Naujos statybos griauna Vilniaus senamiesčio senbuvių gyvenimus

Vilniaus senamiestyje į visas puses tyška pasipiktinimo naujomis statybomis purslai. Subačiaus gatvėje esančios bendrijos pirmininkas su šeima spruko iš namų, neapsikentęs dulkių ir statybininkų „matų“, likę gyventojai aimanuoja paskęsiantys tamsoje ar net būsiantys palaidoti po griuvėsiais.

Subačiaus gatvės gyventojai J.Matačinskaitė ir M.Kalinauskas teigė, jog statybos kaimynystėje griauna jų gyvenimą.<br>D.Umbraso nuotr.
Subačiaus gatvės gyventojai J.Matačinskaitė ir M.Kalinauskas teigė, jog statybos kaimynystėje griauna jų gyvenimą.<br>D.Umbraso nuotr.
Statybos Subačiaus gatvėje įžiebė kaimynų konfliktą.<br>D.Umbraso nuotr.
Statybos Subačiaus gatvėje įžiebė kaimynų konfliktą.<br>D.Umbraso nuotr.
Statybos Subačiaus gatvėje įžiebė kaimynų konfliktą.<br>D.Umbraso nuotr.
Statybos Subačiaus gatvėje įžiebė kaimynų konfliktą.<br>D.Umbraso nuotr.
Statybos Subačiaus gatvėje įžiebė kaimynų konfliktą.<br>D.Umbraso nuotr.
Statybos Subačiaus gatvėje įžiebė kaimynų konfliktą.<br>D.Umbraso nuotr.
Statybos Subačiaus gatvėje įžiebė kaimynų konfliktą.<br>D.Umbraso nuotr.
Statybos Subačiaus gatvėje įžiebė kaimynų konfliktą.<br>D.Umbraso nuotr.
Statybos Subačiaus gatvėje įžiebė kaimynų konfliktą.<br>D.Umbraso nuotr.
Statybos Subačiaus gatvėje įžiebė kaimynų konfliktą.<br>D.Umbraso nuotr.
Statybos Subačiaus gatvėje įžiebė kaimynų konfliktą.<br>D.Umbraso nuotr.
Statybos Subačiaus gatvėje įžiebė kaimynų konfliktą.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jun 20, 2016, 8:21 PM, atnaujinta May 21, 2017, 4:29 AM

„Buvau priverstas pasiimti šeimą ir laikinai išsikelti į kitą vietą, palikti erdvų butą Užupyje, nes negaliu matyti, kaip mano vaikai springsta dulkėmis ir kiekvieną dieną priversti klausytis bjaurių statybininkų keiksmažodžių“, – piktai kalbėjo Subačiaus gatvės 17-uoju numeriu pažymėto daugiabučio namo bendrijos „Amatų kiemas“ pirmininkas Marius Kalinauskas.

Jis ir kita aktyvi bendrijos atstovė Jurgita Matačinskaitė piktinosi, kad galimai pasinaudoję ryšiais Statybų inspekcijoje ir Vilniaus savivaldybėje kaimynystėje, Subačiaus g. 19, baigiamo statyti daugiabučio savininkai savivaliauja ir gadina gyvenimą kaimynams. Vilniečiai rodė skilinėjančias jų namo (Subačiaus g. 17) sienas ir sakė esantys ne juokais sunerimę, kad namas gali sugriūti.

Suklastojo protokolą?

Sostinės senamiestis garsėja senbuvių pasipriešinimo judėjimais prieš naujas statybas, užtenka prisiminti bendruomenės karus su dabar korupcijos skandale minimos „MG Valdos“ projektais Polocko gatvėje. Tačiau Subačiaus gatvės drama unikali tuo, kad vienas iš „Subačiaus namų“, statančių naują daugiabutį, savininkų – Statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos darbuotojas – Aurimas Ruškulis. Pagrindinis statybų Subačiaus g. 19 savininkas – Vytautas Jonas Lapienis, vienos kreditų unijos vadovas, buvęs Liberalų sąjungos veikėjas, sėkmingai pastatęs ne vieną daugiabutį Vilniaus paveldo zonose, kur vystyti naujus projektus – pragariškai sudėtingas reikalas.

Subačiaus g. 19 per 30 butų ir apie 20 komercinės paskirties patalpų triaukštis formaliu požiūriu statomas legaliai – Vilniaus miesto savivaldybė leidimą statyboms išdavė dar praėjusių metų gegužę.

Kodėl gi niršta ir aimanuoja kaimyninio Subačiaus g. 17 namo gyventojai? Nejaugi tik dėl tokiu atveju neišvengiamų dulkių ir lygiai taip pat neišvengiamų statybininkų keiksmažodžių, kuriuos tenka girdėti gana aukštą socialinę padėtį užimančių, pasiturinčių Senamiesčio gyventojų atžaloms?

„Mums bloginama gyvenamoji aplinka, nes statomas kaimyninis daugiabutis viršija leistiną aukštį, mums užstoja saulę. Iškilo grėsmė mūsų namo ventiliacijos kaminams ir dūmtraukiams, o baisiausia – kad nuo statybų skyla sienos. Bijome vieną rytą atsibusti po griuvėsiais“, – vienas per kitą nuogąstavo namo bendrijos pirmininkas M.Kalinauskas ir jo talkininkė, Subačiaus g. 17 namo gyventoja J.Matačinskaitė.

M.Kalinauskas tikino, kad „Subačiaus namų“ vadovai apgaule išgavo kaimynų sutikimą statyti daugiabutį jų kaimynystėje, esą sutikimas, kuriuo remiantis V.J.Lapienis gavęs statybų leidimą, – tiesiog klastotė.

Vyriškis pasakojo, kad dar 2014 metų pavasarį J.V.Lapienis paprašęs sukviesti „Amatų kiemo“ bendrijos susirinkimą ir pristatė statinio projektą.

„Mes išklausėme informacijos apie projektą, bet jokio pritarimo raštu nedavėme, sakėme, pagalvosime, pasitarsime su visais namo, kuriame yra 25 butai, gyventojais. Mūsų paprašė pasirašyti, kad dalyvavome susitikime su statytojais. Pasirašėme. O vėliau paaiškėjo, kad statytojai savavališkai surašė protokolą, jog kaimynai neprieštarauja statyboms, ir prie šio dokumento prisegė mūsų parašus, nors mes tik pasirašėme, kad dalyvavome susitikime, o ne davėme sutikimą“, – tvirtino M.Kalinauskas.

Užstojo saulės šviesą

J.Matačinskaitė paaiškino, kur pakastas šuo – pasirodo, ne po pamatais, o ant jų namo stogo.

„Prieš pradedant statybas mums parodė trijų aukštų su mansarda daugiabučio projektą. Jis neviršijo mūsų, Subačiaus g. 17, namo aukščio, atrodė tvarkingai. Bet dabar, kai statybos eina į pabaigą, nenorime tikėti savo akimis – statomas trijų aukštų namas su dviem mansardiniais aukštais, faktiškai penkiaaukštis Senamiesčio širdyje – ar galite įsivaizduoti?“ – neigiamus jausmus liejo vilnietė.

J.Matačinskaitė paaiškino, jog pagrindinė bėda ta, kad namo Subačiaus g. 19 statytojai esą savavališkai užgobė dalį kaimyninio namo stogo, statydami atramas balkonams.

„Senamiesčio užstatymo reglamentas draudžia statyti aplinkinius namus aukštesnius, nei esami. Mūsų namas – 11 metrų aukščio, o greta statomo – 16,5 metro. Savavališkai iškilo 6 metrų siena, mūsų namo pirmo ir antro aukšto butams užstota saulės šviesa. O juk ten gyvena šeimos su mokyklinio amžiaus vaikais, kaip jiems ruošti pamokas, kai nuo pat ryto – tamsa?“ – retoriškai klausė J.Matačinskaitė.

Ji tikino, kad kaimyninio namo statytojams pasikėsinus į jų stogo kraigą, iškilo pavojus ten įrengtiems ventiliacijos kaminams ir dūmtraukiams.

Dangus griūva!

„Neseniai pastebėjome, kad mūsų namo laiptinėje atsirado įtrūkių. Ir savo buto miegamajame pastebėjau plyšį sienoje. Atsitiks taip, kad sugrius namas, o statytojų įmonė gal bus bankrutavusi – panašių atvejų yra buvę, kas tada atsakys už mūsų sugriautą gyvenimą, Statybų inspekcija? Nesulauksime!“ – bėdojo Subačiaus gatvės gyventoja.

Moteris būgštavo, kad jos namai gali nukentėti nuo gaisro, jei jis kiltų kaimynystėje statomame name.

„Pagal priešgaisrinės apsaugos reikalavimus, tarp namų turi būti priešgaisrinė izoliacija. Tik pažiūrėkite, argi čia izoliacija – tarp sienų papurškė 8 cm polistireno, kuris nesunkiai užsidega“, – tvirtino J.Matačinskaitė, uždegusi polistireno putų gabalą.

Ji ir M.Kalinauskas teigė dėl galimos statytojų savivalės ne kartą kreipęsi pagalbos į Statybų inspekciją, tačiau šioji žinyba vilkino laiką, jų atstovai net nebuvo atvykę į vietą susipažinti su padėtimi.

„Viskas stojo į savo vietas, supratome to vilkinimo priežastį. Juk „Subačiaus namų“ 45 proc. akcijų valdo ne bet kas, o Statybų inspekcijos Vilniaus teritorijų planavimo skyriaus specialistas Aurimas Ruškulis. Na, tai aišku, tokį „stogą“ turinti statybų firma gali daryti ką panorėjusi!“ – karčiai kalbėjo M.Kalinauskas.

Atsakymai sukėlė juoką pro ašaras

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (VTPSI) prie Aplinkos ministerijos vyriausioji specialistė Vida Aliukonienė pripažino, kad VTPSI gavusi ne vieną skundą dėl statybų Subačiaus g. 19.

Tačiau ji tikino, kad statybos prievaizdai neįžvelgia interesų konflikto, nes “statytojo įmonės bendraturčiu minimas VTPSI Vilniaus skyriuje dirbantis Aurimas Ruškulis nėra nei teritorijų planavimo, nei statybos valstybinės priežiūros pareigūnas ir nedalyvauja nagrinėjant skundus bei priimant su statybomis susijusius sprendimus“.

M.Kalinauskas sakė, kad bendrija jau gavo tokį Statybos inspekcijos paaiškinimą, kurs Subačiaus gatvės gyventojams sukėlęs tik homerišką juoką.

V.Aliukonienė sakė, kad Statybų inspekcija kol kas negalinti kištis į konfliktą Subačiaus gatvėje, nes bendrija „Amatų kiemas“ Vilniaus apylinkės teismui yra padavusi ieškinį, reikalaujantį pašalinti savavališkos statybos padarinius ir panaikinti Vilniaus miesto savivaldybės išduotą statybų leidimą.

„Prašymų, skundų, pranešimų nagrinėjimo ir asmenų aptarnavimo Valstybinėje teritorijų planavimo ir statybos inspekcijoje prie Aplinkos ministerijos taisyklėmis, skundų ir pranešimų nagrinėjimas nutraukiamas, kai paaiškėja, kad teismas nagrinėja skundą ar pranešimą tuo pačiu klausimu“, – paaiškino Statybų inspekcijos atstovė.

Praėjusį penktadienį Vilniaus apylinkės teismo sprendimu statyboms Subačiaus g.19 buvo pritaikytos laikinosios apsaugos priemonės. Tačiau J.Matačinkaitė sakė, jog tą dieną statybininkai dar dirbo.

Dėl konflikto ugnį Subačiaus gatvėje įžiebusio statybos leidimo J.Matačinskaitė net susikibo su meru Remigijumi Šimašiumi socialiniuose tinkluose. Vilnietė mero „Facebook“ paskyroje pažėrė priekaištų Liberalų sąjūdžio vadovui R.Šimašiui, kad jis darantis malones liberalui V.J.Lapieniui, savivaliaujančiam statant namą Subačiaus g. 19.

R.Šimašius „Facebooke“ atrėžė, kad V.J.Lapienis nėra Liberalų sąjūdžio, o tik buvęs Liberalų sąjungos narys, esą tai skirtingos partijos, ir pasiūlė J.Matačinskaitei atsiprašyti už nepagrįstus priekaištus.

„Atsiprašyti už tai, kad jo vadovaujama miesto valdžia pavertė mus įkaitais, pasirašydama statybos leidimą ir užmerkdama akis prieš verslininkų savivalę Senamiestyje? Nė už ką!“ – pareiškė kovingai nusiteikusi vilnietė. Pasirodo, kad ji ir M.Kalinauskas sostinės savivaldybės Miesto plėtros departamente – neblogai žinomi, bet ne itin laukiami asmenys. Nes savivaldybė šiuo atveju esą niekuo dėta.

Nekaltas niekas, net aplinka

„Situacija dėl statybų Subačiaus g. 19 yra žinoma, registruoti 4 ar 5 skundai tų pačių pareiškėjų – bendrijos „Amatų kiemas“ pirmininko ir atskirų gyventojų.

„Daugiabučio namo Subačiaus g. 19, Vilniuje, statybai pagal suderintą techninį projektą išduotas statybą leidžiantis dokumentas statytojui, bendrovei „Subačiaus namai“, o ne fiziniam asmeniui, V.J.Lapieniui. Techninio projekto apimtis suderinta sklypo Subačiaus g. 19 ribose.

Čia, išdavus statybos leidimą, savivaldybės kompetencija baigiasi. Miesto plėtros departamentas nevykdo statybos darbų priežiūros ir nėra atsakingas už suderintų projektinių sprendinių pakeitimus statybos metu“, – sakė Miesto plėtros departamento Statybos dokumentų skyriaus vedėja Angelija Petrauskienė.

Taigi išeitų, kad dėl Subačiaus gatvės 17-ojo namo gyventojų gyvenimo blogėjimo nekalta nei Statybų inspekcija, nei miesto savivaldybė.

Ir nekaltųjų paradas šiomis žinybomis nesibaigia. Nekaltas esąs ir pats statytojas, „Subačiaus namų“ pagrindinis akcininkas V.J.Lapienis. Kalti patys gyventojai, rodantys blogiausius lietuviško pavydo bruožus?

„Projektą derinau ilgai, su paveldo ir statybų žinybomis. Kiekviena detalė pažymėta projekte, jokių nukrypimų nėra, viskas padaryta pagal įstatymą, – portalui lrytas.lt tikino V.J.Lapienis. – Gyventojų priekaištai nepagrįsti, gaila, kad negalime draugiškai sutarti. Bet su pasipriešinimu jau ne kartą esu susidūręs – anksčiau Senamiestyje apsigyvenę vilniečiai kažkodėl mano, kad jie yra vieninteliai šeimininkai, stoja piestu prieš naujoves. Tai – neteisinga pozicija.“ 

Bendrijos „Amatų kiemas“ pirmininkas M.Kalinauskas purtė galvą sakydamas: „Ar dabar laikas kalbėti apie gerą kaimynystę, kai mes esame įstumti į aklavietę? Savavaliautojai Senamiestyje pasėjo naują kaimynų nesantaikos sėklą. Pykčiai, kivirčai su būsimais kaimynais tarsi užprogramuoti, juk jau statant kaimyninį namą mes buvome apiplėšti, pabloginta mūsų gyvenimo kokybė.“ 

Statybas sustabdė, po to vėl leido

Vilniaus savivaldybė 2015 metų pradžioje sustabdė daug triukšmo sukėlusias daugiabučio namo statybas Zarasų g. 15, nes jos neatitiko 2012 metais patvirtinto detaliojo plano. Pagal jį turėjo būti statomas dviejų aukštų namas su mansarda, jo aukštis negalėjo viršyti 12 metrų. Tačiau iškilo šešių aukštų namas, apatinis aukštas užverstas žemėmis, o aukštis siekė 17 metrų.

Dėl šių statybų didelį triukšmą viešojoje erdvėje sukėlė Užupio bendruomenė.

2015 metų spalį savivaldybė vėl leido tęsti namo Zarasų gatvėje statybas, nes statytojai atsižvelgė į reikalavimus ir sumažino aukštingumą, kuris dabar atitinka 2012 metais nustatytus standartus: dviejų aukštų daugiabutis su mansarda.

Namo statytojai iš tiesų bandė keisti detalųjį planą, padidinti aukštingumą, jį viršijo ir mėgino įteisinti savavališką statybą. Buvo ir įtarimų, kad statybininkai tyčia, o ne atsitiktinai užvertė žemėmis cokolinį aukštą, esą siekdami vieną aukštą paslėpti po žeme, o namą pastačius ir įregistravus – jį atkasti.

2015 metų rudenį savivaldybė ir Statybų inspekcija apynasrį nuo statybų rudenį nuėmė. Statybų inspekcija nustatė, kad savavališkos statybos padariniai pašalinti – išardyta pastato dalis, viršijanti leistiną aukštį pagal detalųjį planą ir nustatytą pakoreguotame projekte, pagal kurį ir išduotas leidimas

Projekto Zarasų g. 15 plėtotojos bendrovės „HQ Development“ atstovai piktinosi, kad visų Užupio gyventojų balsą pasisavinusi Užupio bendruomenė iš tiesų tiktai kenkia šiam Vilniaus rajonui, ieškodama priekabių stabdo jo plėtrą.

Statytojai pabrėžė, kad atliko viešuosius interesus atitinkantį darbą – sutvirtino Bernardinų kapinių šlaitą ir net įrengė nuotekų vamzdžius, kad išmatos netekėtų į Vilnią.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.