Butas Nidoje ar apartamentai Rusnėje su kateriu – kainuoja tiek pat?

Praėjus beveik 10 metų po didžiosios finansų krizės vis daugiau žmonių perka nekilnojamąjį turtą (NT). Itin įdomios tendencijos pastebimos mažesniuose Lietuvos miestuose, pirkėjus ima dominti, pavyzdžiui, Rusnė, kur kainos gerokai mažesnės nei kitapus Kuršių marių esančioje Nidoje, o sąlygos poilsiui – irgi puikios. Auga pasiūla ir būstų Šiauliuose, Alytuje ar Panevėžyje – investuoti gimtinėje siekia emigravę žmonės.

Pirkėjus ima dominti, pavyzdžiui, Rusnė, kur kainos gerokai mažesnės nei kitapus Kuršių marių esančioje Nidoje, o sąlygos poilsiui – irgi puikios.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pirkėjus ima dominti, pavyzdžiui, Rusnė, kur kainos gerokai mažesnės nei kitapus Kuršių marių esančioje Nidoje, o sąlygos poilsiui – irgi puikios.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 23, 2016, 2:05 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:03 PM

Antrąjį pusmetį NT rinka Lietuvoje išlieka stabili, o pirmąjį 2016-ųjų pusmetį ji buvo aktyvesnė nei prieš metus. Registrų centro duomenimis, per pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvoje butų pirkimo ir pardavimo sandorių sudaryta 21,6 proc., individualių namų – 10,2 proc., o žemės sklypų – 17,5 proc. daugiau nei per atitinkamą praėjusių metų laikotarpį.

Į kokį turtą šiuo metu geriausia investuoti, kokie būstai yra paklausiausi – apie vyraujančias NT rinkos tendencijas bei kitų metų prognozes įžvalgomis dalijasi didžiausios Baltijos šalyse NT agentūros „Capital“ biurų atstovai.

Vilniuje ir Kaune pirkėjai išlieka aktyvūs

Vilniuje per antrąjį šių metų pusmetį NT pardavimo ir pirkimo sandorių skaičius išaugo maždaug trečdaliu, o butų kainos pakilo apie 5–10 proc. Kaune nuo šių metų pradžios iki liepos būstų kainos reguliariai kilo, o pastaruoju metu jos stabilios. Čia populiariausi išlieka 2–3 kambarių senos statybos butai, kurie labai tinkami investicijoms.

„Palyginti NT rinką su 2015-aisiais, šįmet ji yra itin aktyvi. Tikėtina, kad tai lėmė gerokai išaugusios būstų nuomos kainos: jaunas šeimas paskatino, užuot išsinuomojus būstą, jį įsigyti. Pirkėjų aktyvumą lėmė ir valstybės teikiama parama jaunoms šeimoms pirmajam būstui įsigyti ir ypač palankios bankų išduodamų paskolų sąlygos“, – pažymi Kaune dirbantis brokeris Tadas Meiliūnas.

Pajūryje – kūrybingi sprendimai

Klaipėdos biuro brokerė Živilė Gerulaitienė tikina, kad pirmasis šių metų pusmetis buvo šiek tiek aktyvesnis įsigyjant pigesnius būstus, o antrasis prasidėjo dideliu sąstingiu, tačiau šiuo metu uostamiestyje pastebimai pagerėjo prabangių būstų pardavimas – pirkėjai labiau linkę investuoti, įsigydami brangius, atostogoms ar nuomai skirtus būstus.

Didesnė už pasiūlą Klaipėdoje šiuo metu yra paklausa naujos statybos butų miesto centre – būtinai su balkonu, sandėliuku dviračiams ir vieta automobiliui.

Klaipėdos regione būsto poilsiui ieškantys gyventojai atranda ir itin įdomių, kūrybiškų sprendimų. Pavyzdžiui, Rusnėje, pačiame miestelio centre paklausūs butai, skirti mylintiems gamtą, žvejybą ir aktyvų poilsį.

„Jei svajojate apie neįperkamą atostogų būstą Neringoje, pasirinkę Rusnę, galėsite įsigyti ir puikų naujos statybos butą su didžiule terasa, ir naują greitaeigį katerį už tokią pačią sumą, kiek kainuotų panašus būstas Nidoje. Kodėl gi nepraplėtus savo fantazijos ribų?“ – pataria Ž.Gerulaitienė.

Panevėžyje ir Šiauliuose rinką valdo sentimentai

Panevėžyje pirmąjį šių metų pusmetį NT rinka buvo gerokai aktyvesnė nei prieš metus, o pastaruoju metu išlaiko stabilų tempą. Panevėžio mieste populiariausio segmento – senos statybos butų kainos – kilo apie 2,9 proc.

Pasak „Capital Panevėžys“ NT brokerės Ingos Lialienės, šiame mieste yra juntamas pozityvus rinkos dalyvių nusiteikimas, po truputį kylančios kainos dar labiau didina pardavėjų lūkesčius, jog artimiausiu laikotarpiu būstų kainos kils.

Šiuo metu Panevėžyje paklausiausi antrojo ar trečiojo aukštų 1–3 kambarių butai su balkonu. Daugumai pirkėjų didelis privalumas – butai renovuotuose namuose. Taip pat didelę paklausą turi vieno ar dviejų kambarių nuomojami butai.

Antrąjį šių metų pusmetį Šiauliuose NT rinka pasižymėjo aktyvumu. „Daugiausia šoktelėjo paklausiausių butų – pardavimui ir nuomai – kainos. Palyginti su pirmuoju šių metų pusmečiu, būstų kainos kilo apie 5 pro., manau, kad nežymi augimo tendencija išliks ir kitų metų pradžioje“, – prognozuoja Šiauliuose dirbanti brokerė Vilma Stupurienė, pridūrusi, kad tam įtakos turėjo aktyvus bankų paskolų išdavimas bei emigravusių lietuvių noras investuoti gimtinėje.

Tiesa, Šiauliuose sudėtingiausia parduoti didelius, senos statybos nuosavus namus. Žmonės labai brangina namus, kuriuos patys statė ir gyveno, todėl dažnai nepaiso NT ekspertų patarimo, jog būsto kainą diktuoja ne sentimentai, o rinka.

Pietų Lietuvoje auga naujų būstų paklausa

Pasak NT ekspertų, Pietų Lietuvoje pastebima naujų būstų paklausa, iš kurių paklausiausi renovuotuose namuose suremontuoti 2–3 kambarių butai. „Alytuje butų kainos kilo 7 proc., o, pavyzdžiui, sklypų nekito dėl didelės jų pasiūlos.

Žmonėms patinka butai, kuriuose svetainė yra sujungta su virtuve, dažnai pageidauja butų su visais baldais, t. y. ateini ir gyveni“, – sako nekilnojamojo turto agentūros biurų Alytuje ir Marijampolėje savininkas, NT ekspertas Nerijus Čaplikas.

Jis Pietų Lietuvos regione rekomenduoja investuoti į senus ir apleistus butus, juos suremontuoti ir išnuomoti. Norintiems turėti antrus namus kurortiniame mieste verta investuoti ir įsigyti naują būstą Druskininkuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.