Statybos nesustoja – žinomi statytojai siūlys beveik 400 butų Vilniuje ir Kaune

Šiemet būsto ir komercinių patalpų paklausa tiek Baltijos šalių regione, tiek Centrinėje Europoje dėl teigiamų vartotojų lūkesčių ir palankių finansavimo sąlygų augs, prognozuoja statybų korporacija „YIT“. Atsižvelgiant į tai, šiemet nekilnojamojo turto plėtros bendrovė „YIT Kausta“ aktyvins investicijas nekilnojamojo turto projektų plėtrai. Vien gyventojams planuojama pasiūlyti beveik 400 naujų butų Vilniuje ir Kaune.

Kauno senamiestyje įsibėgėja didžiulis daugiabučių projektas „Piliamiestis“.<br>Vizualizacija
Kauno senamiestyje įsibėgėja didžiulis daugiabučių projektas „Piliamiestis“.<br>Vizualizacija
Naujas bendrovės projektas – verslo namai „Duetto“.<br>Vizualizacija
Naujas bendrovės projektas – verslo namai „Duetto“.<br>Vizualizacija
„B66“ verslo centras Kaune.<br>Vizualizacija
„B66“ verslo centras Kaune.<br>Vizualizacija
Kauno senamiestyje įsibėgėja didžiulis daugiabučių projektas „Piliamiestis“.<br>Vizualizacija
Kauno senamiestyje įsibėgėja didžiulis daugiabučių projektas „Piliamiestis“.<br>Vizualizacija
Vienas iš bendrovės projektų Vilniuje – Naujoji Rivjera.<br>Bendrovės nuotr.
Vienas iš bendrovės projektų Vilniuje – Naujoji Rivjera.<br>Bendrovės nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 14, 2017, 12:58 PM, atnaujinta Apr 8, 2017, 12:15 AM

Baltijos šalių regione ir Centrinėje Europoje gyvenamosios paskirties būstų paklausa išliko aukšta visus praėjusius metus, tokios tendencijos vyraus ir šiemet. Tai lemia palankios bankų sąlygos besiskolinantiems būstui, žemos paskolų palūkanų normos ir teigiamos gyventojų nuotaikos – vis geriau vertinama tiek bendra ekonominė padėtis, tiek ekonomikos perspektyvos.

„Gyventojų susidomėjimas būstu auga, kai žmonės jaučiasi tvirtai stovintys ant žemės. Šios pozityvios tendencijos juntamos tiek Lietuvoje, tiek kitose Baltijos šalyse. Planuodami šiuos metus atsižvelgėme į tai ir rinkai pasiūlysime apie 390 naujų butų Vilniuje ir Kaune – du kartus daugiau nei 2016 m. Pastebime, kad nors didžioji dalis klientų perka butus sau, gerindami savo gyvenimo sąlygas, tačiau daugėja ir tokių, kurie perka būstą investiciniais tikslais“, – sako „YIT Kausta“ vadovas Kęstutis Vanagas.

Vis daugiau gyventojų aktyviai dalyvauja NT rinkoje. Ekonominės klasės būsto poreikis išlieka stabilus, tačiau aukštesnės finansinės grąžos paieškos lems, kad plėtotojai orientuosis į vidutinės ir aukštesnės klasės būstą šalies didmiesčiuose. Dėl ribotos pasiūlos ir tokių projektų sėkmės šiemet aukštesnio segmento būstas turėtų sulaukti daugiau NT plėtotojų dėmesio.

„Ekonominis aktyvumas lemia ir biuro patalpų poreikį, todėl investuotojai aktyviau ieško patrauklių projektų. 2016 m. „YIT Kausta“ išnuomojo apie 9.500 kv. m. patalpų verslui, 2017 m. ketina rinkai pasiūlyti dar apie 20.000 kv. m ploto verslo patalpoms, iš kurio 8.600 kv. m. – Kauno mieste. Investuotojams įdomūs patogiose vietose, šiuolaikinius poreikius atitinkantys biurų pastatai, kurių ypač trūksta Kaune“, – prognozuoja bendrovės vadovas.

Praėjusius metus įmonė užbaigė sėkmingu pardavimo sandoriu su „Baltic Horizon Fund“ dėl šiuo metu statomo verslo namų „Duetto“ pirmojo pastato. Kaune „YIT Kausta“ Baršausko g. stato B66 verslo centrą, kuriame, kaip žinoma, jau šį pavasarį įsikurs dvi IT paslaugas teikiančios įmonės – „Teltonika“ ir „Virtustream“, priklausanti didžiausiai pasaulyje privačiai valdomai IT įmonių grupei „DELL Technologies“.

Didėjant statybų apimtimis, Lietuvoje juntama įtampa dėl kvalifikuotų darbuotojų stygiaus, ypač darbininkų. Augančios algos, brangstančios statybinės medžiagos ir orientacija į aukštesnės klasės būstą bus pagrindinės priežastys, galinčios nulemti būsto kainų augimą.

„Toks kainų kilimas atitinka paskutinių metų tendencijas. Lyginant su visu regionu, Lietuvoje butų kainos auga nuosekliai ir šalis pagal NT kainų augimą yra regiono vidutiniokė. Jei Lenkijoje, Slovakijoje ar Čekijoje būsto kainos per paskutinius penkerius metus kito nedaug, tai Latvijoje ir Estijoje fiksuojamas spartus augimas. Lietuva šiuo atžvilgiu yra aukso viduryje, kas palanku tiek pirkėjams, tiek vystytojams“, – kainų tendencijas komentuoja K. Vanagas.

Aktyviausias – antrasis metų ketvirtis

Vyraujant bendroms teigiamoms būsto rinkos tendencijoms, „YIT Kausta“ pernai skaičiavo išaugusius butų pardavimus. Lyginat su 2015 m., 2016 m. būsto pardavimai augo 35 proc. Visus metus naujo būsto paklausa išliko pastovi, didesniu aktyvumu išsiskyrė antrasis metų ketvirtis.

„Pernai stebėjome situaciją, kai nyko nekilnojamojo turto rinkai būdingas sezoniškumas. Jei tradiciškai vasaros mėnesiais NT rinkoje fiksuojamas atoslūgis, 2016-ųjų vasarą pavyko išvengti paklausos „duobės“: pradėję projekto „Čiurlionio 3“ sotinėje pardavimus, liepą fiksavome didžiausią pakilimą gyvenamojo būsto segmente. Pastebime, kad pirkėjai yra aktyvūs ir pasiruošę įdomių projektų žvalgytis visus metus“, – sako K. Vanagas.

Nekilnojamojo turto žemėlapyje vis ryškiau šviečia Kaunas. Nors bendromis naujos statybos apimtimis laikinoji sostinė gerokai atsilieka nuo Vilniaus, tačiau vystytojų patirtis rodo, kad Kauno rinka yra išsiilgusi naujų projektų.

„Pernai mūsų butų pardavimai Vilniuje ir Kaune beveik susilygino. Prie bendrų makroekonominių tendencijų, skatinančių būsto poreikio augimą, Kaune prisideda dar keli faktoriai. Tai vis didėjantis investuotojų dėmesys šiam miestui, galinčiam pasiūlyti kvalifikuotų techninės srities darbuotojų. Antras faktorius – didmiesčių gyventojai iš naujo įvertina centrinės miesto dalies privalumus, todėl itin populiarūs čia vystomi projektai. Kaune toks yra mūsų įgyvendinamas projektas „Piliamiestis“, Vilniuje – „Naujoji rivjera“, – tendencijas vardina K.Vanagas.

Iš viso per 2016 m. „YIT Kausta“ gyventojams pasiūlė beveik 200 naujų butų projektuose „Naujoji rivjera“, „Užupio etiudas“, „Čiurlionio 3“, „Solo city“ Vilniuje ir „Piliamiestis“ bei „Šilo namai“ Kaune.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.