Kaimynų barniai Kaune: peržengtos visos ribos

„Jaučiuosi bejėgis“, – guodėsi vieno Partizanų gatvės namo gyventojas Karolis Dikinis. Jo vonioje per lubas sunkiasi kanalizacijos vanduo. Pakeisti galimai trūkusį vamzdį neįsileidžia viršuje esančio buto savininkas. Lieka tik veržtis į butą jėga?

Vienas šio Partizanų gatvės namo gyventojas neįsileidžia meistrų į butą, kad būtų pakeistas galimai trūkęs vamzdis. Į vidų ketinama laužtis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vienas šio Partizanų gatvės namo gyventojas neįsileidžia meistrų į butą, kad būtų pakeistas galimai trūkęs vamzdis. Į vidų ketinama laužtis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė („Lietuvos rytas“)

2016-09-06 10:29, atnaujinta 2017-05-13 23:16

Pirmą kartą apie trūkusį vamzdį gyventojai prakalbo prieš metus. Tuomet nuostoliai buvo nedideli, sienos netrukus liovėsi drėkti. Jau tuomet buvo kreiptasi į virš K.Dikinio gyvenantį J.H., tačiau žala buvo nedidelė, tad namo bendrija nesiėmė griežtų priemonių.

Pastaruoju metu lubos K.Dikinio vonioje vėl ėmė drėkti, tai tęsiasi kone mėnesį. „Jis neįsileidžia keisti vamzdžio. Jau turbūt trejus metus prašome, o jis nereaguoja“, – skundėsi K.Dikinis.

Vyras baiminosi, kad vamzdis gali pratrūkti smarkiau. „Lubos permirkusios, sklinda nemalonus kvapas. Jei stipriai pratrūks, visų trijų aukštų nuotekos gali atsidurti pas mane“, – nerimavo kaunietis.

Reikalauja atitaisyti remontą

Anot kaimynų, J.H. priklausančiame bute nėra nuolatinių gyventojų, būstas nuomojamas trumpalaikiams pasimatymams. „Jis turbūt turi ne vieną nuomojamą butą. Įleidžia nuomininkus ir viskas“, – spėliojo žmonės.

J.H. „Laikinąją sostinę“ patikino, kad nėra nusistatęs prieš vamzdžio keitimą: „Aš neatsisakau keisti vamzdžių. Aš sutinku. Tik ten padarytas geras remontas. Man nereikia pinigų, tik duokit man oficialų raštą, kad kai baigsis darbai, grąžins man butą tokios būklės, kaip buvo prieš keitimą.“

Tuos pačius argumentus raštu išdėstė ir jo advokatas. Rašte bendrijai rašoma, kad J.H. reikalauja raštiškai garantuoti, jog po atliktų vamzdžio keitimo darbų „buto būklė bus atstatyta į tokią pačią (identišką), kuri buvo iki vamzdžio keitimo darbų pradžios“.

Kaunietis tvirtino, kad daug metų bute negyvena, vanduo jame užsuktas.

Jis aiškino, kad nėra gavęs nė vieno registruoto laiško apie tai, kad bendrija nori keisti vamzdžius. „Tik vieną kartą prieš metus yra buvęs skambutis. Jie nekalbėjo apie keitimą, bet apie tai, kad lieja. Atsakiau tą patį, ką dabar. Jie nori keisti vamzdžius, bet nenori mokėti (už remontą)“, – tikino gyventojas.

Vėliau prisiminė, kad buvo ir antras skambutis – visai neseniai.

Vyras patikino, kad jei Lietuvoje tikrai draudžiama uždengti vamzdynus, jis atsiprašys ir padengs nuostolius. „Jeigu teisme bus įrodyta, kad draudžiama (ne pageidautina!) uždengti vamzdynus, aš atsiprašysiu pirmininko ir visų, kam trukdau, ir padengsiu žalą“, – žadėjo pašnekovas.

Į savo butą kvietė antstolį

Vyras įsitikinęs, kad vanduo bėga ne iš jo buto, bet iš aukščiau.

Ketvirtadienį į savo butą J.H pakvietė antstolį, kuris išfotografavo visas patalpas. „Jis užfiksavo, kad niekur niekas nedrėksta“, – tikino buto savininkas.

Tiesa, prieiti prie vamzdžių antstoliui nepavyko, nes jie uždengti plytelėmis.

Antstolis taip pat bandė užeiti į kitų keturių aukštų butus, tačiau nerado šeimininkų. „Šiandien kreipsimės į teismą, darysime ekspertizę, ieškosime, iš kur bėga (vanduo). Reikalausime, kad antstolis tai nustatytų. Jei vanduo bėga iš mūsų buto, mes mielu noru sutinkame (įsileisti). Jei ne iš mūsų, – tegu nelenda“, – sakė J.H.

Namo bendrijos pirmininkas Aušrys Kriščiūnas pasakojo, kad, jo žiniomis, kartais keisti stovų gyventojai neįsileidžia, kai yra įsirengę kažką nelegalaus – gyvatuku apšildytas grindis ar didesnius nei numatyta radiatorius.

J.H. sakė, kad neįsileidžia bendrijos atstovų ne dėl to, kad bando kažką nuslėpti – jo vonios grindys nėra apšildytos gyvatuku, o radiatoriai nėra didesni nei įprasta.

Išeitis – laužtis į butą?

Konfliktu pažymėta laiptinė – viena paskutinių name, kurioje įranga dar nepakeista. „Stovų name – apie 20. Kol išgaudėme užsienyje gyvenančius, turėjome vargo, bet ir tai pavyko. O šita problema (su J.H. – Red.) tęsiasi jau gal antrus metus“, – pasakojo bendrijos pirmininkas.

Anot jo, K.Dikinis dėl drėkstančios sienos skundėsi ir prieš metus, ir prieš pusmetį.

Prieš kelis mėnesius bendrija perspėjo J.H., kad kreipsis į teismą.

Pirmadienį buvo susirinkusi komisija – bendrijos atstovai, antstolis. J.H. buvo raštiškai informuotas, kad vyks remonto darbai, ir kas nors privalo būti namuose.

„Kreipėmės į teismą. Teismas, tikiuosi, pagreitintu procesu leis įeiti į namus. Jei niekas neatrakina, reikia laužtis, nes taip tęstis negali“, – sakė bendrijos pirmininkas.

A.Kriščiūnas vylėsi, kad vėliausiai kitos savaitės pradžioje su antstoliu ir meistrais galės patekti į J.H. priklausantį butą ir pakeisti stovą.

Gali būti įspėjami ar skiriama bauda

Valentinas Jerošenka

„Dainavos būsto“ direktorius

„Civilinis kodeksas įpareigoja buto ir kitų patalpų savininkus leisti įgaliotiems asmenims remontuoti jų bute esančią bendrai naudojamą inžinerinę įrangą. Savininkai neturėtų trukdyti namo valdytojui atlikti remonto darbus ar profilaktines apžiūras. Turi būti galimybė apžiūrėti vamzdžius ir prireikus juos pakeisti.

Negalima nei užgriozdinti, nei kitaip uždengti tų įrangų, nes bet kada gali trūkti vamzdžiai ar atsitikti panašios bėdos.

Dažniausiai žmonės neleidžia patikrinti ar keisti įrangos, kai būna naujai susiremontavę vonias ar tualetus. Tačiau kiekvienas gyventojas turėtų žinoti, kad karšto, šalto vandens, nuotekų vamzdžiai turi likti prieinami. Nereikėtų uždengti vamzdžių brangiomis medžiagomis, kad paskui nereikėtų jų plėšti.

Mums nėra tekę kreiptis į teismą dėl tokių atvejų. Bendradarbiaujame su viešosios tvarkos policija ir seniūnijos atstovais. Jie padeda įtikinti gyventojus, kad šie įsileistų.

Juolab kad gyventojams už taisyklių nesilaikymą gresia administracinės baudos. Pirmą kartą gyventojai gali būti įspėjami ar jiems paskiriama bauda iki 289 eurų. Antrą kartą gresia bauda iki 579 eurų.

Kaimynų liudijimas, kad gyventojas neįsileidžia keisti vamzdžių, yra svarus įrodymas teisme.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.