Bet kur, tik ne prie vilniečio kiemo

„Statybininkai užgrobė mūsų žemę“, „Po langais kyla betoninis monstras“, „Statinys užgoš saulės šviesą“. Tokios ir į jas panašias citatos kone kasdien mirga naujienų portaluose. Natūralu – suaktyvėjo statybos, suaktyvėjo ir šalia jų įsikūrusios bendruomenės.

T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
Prieš autoplovyklos statybas Pašilaičiuose buvo surinkta net 312 parašų.<br>D.Umbraso nuotr.
Prieš autoplovyklos statybas Pašilaičiuose buvo surinkta net 312 parašų.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Erika Ožekauskienė

Jul 27, 2016, 7:43 AM, atnaujinta May 17, 2017, 5:00 PM

Džiugu, jog žmonėms rūpi, kaip keičiasi jų aplinka, tačiau kartais toks rūpestis verčia griebtis už galvos.

Štai praėjusį mėnesį skirtinguose sostinės rajonuose vyko architektų susitikimai su bendruomenėmis dėl apleistų skverų tvarkymo.

Vieną tokių erdvių Naujojoje Vilnioje projektavęs architektas Maksimas Zacharovas pripažino, jog bendradarbiavimas su rajono gyventojais išėjo į naudą, tačiau buvo apmaudu, jog susitikimuose pasirodydavo tik saujelė žmonių.

Akivaizdu, jog šalimais planuojami skverai ar parkai gyventojus domina gerokai mažiau nei statybos. Ko jau vertas vienas naujausių pavyzdžių Pašilaičiuose – dėl šalia daugiabučių namų kylančios automobilių plovyklos sujudo net 312 (!) vilniečių.

Šio rajono gyventojai būgštavo, jog buvusios šunų aikštelės vietą užgrobė nesąžiningi verslininkai, nelegaliai privatizavę valstybinę žemę. Paaiškėjo, jog iš tikrųjų sklypas ne valstybinė, o privati komercinės paskirties žemė. Ši istorija – tik viena iš daugelio skaitytojų laiškų, kurie bent kartą per savaitę pasiekia naujienų portalus.

Štai Vilniaus rajone, Ažulaukės ir Čekiškių kaimuose, įsikūrę žmonės įtarė, jog gaivinamas kiaulių kompleksas užterš požeminius vandenis. Paaiškėjo, jog dar prieš trejus metus parengtoje poveikio aplinkai vertinimo (PAV) ataskaitoje buvo nustatyta, jog oro ar dirvos teršalai neviršys ribinės vertės. O nusprendus atnaujinti šį projektą pradėta rengti nauja PAV ataskaita.

Naujamiestyje esančios Z.Sierakausko gatvės gyventojai kėlė triukšmą, jog senovinė vila bus sulyginta su žeme, o vietoj jos kils daugiabučiai. Pasirodo, verslininkai ne tik planuoja išsaugoti 1912 metais pastatytą vilą, bet ir pasirūpino, jog ji būtų įrašyta į Nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą.

Būtų lengva pripažinti: nesvarbu, ar tai kiaulių kompleksas,  daugiabutis ar paprasta automobilių plovykla, statybos gali vykti bet kur, tik ne prie vilniečio kiemo.

Vis dėlto susiklosčius panašiai situacijai iškyla dar viena bėda – gyventojams tiesiog trūksta informacijos. Juk pranešimo spaudoje, „Infostatybos“ sistemoje ar savivaldybės internetiniame puslapyje tikrai  negalima pavadinti pakankama viešinimo tvarka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: nusipelniusių Lietuvos medikų apdovanojimai 2024