Liftas apsuko Žemės rutulį

Žirmūnų g. 57-ajame daugiabutyje esantis liftas – seniausias mieste. Jis ėmė veikti dar 1965 metais – tais pačiais, kai kosmonautas Aleksejus Leonovas pirmą kartą žmonijos istorijoje išėjo į atvirą kosmosą.

Seniausio Vilniaus lifto Žirmūnuose įrenginiai – lyg muziejaus eksponatai.
Seniausio Vilniaus lifto Žirmūnuose įrenginiai – lyg muziejaus eksponatai.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 30, 2016, 10:29 AM, atnaujinta May 23, 2017, 7:01 PM

51 metų sukaktį švenčiantis Žirmūnų daugiabučio liftas per savo netrumpą gyvenimą jau yra nuvažiavęs daugiau kaip 43 tūkst. kilometrų – tiek, kiek yra aplink Žemės rutulį.

Tačiau garbinga sukaktis ne itin džiugina žinant, kad liftas per daugelį eksploatavimo metų ne kartą buvo remontuojamas, o gyventojai už jo remontą vien tik per pastarąjį dešimtmetį paklojo daugiau kaip 8 tūkst. eurų.

Šį keltuvą priežiūrinčios bendrovės „Baltijos liftai“ generalinis direktorius Jevgenijus Vasiljevas pasakojo, jog nepamena tokio mėnesio, kad Žirmūnų g. 57 namo gyventojai nebūtų įstrigę lifte.

Jo teigimu, per pastaruosius 5 metus užfiksuotas 61 įstrigimo atvejis.

„Tai vienas seniausių liftų Vilniuje, o galbūt ir visoje Lietuvoje. Mes jį prižiūrime nuo 2013 metų. Per tą laiką įrenginį teko rimtai remontuoti 7 kartus“, – sakė J.Vasiljevas.

„Baltijos liftai“ Vilniuje prižiūri 970 liftų, iš kurių pusė yra senesni nei 25 metų, o 261 – daugiau nei 40 metų.

Skaičiuojama, kad sostinėje šiuo metu yra 21 kritinės būklės keltuvas, kurį būtina keisti. Tai, kad daugumos liftų būklė yra prasta, rodo ir remonto registracijų skaičius.

Anot J.Vasiljevo, per metus tvarkyti sugedusių įrenginių, vaduoti įstrigusių žmonių liftininkai vyksta daugiau nei 6 tūkst. kartų.

„Situacija bloga ir kasmet blogėja. Liftai sensta, o keitimo arba atnaujinimo sparta lėta. Todėl nieko nuostabaus, kad valstybės akredituoti inspektoriai kasmet stabdo ir draudžia eksploatuoti vis daugiau liftų.

Jei padėtis nesikeis, liftai bus stabdomi, kils gyventojų nepasitenkinimas, nes neveikiant keltuvams teks į namus laipioti laiptais. Šiandien Vilniaus daugiabučiuose yra 9 liftai, kuriuos dėl saugumo uždraudė eksploatuoti techninės priežiūros inspektoriai“, – kalbėjo J.Vasiljevas.

Daugiabučius namus prižiūrinčios bendrovės „Mano būstas“ Vilniaus regiono vadovės Aurelijos Dapkūnienės teigimu, gyventojai nenoriai pritaria senų liftų keitimui. Pagrindinė priežastis – per brangu mokėti už naują įrenginį. („Sostinė“)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.