„Lidl“ aistros tęsiasi – dabar tautą papiktino siūlymas griauti vienuolyną

Internete pasirodė keistas skelbimas – Anykščių rajone parduodamas 1625 metais pastatytas vienuolynas, tačiau siūloma ne pastatą atnaujinti, o pirkti jį nugriauti. Vos per dieną skelbimu spėjo susidomėti ne tik potencialūs pirkėjai, inernautai, bet ir paveldo saugotojai.

Internautus papiktino siūlymas nugriauti 1625 metais pastatytą vienuolyną Anykščių rajone.<br>Ekrano nuotrauka
Internautus papiktino siūlymas nugriauti 1625 metais pastatytą vienuolyną Anykščių rajone.<br>Ekrano nuotrauka
Vos per dieną skelbimas sulaukė nemenko dėmesio.<br>Ekrano nuotr.
Vos per dieną skelbimas sulaukė nemenko dėmesio.<br>Ekrano nuotr.
Taip atrodo kiti vienuolyno pastatai.<br>„Wikipedia“ nuotr.
Taip atrodo kiti vienuolyno pastatai.<br>„Wikipedia“ nuotr.
Taip atrodo kiti vienuolyno pastatai.<br>„Wikipedia“ nuotr.
Taip atrodo kiti vienuolyno pastatai.<br>„Wikipedia“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 19, 2016, 3:43 PM, atnaujinta May 10, 2017, 2:27 PM

„Perskaičiau skelbimą ir nepatikėjau. Pamaniau, gal trolina ar tiesiog nenutuokia, ką parduoda. Bet ne, pasirodo, pastatas nėra įtrauktas į kultūros paveldo registrą. Viskas legalu. Tiesiog štai taip, imi ir  plytoms nusigriauni dar XVI a. įkurtą vienuolyną“, – feisbuke piktinosi Paulius Petkevičius.

Vyras spėjo susisiekti ir su Kultūros paveldo departamento direktore Diana Varnaite, kuri patikino, jog imsis visų būtinų veiksmų ištirti šį Surdegio stačiatikių Šv. Dvasios vyrų vienuolynui priklausantį pastatą.

Jos aiškinimu, beveik 400 metų senumo vienuolynas netapo saugotinu, remiantis Vyriausybės komisijos rekomendacija į paveldo sąrašą neįtraukti naujų objektų. Galimybė suteikti statiniui teisinę apsaugą atsiranda tada, jei jį rengiamasi naikinti, kaip garsųjį „Lidl“ įsigytą pastatą Vilniuje.

Vis dėlto paaiškėjo, jog dabartinis statinio savininkas nesiūlo jo nugriauti – skambi skelbimo antraštė tebuvo vienas iš būdų pritraukti potencialius pirkėjus. Iš tiesų parduodamas objektas yra tik vienas iš vienuolyno korpusų, jis seniai išbrauktas iš Nekilnojamojo kultūros paveldo registro.

„Šį objektą pardavinėjame nuo balandžio, tačiau nesulaukėme beveik jokio dėmesio, kol nepakeitėme jo antraštės ir nesumažinome kainos. Parduodamas objektas yra vienuolyno mūrinis korpusas, pastaruoju metu jis buvo naudojamas kaip pieno supirkimo punktas, tokia paskirtis nurodyta ir registrų centro išraše“, – paaiškino statinį parduodantis brokeris Mindaugas Kalvaitis.

Gudri antraštė spėjo patraukti ir pirkėjus, brokeris vos per vieną dieną spėjo sulaukti keleto skambučių. Tokį skaičių galima laikyti gana dideliu, turint omenyje, jog statinys yra avarinės būklės ir parduodamas ne didmiestyje, o Anykščių rajone.

„Nė vienas iš susidomėjusiųjų nekalbėjo apie galimybę jį griauti, daugelis nori statinį apžiūrėti vietoje ir tada spręsti, pirkti jį ar ne. Šiuo metu 600 kv. metrų ploto objektas ir jam priklausantis sklypas parduodamas už 10 tūkst. eurų“, – kalbėjo M.Kalvaitis.

Dabartinis pastato savininkas vylėsi jį atnaujinti ir pritraukti investicijų, tačiau galop tam neužteko pinigų. Šiuo metu savininkui gresia baudos už pastato nepriežiūrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.