Klaipėdiečio svajonė – Smiltynėje pastatyti apžvalgos bokštą

Klaipėdietis dailininkas Jonas Sabaitis nepraranda vilties įgyvendinti savo idėją – Smiltynėje prie Senosios perkėlos pastatyti 70 metrų aukščio apžvalgos bokštą.

Klaipėdos bibliotekoje eksponuojamas statinio Smiltynėje maketas.<br>G.Pilaičio nuotr.
Klaipėdos bibliotekoje eksponuojamas statinio Smiltynėje maketas.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis („Lietuvos rytas“)

2016-11-09 10:51, atnaujinta 2017-04-18 09:49

Klaipėdos muzikinio teatro dailininkas J.Sabaitis neabejoja, kad Smiltynė pagražėtų, jeigu ant buvusios smėlio kopos iškiltų didžiulis bokštas su kupolu, kuris galėtų suktis kartu su ten įrengta apžvalgos aikštele.

Menininkas siūlo kupole įrengti restoraną su apžvalgos aikštele, kad išėjusiems į lauką žmonėms iš paukščio skrydžio atsivertų Kuršių nerija, Baltijos platybės, kaip ant savo delno jie matytų visą uostamiestį.

Apatinėje bokšto dalyje veikiantis greitaeigis liftas vyresnio amžiaus žmones pakeltų į viršų. Guvesni bokšto viduje įrengtais sraigtiniais laiptais patys koptų į kupolą žvalgydamiesi pro angas.

Kuršių nerijos nacionalinio parko darbuotojams virš Smiltynės miškų iškilusio bokšto nereikia – esą daugiaaukščiai pastatai nenumatyti draustinio veiklos ir teritorijų planavimo dokumentuose.

Pasak aplinkosaugininkų, dailininko nužiūrėta apžėlusi kopa prie Senosios perkėlos įtraukta į saugomo kultūros paveldo sąrašą – ant kalvos anksčiau dunksojusią medinę karčemą planuojama atstatyti.

Prieš 8 metus subrandintą savo idėją pristatęs uostamiesčio savivaldybei J.Sabaitis sulaukė daugiau prieštaringų vertinimų ir abejonių nei pagyrimų už pilietinę drąsą ir iniciatyvumą.

Bokšto nauda abejoja ir miesto vyriausiasis dailininkas Mindaugas Petrulis: „Menininkų aktyvumas džiugina, bet Smiltynė yra saugoma teritorija, toks projektas čia kažin ar įgyvendinamas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.