Permainos Vilniaus centre – pamirštą alaus daryklos dalį keis daugiabučiai

Prabangus norvegų investuotojų planuotas kvartalas vietoje buvusios „Tauro“ alaus daryklos Vilniaus centre turėjo būti statomas dar prieš aštuonerius metus. Tačiau dėl investuotojų ginčų ir miesto valdžiai neįtikusio projekto planai taip ir nepajudėjo, kol šia teritorija nesusidomėjo viena iš didžiausių nekilnojamojo turto bendrovių Lietuvoje.

Naujo kvartalo „Tauro“ alaus daryklos teritorijoje projektiniai pasiūlymai.<br>Vizualizacija
Naujo kvartalo „Tauro“ alaus daryklos teritorijoje projektiniai pasiūlymai.<br>Vizualizacija
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 19, 2016, 10:40 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:50 PM

Vos prieš mėnesį bendrovė „YIT Kausta būstas“ įsigijo kiek daugiau nei pusę šios teritorijos ir joje esančių gyvenamosios paskirties pastatų. Verslininkai čia planuoja statyti naujus daugiabučius, tačiau sandorio vertės ar skiriamų investicijų dar neatskleidžia.

Likusi teritorijos dalis vis dar priklauso norvegų bendrovei „Verdispar Project“, kurią nuomos teise valdo „Aludarių development“. 2008 metais buvo nuspręsta alaus daryklą ir jai priklausančius pastatus paversti išskirtiniu kvartalu, padalinus jį į du gyvenamosios ir komercinės paskirties sklypus.

Komercinėje teritorijos dalyje, kurioje iki šiol stovi dalis senovinis, dar 1860 metais statytas alaus daryklos pastatas, turėjo būti atnaujintas ir pritaikytas verslui. Kaip pakeisti statinius anuomet planavo surengto architektūrinio konkurso laimėtojai architektai Aleksandras Gvildys ir Larsas Toksvigas.

„Naujieji tūriai harmoningai įsilies į esamą gamyklos architektūrą, jos neužgoš. Senieji pastatai restauruojami, atidengiami originalūs elementai. Išnaudojant šlaito nuolydį projektuojami įvažiavimai tiesiai į kiekvieną iš penkių požeminių automobilių stovėjimo aikštelių aukštų“, – taip savo viziją anuomet pristatė architektai.

Vis dėlto, pirminė pasiūlyta idėja neįtiko nei kaimyniniams gyventojams, nei savivaldybei. Kilus ginčams dėl pastatų aukščio, teritorijos detaliojo plano tvirtinimo procedūras pavyko užbaigti tik 2012 – aisiais.

„Konkurse pristatytas variantas per visus tuos metus buvo apšlifuotas, intensyvumo ir užstatymo prasme ji sumažėjo, pakito. Tačiau, architektūrinis sprendimas, kuris buvo suderintas su savivaldybė nepasikeitė, jis tiesiog buvo konceptualiai pritaikytas kelioms funkcijoms.

Pavyzdžiui, komercinėse patalpos galėjo būti paverstos verslo centru arba viešbučiu, o požeminėje dalyje, kur yra dideli rūsiai, galėjo įsikurti SPA“, – teigė architektas A.Gvildys.

Vis dar lieka neaišku, ar visuomenei pristatytas projektas bus atgaivintas, nors šiuo metu likusi komercinė dalis su senoviniu daryklos pastatu yra parduodama. Pasak „Aludarių development“ atstovaujančios bendrovės „Newsec“ rinkodaros vadovės Vaidos Burvienės, sandorį planuojama užbaigti dar šiais metais, tačiau informacija apie būsimus statinių šeimininkus neatskleidžiama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.