sąvartynai. Tai piktina greta tokių garažų masyvų gyvenančius kauniečius.

Miesto valdžia ne vienus metus žadėjo, kad šie garažai dings nuo Kauno veido. Tačiau niekas nesikeitė. Šį pavasarį reikalai pajudėjo.

Garažais besinaudojantys žmonės sunkiai atsisveikina su savo turtu. Tačiau turi paklusti įstatymams. Savivaldybės atstovai teigė, kad per keletą metų metalinių garažų masyvų valstybinėje miesto žemėje visai nebeliks.

Garažus žadėjo nugriauti

Vilijampolėje, Strazdo gatvėje, 2008 metais iškilo naujų daugiabučių kompleksas. Dviejų dailių namų kieme įrengta vaikų žaidimo aikštelė. Aplinka tviska tvarka ir švara.

Tačiau priešais šiuos namus kitoje gatvės pusėje plyti šabakštynas. Auga neprižiūrimi medžiai ir krūmai. Už jų įkurta „Sankryžos“ metalinių garažų eksploatavimo bendrija.

Daugiabučio gyventojai teigė, kad kai pirko butus, jiems buvo žadama, jog metalinių garažų neliks, teritorija bus sutvarkyta. Tačiau praėjo jau 8 metai, o garažai vis dar stovi.

„Per mano ir kitų kaimynų langus ši teritorija matyti. Į ją tenka žvelgti visiems gyventojams, grįžtantiems namo. Garažai ir visa jų aplinka tikrai nepuošia miesto. Labai norėtume, kad pagaliau čia būtų tvarka“, – kalbėjo daugiabučio gyventoja Rima Kašėtienė.

Žinia pribloškė senjorus

Prie „Sankryžos“ metalinių garažų bendrijos sutiktas Vytautas Makūnas pasakojo, kad čia 140 garažų buvo pastatyti 1974 metais. Jais naudojasi Vilijampolėje ir Šilainiuose gyvenantys kauniečiai.

„Šį pavasarį sužinojome, kad šiais metais garažus turėsime nusikelti. Mums aiškinama, kad šie laikini pastatai ir aplink esanti teritorija apleista. Tai netiesa. Garažus visi prižiūrime ir jais naudojamės.

Jei žinotume, kad garažai išliks, pastatytume tvorą, kuri juos užstotų nuo kitų gyventojų“, – sakė vyras.

V.Makūnas pripažino, kad supranta, jog kitiems gyventojams seni garažai nepatinka.

„Tačiau senesniems žmonėms, kuriems šie garažai yra tarsi antri namai, sužinojus, jog juos teks nugriauti, sveikata sušlubavo“, – pasakojo V.Makūnas.

Greta statomi kotedžai

Netoli Kauno klinikų, Žeimenos gatvėje, plyti kitas metalinių garažų masyvas. Aplink jį taip pat jau baigiami statyti kelių kotedžų kompleksai. Todėl seni statiniai gražioje vietoje akis badyte bado.

Viename garaže užtikta Audronė Dabašinskienė pasakojo, kad čia metaliniai garažai taip pat buvo pastatyti sovietmečiu. Jais naudojasi priešais esančio daugiabučio gyventojai.

„Matau, kad čia kursis turtuoliai. Žinoma, kad jiems garažai nepatinka. O ką mums daryti? Ir taip kiemai pilni automobilių. Bet žinau, kad mums čia egzistuoti skirta iki 2019 metų. Vėliau turėsime išsinešdinti“, – apmaudo neslėpė moteris.

Savininkai davė metus

Dar vienas didžiulis metalinių garažų masyvas plyti Lazūnų gatvėje. Kai kurie statiniai šiek tiek prižiūrimi. Kiti nenaudojami. Masyvo teritorijoje prie įvažos suversta daugybė šiukšlių.

Vienoje vietoje matyti, kad keli garažai jau nukelti.

Čia savo automobilį laikantis kaunietis Antanas Palaima pasakojo, kad visi garažų savininkai nuo seno žinojo, jog statiniai laikini ir juos kada nors teks nugriauti. Tačiau ilgai niekas netikėjo, kad tokia diena tikrai ateis.

„Ši valstybinė žemė grąžinta keliems savininkams. Pirmosios dvi eilės garažų jau pradėtos griauti. Praėjusią savaitę susitikimą su mumis surengė kito sklypo savininkės. Jos mums davė metus, kad išsikraustytume“, – pasakojo vyras.

Žemę grąžino su laikinais statiniais

Nerijus Valatkevičius

Kauno savivaldybės Miesto planavimo ir architektūros skyriaus vedėjas

„Kaune yra 10 metalinių garažų masyvų, kurie stovi valstybinėje žemėje. Jie buvo įkurdinti beveik visuose senesniuose Kauno gyvenamuosiuose rajonuose.

Kai kurie sklypai, kur stovi šie laikini pastatai, jau grąžinti savininkams. Nemažai tokių žemės savininkų sutiko, kad jiems žemė būtų grąžinta su ten tebestovinčiais garažais, ir yra įsipareigoję patys savo jėgomis su kauniečiais susitarti, kad šie garažus nusikeltų.

Pavyzdžiui, žemė Lazūnų gatvėje grąžinta jau prieš 10 metų. Savininkai tik dabar pradėjo rūpintis, kad garažus gyventojai nusikeltų.

Kitų laikinųjų garažų bendrijų žemės nuomos sutartis su Nacionaline žemės tarnyba yra sudaryta 10–20 metų. Šie terminai baigiasi ir nuomos sutartys nebebus sudaromos iš naujo. Žemė bus toliau grąžinama savininkams.

Todėl per keletą ateinančių metų tokių garažų masyvų turėtų nebelikti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.