Aplinkos viceministrės namas sukėlė rimtų įtarimų

Į Užupio bendruomenės veikėjos ir aplinkos viceministrės Rėdos Brandišauskienės ir jos vyro Donato Brandišausko, Valstybinės kultūros paveldo komisijos nario, buto duris gali pasibelsti antstoliai.

Kultūros paveldo specialistai negali patekti į R.Brandišauskienės namą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kultūros paveldo specialistai negali patekti į R.Brandišauskienės namą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 14, 2017, 11:21 AM, atnaujinta Aug 14, 2017, 11:40 AM

Antstolių paslaugų prireikė Kultūros paveldo departamentui, kitais būdais neradusiam galimybės patekti į patalpas Užupyje, Baltajame skersgatvyje 7.

Yra kilę įtarimų, kad čia gali būti pažeistas kultūros paveldas, rašo interneto svetainė „Delfi“.

Įžvelgia savivalės požymių

Tyrimą dėl išskirtinio medinio namo sostinės Baltajame skersgatvyje Kultūros paveldo departamento (KPD) Vilniaus skyriaus specialistai pradėjo gavę pranešimą dėl galbūt savavališkai atliktų statybos darbų – neteisėtai įrengtų papildomų stoglangių ir kultūriniame sluoksnyje išrausto rūsio.

Medinukas Užupyje, kuriame įsikūrusi ir Brandišauskų šeima, yra kultūros paveldo statinys, įtrauktas į Medinės architektūros paveldo apsaugos strategijos įgyvendinimo programą.

Kaip sakė KPD Vilniaus skyriaus vadovas Vitas Karčiauskas, 2012 metais buvo pritarta šio pastato kapitalinio remonto projektui, leidžiant prijungti neįrengtos palėpės dalį, tačiau projekto sprendiniuose nebuvo numatyta įrengti papildomų patalpų.

„Birželio pradžioje gavome pranešimą, kad name buvo neteisėtai įrengta antroji eilė stoglangių. Manau, kad tai padaryta savavališkai.

Jo teigimu, dar rimčiau skamba įtarimas, kad name gali būti iškastas rūsys.

„Ten yra senojo miesto priemiesčiai – kasti rūsių negalima, išskyrus archeologinių tyrinėjimų metu, bet išduotų leidimų tuo adresu nebuvo“, – teigė jis.

Tiria pavaldi inspekcija

Dėl neteisėtai įrengtų stoglangių turėtų aiškintis Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) prie Aplinkos ministerijos.

R.Brandišauskienė Aplinkos ministerijoje yra atsakinga už statybos ir būsto bei teritorijų planavimo, urbanistikos ir architektūros sritis.

Kaip kalbėjo VTPSI atstovas viešiesiems ryšiams Albinas Keturka, ši institucija šiuo metu atlieka tyrimą pagal liepos 7 dieną gautą Kultūros paveldo departamento pranešimą, kuriame keliamos abejonės dėl galbūt savavališkai įrengtų šešių plokštuminių langų Baltojo skersgatvio 7ajame name.

Tačiau situacijos tyrimą sunkina tai, kad Brandišauskų šeima nesudarė galimybės patekti į savo butą ir apžiūrėti tiek stoglangius, tiek galbūt įrengtą rūsį, nors tokie prašymai buvo teikiami registruotais laiškais.

Tikino, kad rūsys jau buvo

Tuo metu viceministrė R. Brandišauskienė tikino, kad jokių rekonstrukcijų paveldo objektu pripažintame pastate nebuvo daroma – tokį butą ji su vyru įsigijo 2013 metų pabaigoje.

R.Brandišauskienės teigimu, pirkdama butą jos šeima teiravosi pardavėjo, ar nuosavybės dokumentai tvarkingi.

„Jis viską patvirtino, kad viskas užbaigta pagal projektą, viskas gerai“, – aiškino viceministrė ir kovotoja už tai, kad Užupyje nebūtų niokojamas paveldas.

Vertingas pastatas

Minimas medinis namas Baltajame skersgatvyje daugiau nei prieš dešimtmetį buvo sutvarkytas savivaldybės lėšomis.

2005–2010 m. savivaldybė, atnaujindama medinius pastatus, sutvarkė medinius pastatus Filaretų g. 8, Baltajame skg. 7, M.K.Čiurlionio g. 33, Vytauto g. 27, kooperuojant savivaldybės ir pastato savininkų lėšas atnaujinti Vytauto g. 63, Traidenio g. 35 ir Pušų g. 16 pastatai.

Namas Baltajame skg. 7 vertingas kaip medinės architektūros objektas savo aplinkoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.