Gyventojų sodintas gėles išraus – remiasi nurodymu, kurio nebuvo?

Atnaujinto daugiabučių kvartalo gyventojai, nusprendę puoselėti aplinką ir po langais pasodinę gėlių, patyrė šoką – namų administratorius pagrasino, kad augalus išraus ir už tai žmonėms teks sumokėti. Paaiškėjo, kad tai – nepagrįsti reikalavimai.

Paaiškėjo, kad gyventojams išrauti gėlių nereikia, tačiau apie savo želdinius jie turi informuoti savivaldybę.<br>M.Patašiaus nuotr.
Paaiškėjo, kad gyventojams išrauti gėlių nereikia, tačiau apie savo želdinius jie turi informuoti savivaldybę.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Būsto valda“ daugiabučiuose iškabino gyventojus nustebinusius skelbimus.
„Būsto valda“ daugiabučiuose iškabino gyventojus nustebinusius skelbimus.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 26, 2017, 11:53 AM

Kaune neseniai buvo atnaujintas kone visas M.Riomerio gatvėje esančių daugiabučių kvartalas. Gyventojai džiaugėsi pagražėjusiais bei šiltesniais namais ir kantriai laukė, kada teritorija aplink daugiabučius bus ir apželdinta. Nesulaukę naujų augalų po langais juos ėmė sodinti patys.

Tačiau neseniai darbštūs gyventojai sužinojo nemalonią naujieną. Namus administruojančios įmonės „Būsto valda“ atstovai pranešė, kad žmonėms gėlių po savo langais sodinti negalima, kol želdinių projekto nesuderino su savivaldybe. Jei savo augalų kauniečiai neišsiraus patys, tai esą padarys namų administratoriai ir gyventojams už šį darbą dar pateiks sąskaitas.

Gyventojai piktinosi, kad apie tai jiems nebuvo pranešta iš anksto, gailėjo savo želdinių ir svarstė, kiek kainuos projektų parengimas bei derinimas.

Paaiškėjo, kad sumaištį sukėlė pati „Būsto valda“. Savivaldybės atstovai pripažino, kad nauja želdinių sodinimo ir priežiūros tvarka tikrai yra, tačiau ji nėra tokia griežta ir specialių projektų rengti nereikia. Apie savo želdinius tiesiog reikia pranešti savivaldybei laisva forma.

Įpareigojimo rauti gyventojų pasodintus augalus namų administratoriams taip pat esą nėra.

Atnaujino visą kvartalą

Siekdama, kad Kaune sparčiau vyktų gyvenamųjų namų atnaujinimas, miesto savivaldybė inicijavo projektą ir įsipareigojo iš miesto biudžeto lėšų sutvarkyti atnaujintų daugiabučių kvartalų aplinką.

Numatyta, kad už miestiečių pinigus tokiuose kvartaluose bus įrengiamas apšvietimas, automobilių stovėjimo aikštelės, vaikų žaidimo aikštynai, požeminiai šiukšlių konteineriai, sutvarkyti želdiniai.

„Pernai pavasarį mums, M.Riomerio gatvės gyventojams, buvo pristatytas projektas, kuriame numatyta, kad atnaujinus 11 šios gatvės namų ir visa infrastruktūra bus įrengta“, – pasakojo 13-ojo namo gyventoja Lolita Sičiova.

Gėles pradėjo sodinti patys

Pasibaigus daugiabučių atnaujinimo darbams, šį pavasarį, gyventojai laukė, kada bus pradėti tvarkyti ir želdiniai.

„Tvarkant namus dauguma senų mažesnių želdinių ir medžių buvo išpjauta. Mums buvo pažadėta, kad vietoj jų bus pasodinta naujų medžių ir krūmų. Jų tikrai atsirado prie įvažiavimų ir didesnėse vejose“, – pasakojo kita M.Riomerio gatvės gyventoja Aldona Nomeikienė.

Tačiau po daugiabučių langais, pasak moterų, pradėjo dygti balandos.

„Atvežta ir supilta žemė buvo labai prasta, žvyruota, su stiklo priemaišomis. Nepaisydami to, mes patys aplink namus pradėjome sodinti gėles ir krūmus“, – pasakojo L.Sičiova.

Skelbime – bloga žinia

Tačiau rugpjūčio 11 dieną ant visų atnaujintų ir dar kelių renovacijos laukiančių kvartalo daugiabučių durų atsirado skelbimai.

Juose namus administruojančios įmonės „Būsto valda“ atstovai pranešė, kad sklypai aplink namus nesuformuoti, žemė yra valstybinė, gyventojams nepriklauso.

„Todėl draudžiama be atskiro projekto, suderinto su Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriumi, sklypuose prie namų savavališkai sodinti gėles, krūmus, medžius“, – rašoma skelbimuose.

Pasijuto nusikaltėliais

L.Sičiova pasakojo, kad pamatę tokius pranešimus kaimynai nustėro.

„Viską būtų galima išspręsti be pykčio.

Gyventojus apie tokią tvarką reikėjo informuoti iš anksto. Dabar jaučiamės tarsi nusikaltėliai, nors tik norime gyventi gražiau“, – kalbėjo A.Nomeikienė.

L.Sičiova pridūrė, kad daugelis kaimynų turi sodus, todėl mielai pasodintų savų augalų, kurie jiems brangūs.

„Savivaldybė galėtų pateikti augalų, kuriuos galima sodinti aplink namus, sąrašą. Taip sutaupytų, o gyventojams būtų malonu auginti savo augalus“, – įsitikinusi moteris.

Kas turi rengti projektus?

Atnaujinto kvartalo gyventojoms labiausiai neramu tapo dėl to, jog skelbimuose teigiama, kad jie turi būsimų gėlių darželių projektus suderinti su savivaldybe.

„Rauti augalus būtų labai gaila. Tačiau dar labiau neaišku, kas turi rengti želdinių sodinimo projektus. Vadinasi, mums teks mokėti už tokius darbus?“ – svarstė gyventojos.

M.Riomerio 13-ojo daugiabučio gyventojai kol kas savo pasodintų augalų neišrovė.

„Surinkome gyventojų parašus, kreipėmės į savivaldybę, kad ji palaimintų mūsų pasodintas gėles bei krūmus arba patartų, ką galime sodinti. Atsakymo kol kas nesulaukėme“, – sakė L.Sičiova.

Patikino, kad specialių projektų nereikia

Radeta Savickienė

Kauno savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja:

„2016 metų lapkričio 29 dieną savivaldybės taryba papildė ir patvirtino naujas Kauno miesto želdinių apsaugos taisykles. Jose yra naujovių, kurios liečia naujai įrengiamus želdynus ir gėlynus prie naujai pastatytų, atnaujintų ar naujose vietose įrengiamų gėlynų, esančių bendrojo naudojimo teritorijose.

Daugiabučių gyventojai gali prisidėti prie savo gyvenamosios aplinkos gražinimo, tik prieš sodindami gėles, medžius, krūmus apie savo planus turi pranešti Aplinkos apsaugos skyriui. Pranešime turi būti nurodyta, kokios augalų rūšys bus sodinamos, kur tai bus daroma ir kokie asmenys įsipareigoja tuos augalus prižiūrėti.

Specialių projektų rengti nereikia. Užtenka Aplinkos apsaugos skyriui parašyti elektroninį laišką arba paskambinti ir pasikonsultuoti.

Tokia nuostata atsirado todėl, kad sodinant medžius ar krūmus būtina išlaikyti tam tikrus atstumus nuo pastatų, kaimyninių sklypų ar komunikacijos tinklų. Taip pat norime, kad žmonės nesodintų invazinių rūšių ar nuodingų augalų, medžių su valgomais vaisiais ir dygliuotomis šakomis ar lapais.

Patarčiau vengti žiedadulkėmis, žiedynais ir vaisiais aplinką teršiančių augalų.

Nesame davę kokių nors nurodymų ar įpareigojimų jokiems būstų administratoriams, kad jie ar gyventojai rautų jau pasodintus augalus.

M.Riomerio gatvės namo gyventojai pasodintų augalų neprivalo išrauti. Apie savo gėlynus ir želdynus jie taip pat turėtų pranešti Aplinkos apsaugos skyriui. Jei želdiniai pasodinti tinkamai, jie gali augti.

Iš vieno šios gatvės namo gyventojo prašymą palaiminti jų pasodintus augalus esame gavę. Rugsėjo mėnesį specialistai nuvyks prie šio namo ir pakonsultuos žmones, ar jie viską padarė teisingai.

Savivaldybė šiame atnaujintame kvartale pasodino 77 medžius ir per 400 krūmų.

Jei aplink atnaujintus ar naujus daugiabučius nėra suformuoti žemės sklypai, 50 metrų teritoriją aplink juos prižiūrėti, taip pat augalus sodinti ir jais rūpintis turi gyventojai.

Jie gali nuspręsti, ar patys imsis tvarkyti savo aplinką, ar samdys įmonę, ar kreipsis į būsto administratorius, kad tai darytų šių įmonių atstovai.“

Augalus pašalins ir už tai reikalaus sumokėti

Šarūnas Eidintas

Įmonės „Būsto valda“ direktorius:

„Kad ir kaip būtų gaila, būsto administratorius tokiais atvejais neturi sprendimų priėmimo galios, yra tik tarpininkas, komunikuojantis ir vykdantis savivaldybės sprendimą.

Mūsų žiniomis, gyventojai želdinius šalia M.Riomerio gatvėje esančių daugiabučių sodino tiesiog norėdami pagražinti savo gyvenamąją aplinką.

Tačiau Kauno miesto savivaldybė šiuo atveju vadovaujasi teisės aktų nuostatomis, kad tol, kol daugiabučių namų žemės sklypai nėra suformuoti, jie yra valstybės žemė, kurioje be iš anksto parengto ir suderinto projekto želdiniai negali būti sodinami.

Tokia tvarka taikoma ne tik M.Riomerio gatvei ar renovuotiems namams. Tai visoje Lietuvoje galiojantys teisės aktai.

Remdamasi šiomis nuostatomis Kauno miesto savivaldybė ir nurodė „Būsto valdai“ informuoti renovuoto kvartalo gyventojus apie įpareigojimą pašalinti savavališkai pasodintus augalus.

Jeigu gyventojai patys nepašalins augalų, šį darbą savivaldybės nurodymu bus priversta organizuoti „Būsto valda“. Išlaidos už šiuos darbus vėliau būtų proporcingai paskirstomos administruojamų namų butų ir kitų patalpų savininkams.

Gyventojai, norėdami turėti įtakos tam, kaip bus apželdinta jų daugiabučių aplinka, turėtų inicijuoti žemės sklypo formavimo procedūras, rengti ir siūlyti savivaldybei želdinių sodinimo projektus.

Dėl tokių klausimų gyventojai gali kreiptis patys tiesiogiai į savivaldybę arba veikti per savo namo administratorių.

„Būsto valda“ ir kitos „Civinity“ grupei priklausančios būsto administravimo bendrovės visuomet padės tokioje situacijoje atsidūrusiems gyventojams: supažindins su galiojančia tvarka, nemokamai pakonsultuos, kokius dokumentus būtina parengti ir pateikti savivaldybei.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.