Panevėžiečių gundymai: šeši erdvūs butai sovietiniame vandens bokšte

Taip klientus bando gundyti viena nekilnojamojo turto bendrovė, siūlanti įsigyti Panevėžyje esantį vandens bokštą. Pavyzdžių, kaip pakeisti tokių statinių paskirtį, yra ne vienas ir Lietuvoje, ir pasaulyje.

Panevėžyje esančio bokšto pardavėjai siūlo jame įrengti net keletą butų.<br>L.Golyšenkovos nuotr.
Panevėžyje esančio bokšto pardavėjai siūlo jame įrengti net keletą butų.<br>L.Golyšenkovos nuotr.
Ant seno vandens bokšto Skemuose buvo nuspręsta net užkelti varpinę.<br>V.Petrauskienės nuotr.
Ant seno vandens bokšto Skemuose buvo nuspręsta net užkelti varpinę.<br>V.Petrauskienės nuotr.
Pastato pardavėjai siūlo bokšte įsirengti penkis šešis butus po 70 kv. metrų.<br>Ekrano nuotr.
Pastato pardavėjai siūlo bokšte įsirengti penkis šešis butus po 70 kv. metrų.<br>Ekrano nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Virginija Petrauskienė („Lietuvos rytas“)

Sep 18, 2016, 4:57 PM, atnaujinta May 12, 2017, 5:20 PM

Praėjusią savaitę nekilnojamojo turto bendrovė LNT paskelbė apie parduodamą komercinės paskirties objektą – buvusį Panevėžio vandens bokštą.

45 metrų aukščio 1960 metų statinys yra dviejų miesto maldos namų – Kristaus Karaliaus katedros ir Švč.Trejybės bažnyčios – pašonėje. Kone ranka pasiekiama ir pati miesto širdis – Laisvės aikštė.

Bendrovės vadybininko Renato Markelevičiaus teigimu, gelžbetoninis statinys yra puikios būklės, tai esą patvirtino pardavėjo kviesti statybų ekspertai. Bokštas yra tokio aukščio, koks būtų penkiolikos aukštų namas.

„Prie pastato yra 100 arų sklypas, prieina visos gyvenamajam būstui reikiamos komunikacijos.

Čia galima būtų įrengti penkis ar šešis apskritos formos butus po 70 kvadratinių metrų – su aukštomis lubomis, langais į visas puses.

Bokšto laiptų šachta veda iki pat viršaus. Čia galima būtų įrengti liftą.

Statinys kainuoja tiek, kiek trijų kambarių butas – 38 tūkstančius eurų. Aišku, dar reikėtų nemažai investuoti“, – kalbėjo R.Markelevičius.

Pašnekovas neatskleidė, kas yra dabartinis statinio savininkas. Tačiau paaiškino, jog tai žinomas Panevėžio verslininkas, turėjęs labai įdomių planų, kaip pertvarkyti vandens bokštą.

Jame turėjo būti įkurdinti prabangūs butai, o ant paties stogo planuota įrengti restoraną, iš kurio atsivertų nuostabi miesto panorama.

Tačiau dabar šio žmogaus planai esą pasikeitė.

Lietuvoje yra ne vienas senas vandens bokštas, prikeltas naujam gyvenimui.

Antai Rokiškio rajone Skemų globos namų gyventojus į pamaldas kvies varpas, pakabintas buvusio vandentiekio bokšto viršūnėje. Į bokštą buvo įkelta ir pritvirtinta medinė varpinė, kurioje netrukus bus pakabintas varpas.

Jonavoje daugiau nei 35 metrų aukščio vandens bokštą nuspręsta pritaikyti alpinizmo pramogoms.

Šiauliuose esantis dar prieškariu pradėtas statyti vandentiekio bokštas paverstas vandentvarkos muziejumi.

Panašią svajonę turi ir Ukmergė – 1932 metais statytą ir gerai išsilaikiusį vandentiekio bokštą paversti vandens muziejumi.

Amerikoje, Bostone, 1887 metais statytame vandens bokšte po rekonstrukcijos įsikūrė dizaineris Jozephas Abboudas. Jis 2011 metais įsigijo akmeninį statinį ir jame per penkis aukštus įkūrė 800 kvadratinių metrų apartamentus. Ant statinio stogo įrengė terasą, iš kurios atsiveria nuostabus vaizdas.

Belgijoje, netoli Briuselio, esantis senas vandens bokštas buvo pertvarkytas į neįprastos architektūros modernų gyvenamąjį namą.

Vis dėlto Lietuvos nekilnojamojo turto rinkoje vandens bokštai kol kas nėra geidžiama prekė – juos dažniausiai tenka sulyginti su žeme.

Bendrovės „Detonas“ direktorius Vytautas Lunskus sakė kiekvieną mėnesį gaunantis mažiausiai vieną užsakymą saugiai susprogdinti kurį nors sovietmečiu statytą vandens bokštą.

„Kartais net susimąstome, kiek daug jų Lietuvoje, tų bokštų. Tenka sprogdinti iš įvairių medžiagų pastatytus bokštus, net ir gelžbetoninius.

Ar saugu tokiuose statiniuose įrengti butus ar kitokias patalpas? Pirmiausia į šį klausimą turi atsakyti statybų ekspertai. Juk Eiffelio bokštas ir kiti turistų gausiai lankomi panašūs statiniai stovi kur kas ilgiau nei pusšimtį metų“, – juokėsi V.Lunskus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: ar žinome kur slėptis karo atveju?