Būsto rinka Vilniuje auga, statybose trūksta darbo jėgos

Vilniečiams vis svarbiau ne tik būsto kaina, bet ir kokybė bei vieta mieste. Būsto rinka Vilniuje išlieka stabili, nuosekliai auga. Statybų verslą sostinėje stabdo didėjančios biurokratinės kliūtys, trūksta darbo jėgos, ukrainiečiai į Lietuvą dirbti keliauja per Lenkiją – tokius pagrindinius pirmojo šių metų pusmečio nekilnojamojo turto ir būsto rinkos bruožus ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje minėjo nekilnojamojo turto plėtros bendrovės „Hanner“ vadovas Arvydas Avulis.

Naujų butų statybos rinka Vilniuje augo.<br>D.Umbraso nuotr.
Naujų butų statybos rinka Vilniuje augo.<br>D.Umbraso nuotr.
A.Avulis apžvelgė statybų rinkos naujienas.<br>D.Umbraso nuotr.
A.Avulis apžvelgė statybų rinkos naujienas.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 14, 2016, 1:33 PM, atnaujinta May 18, 2017, 9:57 PM

„Mūsų pardavimas Vilniuje augo panašiai, kaip ir pati būsto rinka. Praėjusiais metais elgėmės kiek atsargiau, nes matėme daug investuotojų, kurie norėjo investuoti į būsto projektus, nuotaikos buvo gana grėsmingos – pasiūla labai greitai didėjo ir buvo tokių prognozių, kad 2015 metų pabaigoje butų pasiūla pasieks 5 tūkst. Šiemet situacija kitokia ir mes didinome butų pasiūlą, todėl pavyko daugiau jų parduoti“, – sakė A.Avulis.

„Hanner“ šiais metais sėkmingai vykdė projektus „Žvėryno namai“ (parduoti 105 butai), „Ozo namai“ (62), „Pilies apartamentai“ (40).

Verslininkas teigė pastebėjęs įdomią tendenciją: daugiausia parduota projekto „Žvėryno namai“ butų – ne pačių pigiausių, o taikančių į aukštesnį vidurinįjį segmentą.

Iš viso šiais metais parduota 22 proc. daugiau naujos statybos butų nei pernai per pirmąjį pusmetį.

„Į Vilnių ateina vis daugiau užsienio investuotojų, stambių kompanijų, kurios moka didelius atlyginimus samdomiems darbuotojams. Taip pat sostinėje daugėja gyventojų, atsikelia iš kitų rajonų, šeimos įsigyja butus. Auga ir atlyginimai“, – pagrindines būsto rinkos pagyvėjimo priežastis vardijo A.Avulis.

Vis dėlto išlieka tendencija pirkti ekonominės klasės, apie 50 kvadratinių metrų dviejų kambarių butus – tokių parduodama per 50 proc. iš visos būsto rinkos.

„Hanner“ pirmąjį šių metų pusmetį pardavė 235 butus – 21 proc. daugiau nei pernai tuo pat laiku, kai parduoti 195 butai. Įmonės pajamos iš jų pardavimo siekė 28 mln. eurų. Informacijos apie pirmojo pusmečio pelningumo rodiklius A.Avulis nepateikė. Anot jo, „Hanner“ dirbo pelningai.

Siūlydama buto nuomos su išpirkimu paslaugą bendrovė pardavė 50 butų – perpus mažiau nei pernai tuo pat metu, kai parduoti 109 butai.

„Pernai vos pasiūlyta paslauga buvo labai populiari, net nespėjome tenkinti paklausos ir gal ne viską padarėme, ką galėjome. Šiemet paklausa mažesnė“, – sakė „Hanner“ vadovas.

Šiemet įmonė investavo 9 mln. eurų, o per metus planuoja investuoti 39,6 mln. eurų.

„Mums pavyko investuoti tik 9 mln. eurų. Tos investicijos turėtų pasiskirstyti tolygiai. Pastaraisiais mėnesiais susiduriame su biurokratinėmis kliūtimis: gauti leidimus sudėtinga, todėl kai kurie statybos darbai nukeliami. Blogai veikia elektroninė informacinė statybos sistema. Jeigu atsiranda nors menkiausia klaida projekte, tarkime, gramatinė, tenka krauti gausybę duomenų iš naujo. Kai detalieji planai buvo pateikiami popieriuje, buvo paprasčiau – pataisai dokumentą, įsegi į bylą, ir gerai. Detalieji planai peržiūrimi taip pat pernelyg priekabiai: tarkime, perkeli įvažiavimą į kiemą per kelis metrus, ir jau reikalaujama naują planą braižyti“, – kalbėjo A.Avulis.

Jis tvirtino, kad išlieka darbo jėgos problema: darbuotojų trūksta, samdyti darbo jėgą iš užsienio Lietuvoje sąlygos nepalankios.

„Tikėjomės, kad bus galima pritraukti darbo jėgos iš Ukrainos, bet tai sudėtinga. Kažkodėl ukrainiečiai gauna leidimus dirbti Lenkijoje, iš ten į Lietuvą atvyksta per subrangą. Keista sistema“, – stebėjosi „Hanner“ vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: prasideda „Eurovizija“ – kas laimės ir kur bus Lietuva?