Šviežiausias politikų užmojis pribloškė: prašys kompensacijų už nuosavą žemę

Laisvosios rinkos instituto direktorius Žilvinas Šilėnas organizacijos feisbuke prieš kelias valandas išplatintame vaizdo įraše skelbia: „To dar nebuvo! Parengtas dirvožemio įstatymo projektas. Apie ką?

Siūloma, kad žemės savininkas sumokėtų kompensaciją į valstybės biudžetą už tai, kad nukasė dirvožemį savo derlingoje žemėje. <br>P. Mantauto asociatyvioji nuotr.
Siūloma, kad žemės savininkas sumokėtų kompensaciją į valstybės biudžetą už tai, kad nukasė dirvožemį savo derlingoje žemėje. <br>P. Mantauto asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-05-09 20:39, atnaujinta 2019-11-19 13:38

Na, pavyzdžiui, jei norite statyti namą sau priklausančioje teritorijoje, savo žemėje, jūs turite įrodyti, kad dirvožemis ten yra prastas, arba kad jo našumo balas yra mažesnis nei 42, arba kad nėra kitų alternatyvų, kur kitur tą namą pasistatyti.

Paprastai tariant, jei norėsite statytis namą, turėsite įrodyti, kad galite tai padaryti, antra, jei visgi statysitės ten namą ir dėl to nukasite dirvožemį, cituoju: „Turėsite sumokėti kompensaciją į valstybės biudžetą už tai, kad nukasėte dirvožemį“. Kad taip iš žmonių kas nors bandytų atimti  žemę, nežinau, ar kas buvo sugalvoję.  Atrodo, prieisime prie to, kad esame  savo žemės nuomininkas, o ne savininkas“.  

Dirvožemio įstatymo projektą parengė ir Seimui pateikė Virginija Vingrienė bei Viktoras Pranskietis.

Balandžio 27 dieną registruoto  dokumento aiškinamajame rašte pažymima, kad taip siekiama išsaugoti derlingo ir vidutinio derlingumo dirvožemius išsaugoti žemės ūkio naudmenų sektoriuje, neleidžiant šių plotų užstatyti. 

Taip pat primenama, kad iki šiol dirvožemio tiesiogiai nereglamentavo nei vienas Lietuvos Respublikos įstatymas. 

Nors Teisės departamento išvadoje yra nurodyta daug taisytinų vietų. įstatymo projektą Seime ketinama svarstyti šią savaitę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.