Naujas šiuolaikiškas biuras, kuris taps ir vilniečių traukos centru

Šiuolaikinių biurų plėtotojai vis daugiau dėmesio skiria tam, kad juose dirbsiantiems žmonėms būtų užtikrinamas kuo didesnis komforto lygis. Būsimiems nuomininkams tai leidžia geriau pasirūpinti savo darbuotojais ir darbo aplinka. Tuo metu darbuotojams šiuolaikiška darbo vieta gali būti svarbus pranašumas, paskatinantis rinktis darbą atitinkamoje darbovietėje.

Šiuolaikiškas ir spalvingas biuro interjeras „Barclays“, Vilniuje.<br>L.Garbačausko nuotr.
Šiuolaikiškas ir spalvingas biuro interjeras „Barclays“, Vilniuje.<br>L.Garbačausko nuotr.
Bendrovės statomame komplekse suplanuotos dvi žaliosios terasos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Bendrovės statomame komplekse suplanuotos dvi žaliosios terasos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Bendrovės statomame komplekse suplanuotos dvi žaliosios terasos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Bendrovės statomame komplekse suplanuotos dvi žaliosios terasos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Naujo verslo centro pastato formos buvo derintos prie Šeškinės kalvų.<br>Vizualizacija
Naujo verslo centro pastato formos buvo derintos prie Šeškinės kalvų.<br>Vizualizacija
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 18, 2016, 12:34 PM, atnaujinta Apr 17, 2017, 3:20 PM

„Supratimas, kaip turi atrodyti šiuolaikinė darbo vieta, keičiasi. Šiandien tikimasi, kad joje bus galima rasti ne tik patogų darbo stalą ar kėdę, bet ir daugybę kitų komfortą pagerinančių dalykų, kurie iki šiol buvo būdingi namų aplinkai.

Darbo rinkoje didėjanti konkurencija dėl specialistų darbdavius taip pat skatina į darbo vietą žvelgti kaip į vieną iš veiksnių, kuris padės pritraukti pageidaujamą darbuotoją“, – sakė „MG Valdos“ turto valdymo skyriaus vadovė Monika Sabaliauskaitė.

Žinomas architektas Remigijus Bimba, „Architektūros kūrybinės grupės“ vadovas, suprojektavęs Vilniuje šiuo metu statomą modernaus verslo centrą „Park Town“, sako, kad užsakovai siekia įgyvendinti tokius projektus, kurie padidintų būsimų nuomininkų komforto lygį ir jie taptų integruota supančios aplinkos dalimi.

Todėl šiandien galima išskirti tris pagrindinius naujai statomų verslo centrų atributus – tai dėmesys darbo vietos komfortui, biuro aplinkos panaudojimas ir daugiafunkciškumo aspektas.

Nauji poreikiai darbo vietoje

Darbo stalas, kėdė ir kompiuteris. Maždaug taip ideali darbo vieta galėjo atrodyti prieš gerą dešimtmetį.

Šiandien patogiai ir funkcionaliai darbo vietai keliama kur kas daugiau reikalavimų. „Jau pačioje projekto pradžioje apgalvojami įvairūs architektūriniai ir konstrukciniai sprendimai siekiant ne vien estetinio įspūdžio išorėje, bet ir kuo geresnio pojūčio būnant pastato viduje“, – teigė M. Sabaliauskaitė.

Patogus patalpų išplanavimas, kuo daugiau į vidų patenkančios natūralios šviesos, individuali klimato zonų kontrolė ar triukšmą slopinantys sprendimai – viskas daroma dėl kuo didesnio žmonių komforto. Pasak R. Bimbos, darbuotojams sukurtos patogios sąlygos lemia išaugusį produktyvumą ir mažiau patiriamo streso.

Be to, šiandien biurų plėtotojai ir įmonės žengia dar toliau ir siekia pasirūpinti ne tik konkrečia darbo vieta, bet ir kitais darbuotojų poreikiais. Vilniuje jau tampa įprasta, kad modernus verslo kompleksas turi specialią dviračių aikštelę, prie jos įrengtus dušus ir persirengimo kabinas.

Komfortui sukurti pasitelkiama aplinka

Projektuodami šiuolaikinius biurus architektai siekia atsižvelgti į aplinką ir tinkamai išnaudoti tokius natūralius pranašumus kaip šalia esančios žaliosios zonos ar patogi infrastruktūra. Pasak R. Bimbos, visi išoriniai dalykai pasitelkiami tam, kad būtų sukurtas maksimalus komfortas žmonėms, kurie toje aplinkoje praleis daug laiko.

Tiesa, kaip pastebėjo R. Bimba, kiekvienas pastatas yra unikalios jo sumanytojo idėjos išraiška, todėl skirtingi architektai dažniausia pasirenka akcentuoti kitokius tos pačios vietos dalykus. Projektuodamas „Park Town“ biurų kompleksą, R. Bimba jo stogo kontūrą stengėsi priderinti prie Šeškinės kalvų, o kuo daugiau fasado langų „atsukti“ į būsimojo Vilniaus japoniško sodo pusę.

„Manyti, kad šiuolaikinis biuras baigiasi išėjus pro paradines duris, yra atgyvenęs požiūris. Šiandien projektų plėtotojai skiria daug dėmesio ir aplinkai, stengiasi, kad naujas statinys būtų kuo geriau integruotas į ją ir tuo pačiu metu praturtintų naujais sprendimais“, – teigė M. Sabaliauskaitė.

Verslo centras kaip universali traukos vieta

Šiuolaikiniai verslo centrai tampa atviresni visuomenei. Kaip minėta, juos projektuojantys architektai stengiasi kuo geriau išnaudoti aplink esančią infrastruktūrą ir tapti integralia vietos dalimi. Tuo pačiu metu stengiamasi duoti tam tikrą „grąžą“ miestui sukuriant naujas viešas erdves ar atveriant savo patalpas viešiems renginiams.

Vienu pirmųjų pavyzdžių prieš šešetą metų tapo banko „Swedbank“ administracinis pastatas, šalia kurio suprojektuota terasa tapo pamėgta vilniečių vieta leisti laisvalaikį. Tokių vietų sąrašą neužilgo papildys ir „Park Town“.

Šiame biurų komplekse suprojektuotos dvi žaliosios terasos su mažaisiais architektūriniais sprendimais. Didesnioji, kurios plotas sudarys apie 400 kv. m. bus atvira miestiečiams ir sostinės svečiams, nuo jos bus galima apžvelgti būsimąjį japonišką sodą.

Pasak M. Sabaliauskaitės, šiuolaikiniuose biuruose be tradicinių nuomininkų vis dažniau įsikuria įvairūs paslaugų verslai, kurie yra aktualūs ne tik čia dirbantiems žmonėms, bet ir kitiems miestiečiams. Tokiu būdu biurų pastatas tampa nauja miesto traukos vieta, kuri yra gyvybinga ne tik darbo valandomis, bet ir vakarais ar savaitgaliais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?