Namo gyventojai nustebo, kad sumažinti mokesčius – taip paprasta

Po 11 metų, praleistų Anglijoje, nusipirkęs butą Žaliųjų Ežerų gatvėje Rolandas Koveckis kaimynus įtikino tapti savo namo šeimininkais – įsteigė bendriją. Greitai paaiškėjo, kad taip gyventi kur kas patogiau.

R.Koveckis džiaugiasi, kad steigiant Žaliųjų Ežerų g. 5 daugiabučio namo bendriją jam pagelbėjo atlikėja D.Meiželytė, uoliai bendravusi su kaimynais.
R.Koveckis džiaugiasi, kad steigiant Žaliųjų Ežerų g. 5 daugiabučio namo bendriją jam pagelbėjo atlikėja D.Meiželytė, uoliai bendravusi su kaimynais.
Žaliųjų ežerų gatvės 5 namo gyventojų dideli mokesčiai nebesmaugia.
Žaliųjų ežerų gatvės 5 namo gyventojų dideli mokesčiai nebesmaugia.
Daugiau nuotraukų (2)

Artūras Jančys („Lietuvos rytas“)

Apr 11, 2017, 7:10 AM, atnaujinta Apr 14, 2017, 4:40 AM

„Tapome savo namo šeimininkais, esame pilietiški ir patys priimame sprendimus“, – džiaugiasi Žaliųjų Ežerų gatvės 5-ojo namo bendrijos pirmininkas R.Koveckis.

Ir nors bendriją nesėkmingai steigti buvo bandoma kelis kartus ir namo gyventojai į dar vieną bandymą žiūrėjo palyginti skeptiškai, R.Koveckis nenuleido rankų.

Pagelbėjo ir atlikėja

„Vaizdas namo rūsyje buvo siaubingas, o namo administratorius ne visada suskubdavo į pagalbą“, – vyras sakė, kad pačioje pradžioje daugiabučio gyventojai buvo nusivylę esama tvarka.

R.Koveckis džiaugėsi, kad gyventojus išjudinti vis dėlto pavyko, ir prie to savo energija labai prisidėjo butą name turinti atlikėja Donalda Meiželytė.

„Donaldos dalyvavimas suteikė didelį proveržį – kviesdami į namo gyventojų susirinkimą ėjome per butus, raginome ateiti ir balsuoti, kitus faktiškai paėmę už chalato rankovės atvedėme į susirinkimą.

Ir mums pavyko“, – pasakojo R.Koveckis.

Jau planuoja naujus darbus

Pasak daugiabučiame name butą turinčios D.Meiželytės, kuri tapo bendrijos valdybos nare, pradėjus patiems tvarkyti namo ūkį iš karto akivaizdžiai pavyko sumažinti išlaidas.

Kai kurias paslaugas gyventojams tebeteikia ir buvęs namo administratorius.

Tiesa, dėl naujų kainų su juo vyko derybos ir jas pavyko gerokai sumažinti – administratoriaus pasiūlyta kaina labiausiai atitiko namo gyventojų kainos ir kokybės lūkesčius renkantis paslaugas tarp kitų konkurse dalyvaujančių įmonių.

„Nors mums pavyko sumažinti išlaidas, kas mėnesį renkamas 1,5 cento mokestis už kvadratinį metrą į kaupiamąją sąskaitą pasirodė gerokai per mažas, todėl pasiūlėme gyventojams tą sumą padidinti iki 15 centų ir nebuvo nė vieno prieštaraujančio.

Dabar ateityje gali planuoti daug darbų.

Kiekvienas žingsnis aptariamas su gyventojais, jiems pateikiu išsamius kelių variantų skaičiavimus ir visi gali pareikšti savo nuomonę“, – sakė bendrijos pirmininkas R.Koveckis.

Gyventojai tapo draugiškesni

Valdybos nariai renkasi kartą per mėnesį, visi jie su gyventojais bendrauja ir socialiniame tinkle.

„Gyventojai tikrai tapo draugiškesni vieni kitiems. Ir netgi tie, kurie anksčiau nuorūkas mėtydavo per balkoną, nebesijaučia taip patogiai. Kaimynai pradėjo daugiau vieni su kitais bendrauti. Pasitarti, pasikalbėti paskambina ir šalia esančio namo pirmininkas.

Mes labai tikimės, kad ir kitų dviejų šalia esančių namų gyventojai, matydami mūsų pavyzdį, taip pat įkurs bendrijas ir mes galėsime sutelkti jėgas didesniems darbams“, – sakė D.Meiželytė.

R.Koveckio planuose – padaryti bendrą uždarą visų keturių daugiabučių namų kiemą, stogines automobiliams, vietas laisvalaikio pramogoms.

Konsultuoja už dyką

Nemokamai gyventojus dėl bendrijų steigimo konsultuojančios įmonės „Ego Sum“ vadovė Gintarė Janiškienė sakė, kad pastaruoju metu vilniečiai ypač aktyviai domisi, kaip įsteigti daugiabučio gyventojų bendriją.

„Būna, kad kreipiasi ir Kaune, Klaipėdoje ar Mažeikiuose gyvenantys žmonės, jie vengia prisistatyti baimindamiesi, kad negaus nemokamų konsultacijų, bet patariu ir jiems.

Manau, kad perimdamos gerąją Vilniaus miesto patirtį bendrijų rėmimo projektus turėtų vykdyti visos savivaldybės“, – sakė G.Janiškienė.

Įsteigti ir įregistruoti bendriją įmanoma maždaug per du mėnesius, nors kartais procesas užtrunka ir ilgiau. Daug kas priklauso nuo iniciatorių aktyvumo, ypač pirmajame etape, kai reikia pasikalbėti su kaimynais ir gauti jų pritarimą.

„Matydami, kad bendriją įsteigusiems kaimynams gerai sekasi, pasikonsultuoti ateina ir šalia esančio daugiabučio gyventojai.

Žinoma, yra visokių žmonių, pirmininkų irgi pasitaiko nedorų. Juos būtinai reikia kontroliuoti arba kuo skubiau pakeisti, bet dauguma pirmininkų yra sąžiningi ir atsakingi“, – sakė G.Janiškienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.