Neįtikėtina, kas tapo Vilniaus daugiabučio gyventojų košmaru

Po langais plyšojantis gaidys – nelaimė. Taip mano dviejų daugiabučių Viršilų gatvėje gyventojai, kuriuos kaip gūdžiame kaime kas rytą prikelia ne žadintuvai, bet naminio paukščio giedojimas.

J.Oželo dėl gaidžio giedojimo nenorėtų pyktis su daugiabutyje gyvenančiais kaimynais. Jeigu šis paukštis ateityje dar plyšos, moteriai jį teks kišti į puodą.<br>T.Bauro nuotr.
J.Oželo dėl gaidžio giedojimo nenorėtų pyktis su daugiabutyje gyvenančiais kaimynais. Jeigu šis paukštis ateityje dar plyšos, moteriai jį teks kišti į puodą.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 15, 2017, 10:00 AM

„Niekam nekliūva nei vištos, nei antys, tebūnie kad ir begemotai, bet gaidys?“ – klausimu skundą savivaldybei baigė Viršuliškėse esančios Viršilų gatvės 11-ojo ir 13-ojo namų gyventojai.

Gaidys, kaimynų teigimu, plėšo gerklę nuo ryto iki vakaro.

Tačiau blogiausia, kad jis ima giedoti dar paryčiais. O aptvarų atstumas nuo daugiabučių – vos 15 metrų.

„Ką gi, gaidį teks nukirsti, jeigu jis tiek pykčio kelia“, – atsiduso jo šeimininkė Jadvyga Oželo. Jai nesuprantama – tiek metų gyveno šis naminis paukštis aptvare ir niekam neužkliuvo. O dabar žmonės net valdžiai dėl to skundžiasi.

Nustebino kaimynų skundas

Keturios antys, penkios vištos ir gaidys. Tiek naminių paukščių pensininkės J.Oželo aptvare.

Kaimynams pyktį keliantis gaidys neturi vardo. Tik nusisukus jis sumano balsu parodyti, kas čia šeimininkas. Pasak gyventojų, tai vyksta nuolat.

Moteris pasakojo, kad daugiabučių gyventojų ne kartą klausė, ar jiems netrukdo gaidžio giedojimas. Į akis niekas nepasakė, kad jis nepakeliamas. Todėl toks kaimynų skundas J.Oželo nustebino.

Jai būtų gaila gaidį kišti į puodą. Juo labiau kad gaidžio ir vištoms reikia. Tačiau ko dėl geros kaimynystės nepadarysi.

Prašo parduoti kiaušinių

J.Oželo dabar prie daugiabučių prigludusioje sodyboje gimė, užaugo. Kadaise čia buvo Viršuliškių kaimas. Dabar liko tik kelios trobos.

Paukščius moteris augina jau seniai, kruopščiai prižiūri daržą, gėlyną. Kai buvo pastatyti Viršilų gatvės daugiabučiai, naujakuriai į jos sklypą pro balkonus ir langus mesdavo šiukšles bei nuorūkas. Dabar nustojo.

„Susidraugavome su kaimynais, aš jiems lietuviškai „laba diena“ pasakau“, – šypsojosi J.Oželo.

Vištos, kurių būrys vis retėja, per dieną padeda maždaug po penkis kiaušinius. Šeimai jų užtenka. Pamatę, kad J.Oželo gyvena ūkiškai, daugiabučių gyventojai ateina ir prašo parduoti naminių kiaušinių. Kai turi, J.Oželo kaimynams jų negaili.

Auginti paukščių nedraudžia

Vilniaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) viršininko pavaduotojas Skirmantas Miškinis teigė, kad jeigu skundų tyrimo metu naminių paukščių laikymo sąlygos atitinka Ūkinės paskirties gyvūnų gerovės reikalavimus, tokiose vietose naminius paukščius laikyti galima.

Pasak S.Miškinio, Vilniuje nėra jokio draudimo auginti naminius paukščius, tarp jų ir gaidžius.

Miesto ar rajono savivaldybės administracija įsakymu patvirtina gyvūnų laikymo taisykles ir kontroliuoja, kaip jų laikomasi.

Kiekviename mieste jos šiek tiek skiriasi. Vilniečiai, pageidaujantys laikyti bet kokį ūkinės paskirties gyvulį, turi gauti tik seniūnijos leidimą. Šie gyvuliai gali būti laikomi tik uždaroje nuosavoje savininko erdvėje.

Jei name gyvena kelios šeimos, ūkininku siekiantis tapti vilnietis privalo gauti tų šeimų pilnamečių narių sutikimą. Jeigu namas priklauso tik vienai šeimai, kaimynų sutikimo nereikia.

Dvokia net gatvė

Aptvaras, kuriame J.Oželo augina vištas, antis ir nelemtąjį gaidį, nesmirda. Kas kita Ašoto Barikiano paukštynas Kęstučio gatvės 20-ojo namo kieme.

Iš šio namo sklindančios smarvės nepajėgia išblaškyti net smarkus vėjas. Kad nelakstytų plunksnos, vištų augintojas greta kaimynų kiemo įrengė tinklą. Mat anksčiau jis paukščius išleisdavo į kiemą. Dabar nebeleidžia, augina narvuose ir plunksnos nebelaksto, tačiau blogas kvapas vis tiek juntamas ne tik gretimame kieme, bet ir gatvėje.

Veltui kaimynai dėl to skundus rašė ne tik savivaldybei, bet ir Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui, Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.