Vilniaus mokyklų renovacija – su degėsių kvapu

Sostinės mokyklos įsuktos į renovacijos sūkurį – jos atnaujinamos, remontuojamos iš esmės. Reikėtų tik džiaugtis, tačiau vis dažniau pasigirsta mokyklos direktorių, pedagogų nusiskundimų dėl darbų kokybės: po renovacijos tai tinkas pradeda byrėti, tai pelėsis įsiveisia.

Renovuojamoje S.Konarskio mokykloje buvo kilęs gaisras.<br>D.Umbraso nuotr.
Renovuojamoje S.Konarskio mokykloje buvo kilęs gaisras.<br>D.Umbraso nuotr.
Renovuojamoje S.Konarskio mokykloje buvo kilęs gaisras.<br>D.Umbraso nuotr.
Renovuojamoje S.Konarskio mokykloje buvo kilęs gaisras.<br>D.Umbraso nuotr.
Brangiai kainavusi Balsių pagrindinė mokykla nepateisino lūkesčių.<br>lrytas.lt arch. nuotr.
Brangiai kainavusi Balsių pagrindinė mokykla nepateisino lūkesčių.<br>lrytas.lt arch. nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Arvydas Kavaliauskas

Nov 28, 2016, 10:39 AM, atnaujinta Apr 16, 2017, 11:24 PM

Mokyklų renovacijų techninė priežiūra patikėta savivaldybės įmonei, Vilniaus vystymo kompanijai (VVK). Ir atrodo, ne viską pasiseka sklandžiai prižiūrėti. Praėjusią savaitę, renovuojamoje Simono Konarskio mokykloje kilo gaisras, buvo evakuoti mokiniai.

Gaisras kilo rūsyje, kaip nustatyta, dėl neatsargiai padėto suvirinimo aparato pradegė elektros instaliacija. Laimė, aukų išvengta, aprūko tik patalpos.

Vis tik šis incidentas užminė mįslių: neatmetama ir tyčinio padegimo versija.

VVK Statybos valdymo skyriaus vadovas Dalius Endriukaitis tikino, jog gaisras buvo nesusijęs su renovacijos darbais – rūsyje jie nebuvo vykdomi.

Tačiau D.Endriukaitis pripažino, kad dėl renovacijos projekto būta konflikto su mokyklos direktoriumi Valerijumi Jaglinskiu.

„Jis prisispyręs reikalavo, kad būtų klojami ne suvirinami,o suklijuojami vamzdžiai. Mes suprantame, kad suklijuojami būtų geriau, tačiau viešųjų pirkimų dokumentuose parašyti suklijuojami vamzdžiai, mes nieko pakeisti negalėjome“, – tvirtino D.Endriukaitis.

VVK Statybos valdymo vadovas sakė neatmetantis prielaidos, kad šie nesutarimai galėjo būti tyčinio padegimo priežastimi.

Su mokyklos direktoriumi V.Jaglinskiu susisiekti nepavyko, nes jis atostogavo. Direktoriaus pavaduotoja Kristina Ratkovska sakė, jog mokyklos kolektyvas nėra patenkintas renovacijos projektu. Esą jis nepritaikytas senam pastatui.

D.Endriukaitis pripažino, kad iš mokyklų, kurių renovacijos darbus prižiūri VVK, sulaukia nusiskundimų dėl darbų kokybės.

„Šiuo metu renovuojama 17 mokyklų, tad nereikia stebėtis, kad yra nepatenkintų. Tačiau didelių bėdų nėra, raštiškų skundų, neigiamų ekspertizės išvadų nesame gavę“, – tikino D.Endriukaitis.

Labiausiai VVK kartu su statybų bendrove „Merko statyba“ prisvilintas blynas – prieš 5 metus skandalingai pagarsėjusi Balsių mokykla. Ji buvo išliaupsinta kaip itin modernus ir ugdymui pritaikytas statinys, pavadinta ateities mokykla.

Jai išlaikyti Vilniaus miesto savivaldybė įsipareigojo 25-erius metus kasmet skirti po maždaug 2 milijonus eurų, nebegali tverti nei vaikai, nei mokytojai.

Statybų brokas pradėjo lįsti jau pirmaisiais „auksinės“ mokyklos veiklos metais. Viešoje erdvėje pasirodė informacija, kad net visu pajėgumu veikianti vėdinimo sistema neatvėsina patalpų, langai suprojektuoti taip, kad jų neįmanoma iki galo atidaryti, karštomis vasaros dienomis klasėse temperatūra kartais pasiekia iki 30 laipsnių. Vasaromis pamokos vyksta net lauke.

Šio broko pašalinti nepavyksta jau penkerius metus. Netolima ateitis parodys, kaip pavyks sostinės mokyklų renovacija, kai jau dabar pradėjo ryškėti trūkumai ir aplaidžiai atlikti darbai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.