Kaip dvi emigrantės bandė Vilniuje užsidirbti iš būsto nuomos

Panašiu metu į mane kreipėsi dvi klientės – pasikonsultuoti apie tai, kokį butą Vilniuje įsigyti kaip investiciją. Abi jos gyvena užsienyje ir  planavo ne tik įsigyti, bet ir atiduoti man administruoti.

Abu moterų bandymai gerai iliustruoja tai, kad trumpalaikė NT nuoma – toli gražu ne aukso kalnai, kokius daugelis įsivaizduoja.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Abu moterų bandymai gerai iliustruoja tai, kad trumpalaikė NT nuoma – toli gražu ne aukso kalnai, kokius daugelis įsivaizduoja.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tomas Grizas

Oct 17, 2016, 3:38 PM, atnaujinta May 10, 2017, 5:52 PM

Koks gi butas būtų tinkamesnis trumpalaikei nuomai: mano administruojami butai siūlomi minimaliam dviejų parų laikotarpiui  (taip išvengiant vienai nakčiai butus besinuomojančio ir juose vakarėlius rengiančio jaunimo), beveik išskirtinai užsieniečiams. Todėl yra nemažai kriterijų, pagal kuriuos ir atrenku, vertinu potencialius pirkti ir investuoti variantus.

Tolesnė įvykių eiga tikrai įdomi ir verta pasakojimo: viena klientė, derindama su manimi visus galimus butų variantus, įsigijo nedidelį, suremontuotą vieno kambario butą-studiją Vilniaus senamiestyje.

Kita klientė taip pat aptarinėjo įvairius jai patinkančius variantus, siūliau jai atrinktus, patrauklius investicijai butus senamiestyje ir netoliese.  Kuriam laikui dingusi ji vėl susisiekė: įsigijusi seną, reikalaujantį kapitalinio remonto dviejų kambarių butą... Šeškinėje.

Aiškumo dėlei pasakysiu, kad abiejų biudžetas buvo panašus: 50 tūkst. eurų. O kadangi žinau ir tolimesnį tokių butų likimą, tai aptarti bei apžvelgti ir yra įdomiausia dalis.

Pirmosios klientės, pavadinkime ją Gintare, įsigytą butą apsiėmiau administruoti, t.y. nuomuoti jį trumpalaikei nuomai. Tereikėjo nupirkti trūkstamus dalykus: patalynę, rankšluosčius, valiklių. Kadangi šeimininkė buvo išvykusi, tuo pasirūpinau aš. Iš viso buvo išleista X eurų, įskaitant siurblį.

Naujai suremontuotas, nedidelis ir jaukus butas buvo pasiūlytas į Lietuvą atvykstantiems užsienio svečiams ir kaipmat susilaukė jų susidomėjimo. Ir nors butas pradėtas nuomoti sausio mėnesį, kai vadinamasis sezonas atslūgęs iki minimumo, esu labai patenkintas buto užimtumu. Patenkinta ir šeimininkė, kas mėnesį sulaukianti ataskaitos bei pinigų.

Dabar, kai butas nuomojamas jau devynis mėnesius, galiu atskleisti ir šiek tiek „matematikos“: senamiestis neabejotinai išlieka vienu patraukliausių rajonų trumpalaikei nuomai, o mano minėta investicija šeimininkei uždirba maždaug 340 eurų per mėnesį (skaičiuojant vidutinę mėnesio grąžą).

Žinoma, šeimininkė, be viso to, gauna ir kitų privalumų, nesirūpindama jokiais su butu susijusiais dalykais: kas ketvirtį atliekame generalinį buto tvarkymą, prireikus iškviečiame elektriką ar santechniką (per metus bene kiekvienam butui to prireikia), išvykus  svečiams,  butas kruopščiai sutvarkomas.

Jums turbūt įdomu sužinoti, kaip sekasi antrajai šeimininkei ir jos butui? Papasakosiu.

Šeškinėje esantį ir daug (daugiau nei 10 ar 15) metų remonto nemačiusį butą buvo nuspręsta remontuoti. Ne iš pagrindų, o tik paremontuoti. Tiek medžiagoms, tiek darbui  šeimininkė išleido apie 4 tūkst. eurų. Ir tai dar ne pabaiga. O net ir pabaigus butas bus tik paremontuotas. Ir be baldų.

Žvelgiant į galimas tokio buto perspektyvas, tai jį, ko gero, būtų tikslingiausia nuomoti ilgalaikei nuomai, o uždirbti iš nuomos būtų galima apie 250 eurų per mėnesį.

Beje, šie du pavyzdžiai gerai parodo, kad trumpalaikė NT nuoma – toli gražu ne aukso kalnai, kokius daugelis įsivaizduoja.

Aišku, jeigu viską darysite patys – ir užsakymais rūpinsitės, ir su svečiais bendrausite, juos pasitiksite, išlydėsite, dar ir butą patys tvarkysite, patalynę skalbsite, lyginsite, tuomet galbūt uždirbsite  ir dvigubai daugiau, nei mano minėta suma.  Tik šiuo atveju reikia suprasti, kad tokia veikla turi patikti. Ir jai reikia laiko.

Straipsnio autorius yra NT trumpalaikės nuomos rinkos konsultantas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.