Tokių ekstremalų pasirodymo Lietuva neregėjo – vaizdas pakirto kojas

Virš paskutines dienas skaičiuojančio „Respublikos“ stogo Kaune – Lietuvoje neregėtas aštrių pojūčių mėgėjų pasirodymas.

Virš griaunamos „Respublikos“ nutiesta juosta tapo pasivaikščiojimo taku.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Virš griaunamos „Respublikos“ nutiesta juosta tapo pasivaikščiojimo taku.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 7, 2016, 12:55 PM, atnaujinta Feb 10, 2018, 12:06 AM

Pasitelkus ant pastato užkeltus 20 tonų ekskavatorius, kurie nuo pirmadienio ardo gelžbetonio sienas, vaikščiojimo lynu pradininkai Lietuvoje „SPACEliners“ nusprendė bendraminčiams surengti pasivaikščiojimą pusšimčio metrų aukštyje. Sumanymu susidomėjo 15 ar 16 neįprastų pomėgių mėgėjų iš Lietuvos ir Latvijos. 

Pasak kompleksą griaunančios „Vičiūnų grupės“ vadovo Šarūno Matijošaičio, išbandyti pramogą pageidavo patys aštrių pojūčių mėgėjai, kurie anksčiau mėgino net neteisėtai prasibrauti į komplekso vidų ir turėjo reikalų su policijos pareigūnais.

„Griovimo darbai vyksta geriau, negu planavome, todėl pusdienį darbuotojai gali pailsėti, o viršuje šeimininkauja  laipiojimo mėgėjai“, – pasakojo Š.Matijošaitis.   

Maždaug 45–47 metrų aukštis ir išskirtinė pastato vieta garantuoja svarbiausią įsimintino vaikščiojimo lynu akcentą – užburiančią panoramą, vaikščiotojų dar vadinamą ekspozicija.

Lynas įtemptas tarp ant stogo užkeltų ekskavatorių, todėl atsiveria panorama į Kauno senamiestį, Nemuną ir gerokai toliau besidriekiančias miesto dalis.

„Ekspozicija svarbi ne tik dėl užburiančio kraštovaizdžio. Kartu su orų sąlygomis bei lyno ilgiu tai bene svarbiausias veiksnys, lemiantis vaikščiojimo sudėtingumą. Lynu einant dideliame aukštyje į visas puses atsiveria dešimtys kilometrų erdvės – nuo jos vaikščiotojui kaipmat pradeda siūbuoti vaizdas. Lietuvoje dar niekas nėra vaikščiojęs tokioje ekspozicijoje, tokiame aukštyje, žiemą ir dar virš tokio žinomo pastato miesto širdyje“, – pasakojo „SPACEliners“ įkūrėjas Irmantas Saulius.

Jis prisipažino jau seniai norėjo su bendraminčiais išbandyti šią vietą ir suskubo tai padaryti, nes statinys griaunamas ir kitos galimybės nebus. 

Atskiras pastato dalis jungia dviguba juosta, pagaminta iš tvirtos tekstilės. Žmonės ja eina pasirūpinę patikima apsauga. 

„Eiti lynu tokiame aukštyje baisu, tačiau labai saugu, o kai įpranti tai daryti, atsiranda kitoks erdvės ir aukščio pojūtis“, – įspūdžiais dalijosi I.Saulius.

Šįkart sąlygos buvo beveik idealios – nelijo, švietė saulė, spaudė šaltukas.

I.Saulius turi dar vieną svajonę – jis norėtų lynu nužingsniuoti nuo Kauno rotušės iki Jėzuitų bažnyčios Senamiestyje.   

Ant stogo užkelti sunkiasvoriai ekskavatoriai jau dirba tikrąjį savo darbą – vykdo unikalią Baltijos šalyse griovimo operaciją. Tai paskutinė galimybė pereiti virš 30 metų stūksančių griaučių.

„Šis visam Kaunui svarbus nekilnojamojo turto plėtros projektas visuomenės dėmesį prikaustė dar nepradėjus naujojo verslo centro „Magnum“ statybos.

Prieš pradėdami griauti „Respubliką“ sulaukėme įvairių menininkų ir kitų entuziastų pasiūlymų bendradarbiauti įprasminant atsisveikinimą su ilgamečiu Kauno stagnacijos simboliu. Tokie renginiai rodo, kad net seniai mirusiai vietai galima įpūsti gyvybės ir paversti ją žmonių traukos centru – viskas priklauso nuo savininkų požiūrio“, – sakė „Vičiūnų grupės“ komunikacijos vadovas Mindaugas Snicorius.

„Pasirodymas virš nykstančio „Respublikos“ vaiduoklio bus oficialus Lietuvos vaikščiotojų lynu debiutas, parodysiantis, kaip augome pastaruosius penkerius metus“, – mintimis dalijosi I.Saulius.

Skirtingai nei JAV, Vokietijoje, Šveicarijoje ar kitose Vakarų šalyse, Lietuvoje vaikščiojimas lynu yra gana jauna pramoga. Tad ėjimas tarp senųjų „Respublikos“ griaučių taps ne tik simboliniu atsisveikinimu su vaiduokliu, bet ir įeis į Lietuvos vaikščiojimo lynu istoriją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.