Nauji įtarimai aplinkosaugininkų puotą nušvietė kitu kampu

Po portalo lrytas.lt žurnalistinio tyrimo apie aplinkosaugininkų grietinėlės šėlsmą prabangioje viloje „Dubgiris“ ant Plinkšių ežero kranto kilęs skandalas įgavo naujų formų.

Ant Plinkšių ežero kranto iškilusi vila „Dubgiris“ laikoma viena prabangiausių visoje Šiaurės Lietuvoje.
Ant Plinkšių ežero kranto iškilusi vila „Dubgiris“ laikoma viena prabangiausių visoje Šiaurės Lietuvoje.
ŠRAAD viešųjų ryšių specialistas A.Konderauskas painiojosi ir nuolat skambinėjo kolegoms – puotoje nedalyvavusiam darbuotojui buvo sunku atsakyti į klausimus.<br>G.Šiupario nuotr.
ŠRAAD viešųjų ryšių specialistas A.Konderauskas painiojosi ir nuolat skambinėjo kolegoms – puotoje nedalyvavusiam darbuotojui buvo sunku atsakyti į klausimus.<br>G.Šiupario nuotr.
Aplinkosaugos specialistai pakraupo, išvydę, kas iškilo kraštovaizdžio draustinyje.
Aplinkosaugos specialistai pakraupo, išvydę, kas iškilo kraštovaizdžio draustinyje.
Nuotraukoje akivaizdžiai matosi, kas nuveikta kraštovaizdžio draustinio teritorijoje. Didžiojo tvenkinio plotas (pažymėtas nuotraukoje) – kone 3 kartus didesnis nei leidžia įstatymas.
Nuotraukoje akivaizdžiai matosi, kas nuveikta kraštovaizdžio draustinio teritorijoje. Didžiojo tvenkinio plotas (pažymėtas nuotraukoje) – kone 3 kartus didesnis nei leidžia įstatymas.
„Dubgirio“ viloje vyko seminaru pavadinta aplinkosaugininkų puota.<br>„Dubgirio“ nuotr.
„Dubgirio“ viloje vyko seminaru pavadinta aplinkosaugininkų puota.<br>„Dubgirio“ nuotr.
„Dubgirio“ vilos SPA centras.<br>„Dubgirio“ nuotr.
„Dubgirio“ vilos SPA centras.<br>„Dubgirio“ nuotr.
Plinkšių ežero pakrantė.<br>„Dubgirio“ nuotr.
Plinkšių ežero pakrantė.<br>„Dubgirio“ nuotr.
ŠRAAD vadovu tapęs K.Škiela anksčiau vadovavo FNTT Šiaulių valdybai ir garsėjo pažintimis su įtakingaisiais.<br>G.Šiupario nuotr.
ŠRAAD vadovu tapęs K.Škiela anksčiau vadovavo FNTT Šiaulių valdybai ir garsėjo pažintimis su įtakingaisiais.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Nov 25, 2016, 11:13 AM, atnaujinta Apr 17, 2017, 3:46 AM

Paaiškėjo, kad prabanga Mažeikių rajone mėgavosi ir daugiau Aplinkos ministerijos pareigūnų. Be to, akylesniems specialistams pro akis neprasprūdo ir pati vila „Dubgiris“ – susizgribta, kad draustinyje iškilęs kompleksas galėjo būti statomas pažeidžiant įstatymus ir nustatytas normas.

Į viešumą iškilo ir sodybos savininko ūkininko Rimanto Norkaus bičiulystė su Plinkšių kraštovaizdžio draustinio teritoriją kontroliuojančio Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento (ŠRAAD) Mažeikių agentūros vadovu Niliumi Kupliausku. Mat šie du vyriškiai prieš kelerius metus pasiskelbė kartu išvykstantys pamedžioti į Namibiją.

Todėl Aplinkos ministerijos vadovo Kęstučio Trečioko įsakymu buvo sudaryta komisija. Bandoma išsiaiškinti ir tarptautine konferencija pavadintų iškilmių, ir vilos „Dubgiris“ atsiradimo kraštovaizdžio draustinio teritorijoje aplinkybes.

Kompanijai gaisras nerūpėjo

Tarptautine konferencija pavadinta prašmatni puota viloje „Dubgiris“ vyko spalio 6-7 d. Joje dalyvavo keliasdešimt aplinkosaugininkų iš Lietuvos ir Latvijos.

Kompanija linksminosi, nors Radviliškyje kaip tik įsiplieskė milžiniškas gaisras, kurio padariniai gamtai dar bus jaučiami ne vienerius metus.

Kuro granules gaminančios įmonės „Gairelita“ teritorijoje buvęs milžiniškas pjuvenų ir medienos atraižų kalnas buvo gesinamas daugiau kaip savaitę, kiaurą parą plušusiems ugniagesiams talkino ir kariškiai, ir savanoriai, o ekstremali padėtis dar neatšaukta.

Į nelaimės vietą buvo atskubėję daug pareigūnų, net premjeras, bet visi pasigedo ŠRAAD atstovų. Kodėl jų nebuvo, parodė portalo lrytas.lt atliktas tyrimas ir surinkti skandalingi faktai.

Iš vadovo lūpų – grasinimai teismu

Surinkęs informaciją apie vykusią puotą, žurnalistas pabandė paskambinti ŠRAAD vadovui Kornelijui Škielai.

Tačiau šis anksčiau FNTT Šiaulių valdybai vadovavęs pareigūnas pareiškė nekalbėsiąs, teisinosi užimtumu – laiko nerado visą savaitę. Žurnalistui buvo pasiūlyta pateikti klausimus raštu.

Mokesčių mokėtojų išlaikomas ŠRAAD yra paverstas tikra valdininkų tvirtove, į kurią gali patekti tik laukiamas svečias. Visiems kitiems – durys užrakintos koduota spyna.

Tačiau visos užkardos nesuveikė – žurnalistui pavyko prasibrauti į aplinkosaugininkų būstinę. Tačiau tiek K.Škiela, tiek jo pavaduotojas buvęs STT Šiaulių valdybos viršininkas Rymantas Girdenis kalbėtis atsisakė.

K.Škiela apskritai prarado savitvardą ir per dantis iškošė: „Susitiksim teisme!“ Melu apsiginti nepasisekė

ŠRAAD viešųjų ryšių specialistas Artūras Konderauskas sakė, kad K.Škiela ir R.Girdenis į Radviliškį nevažiavo, nes spalio 6-7 d. vyko susitikimas su kolegomis iš Latvijos.

Iš pradžių specialistas tikino, kad šiame renginyje dalyvavo vos saujelė žmonių – keli šiauliečiai ir iš Latvijos atvykusi grupė aplinkosaugininkų. Pats renginyje nebuvęs specialistas painiojosi, nuolat skambinėjo kolegoms ir tikslinosi informaciją.

A.Konderauskas primygtinai įtikinėjo, kad „Dubgirio“ viloje nakvoti likę svečiai už viešnagę mokėjo patys. Jis kelis kartus paneigė, kad čia galėjo dalyvauti būrys aplinkosaugininkų iš visos Lietuvos.

Tačiau išsisukinėjimui galas atėjo, kai buvo paskambinta į Aplinkos ministeriją. Viceministras Algirdas Genevičius patvirtino, kad buvo šiame renginyje, o ministras Kęstutis Trečiokas sakė buvęs čia kviestas, bet atsisakė.

Paaiškėjo, kad čia buvo suvažiavę Kauno, Marijampolės, Vilniaus, Panevėžio, Utenos, Klaipėdos ir Šiaulių aplinkos apsaugos departamentų vadovai. Be to, buvo būrys aplinkosaugininkų iš Rygos, Rezeknės, Liepojos, Valmieros ir Ventspilio.

Sąskaita – mokesčių mokėtojams

Apsimelavę ŠRAAD darbuotojai galiausiai pripažino, jog už viską buvo sumokėta iš mokesčių mokėtojų kišenės.

A.Konderauskas pasakė, kad ŠRAAD vadovai buvo sudarę susitarimą su Rimanto Norkaus įmone. Pastarajai, beje, ir priklauso vila „Dubgiris“.

„Biudžetas – 2500 eurų“, – po kelių valandų patikslino viešųjų ryšių specialistas.

Įvardinta suma nustebino, nes vien dviejų asmenų nakvynė su pusryčiais šiame „Dubgirio“ vilos komplekse kainuoja 59-100 eurų. Maistas, gėrimai, pirčių malonumai – už atskirą mokestį.

Muzikantų grupės, kuri buvo pasamdyta į šį pokylį, honoraras – 500 eurų už valandą. Portalo lrytas.lt žiniomis, valandai pasikviesti penki muzikantai iš Šiaulių triūsė net keturis kartus ilgiau.

„Čia dalyvavo grietinėlė“, – žurnalistui sakė vienas muzikantas.

Tramdė vaikiškomis baudomis

Leidimą statyti šį prabangų kompleksą išduotas prieš 8 metus, o statybos baigtos 2012 m. Statybų projektas privalėjo būti derinamas su ŠRAAD pareigūnais.

Jie galėjo leisti statyti tik sodybos, o ne rekreacinius pastatus. Tuo tarpu kone visi iškilę pastatai yra ne gyvenamosios paskirties, o poilsiui ir pramogoms skirtas statinių kompleksas.

Specialistai žadėjo aiškintis, ar vilos teritorijoje iškasti tvenkiniai neviršija įstatyme numatyto leistino 10 arų dydžio. Matuoklė internete parodė, kad didesniojo tvenkinio plotas leistiną ribą viršija net 3 kartus – yra 30-32 arų dydžio.

Kyla klaustukų ir dėl pastatyto tilto, kuris įrengtas valstybinėje žemėje. Nacionalinės žemės tarnybos specialistai aiškinasi, kas leido šią statybą.

2006-2009 m. čia buvo užfiksuoti keli pažeidimai, bet už juos skirtos vaikiškos baudos – 75-200 litų. Plačiausiai piniginę šeimininkams teko praverti už iškasinėtą pakrantę, bet tai – palyginti juokinga suma. Mat gamtai padaryta žala įvertinta 385 litais, o pažeidėjui dar skirta 150 litų bauda.

Viršininkas piniginės nepravėrė

Žurnalistui pavyko išsiaiškinti, kad puota neapsiėjo be Aplinkos ministerijos Teisės ir personalo departamento direktoriaus Egidijaus Anulio. Beje, šio pareigūno vadovaujamas kolektyvas užsiima visų RAAD priežiūra ir veiklos teisėtumo kontrole.

– Ar buvote „Dubgirio“ viloje surengtame seminare?lrytas.lt paklausė E.Anulio.

– Taip, buvau.

– Kas mokėjo už jūsų dviejų dienų viešnagę?

– Organizatoriai mokėjo – Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamentas.

– Ar buvo alkoholio šioje šventėje?

– Na, aš pats nevartojau. Vakarienė buvo kavinėje, tad akivaizdu, kad kavinėje buvo alkoholio.

– O koncertas buvo?

– Muzika grojo. Vakarienės pabaigoje kažkiek grojo.

– Kiek teko girdėti, grojo keturias valandas.

– Gali būti, nesu tikras. Nežinau, ar buvau visą laiką, ar jau buvau nuėjęs miegoti.

– Ar lankėtės pirtyse? Ar jums siūlė jomis naudotis?

– Ne, nesilankiau. Matote, per vakarienę buvo intensyviai bendraujama. Kad ten yra SPA centras, akivaizdu, viskas matėsi.

– Jei neklystu, konferencija buvo apie atliekas. Sakykite, kodėl į šį renginį važiavote jūs, o ne Atliekų departamento atstovas?

– Viską savo potvarkiu sudėliojo kancleris.

– Jūs esate visus šalies RAAD kontroliuojančio ministerijos departamento vadovas, bet už jūsų viešnagę, nakvynę, maistą sumokėjo pavaldi institucija. Ar nekeista situacija?

– RAAD tiesiogiai nekontroliuoju, todėl čia neįžvelgiu interesų konflikto. Juk renginys buvo suorganizuotas iš tam skirtų lėšų. Aš buvau kviestas svečias, iš manęs niekas nereikalavo susimokėti. Jei būtų paprašę, būčiau ir susimokėjęs.

– Ar nenustebino šios konferencijos prabanga?

– Čia yra vertinamasis požiūris. Tai – kaimo sodyba, o ne joks restoranas. Nesakyčiau, kad buvo prabangu: buvo vakarienė, buvo užkandžių.

– Ar nepastebėjote, vila iškilo saugomoje teritorijoje, kad kraštovaizdžio draustinyje nukasta pakrantė, iškasti tvenkiniai?

– Mes neturėjome laiko vaikštinėjimui. Pirmąją dieną ilgai užtrukome „Mažeikių naftoje“, o rytą kalbėjomės su kolegomis latviais.

– Sakykime, kad nežinojote. O kaip dabar, kai pasklido informacija, vertinate draustinyje iškilusį pastatų kompleksą, tvenkinius, koreguotą ežero pakratę, į ežerą nutiestą tiltą?

– Vertinu kritiškai. Viskas turi būti ištirta ir įvertinta. Neturėtų būti jokių išlygų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.