Aplinkos viceministrė Rėda Brandišauskienė kovojo dėl Užupio, bet pati paslydo

Virš aplinkos viceministrės Rėdos Brandišauskienės galvos pakibo kardas, kuriuo ji pati energingai mosavo.

Aplinkos viceministrės R.Brandišauskienės namas Užupyje kelia įtarimų net jos prižiūrimiems inspektoriams.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aplinkos viceministrės R.Brandišauskienės namas Užupyje kelia įtarimų net jos prižiūrimiems inspektoriams.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 1, 2017, 4:54 PM

Užupio senovės neliečiamybę aršiai gynusi R.Brandišauskienė su paveldosaugininku vyru gyvena būste, kuris pertvarkytas, atrodo, spjovus į paveldosaugos reikalavimus.

Aukšto rango valdininkė, atsakinga už statybos ir būsto bei teritorijų planavimo, urbanistikos ir architektūros sritis, ir Užupio bendruomenės pirmininkė kiek įmanydama stabdė bet kokias, net legalias, statybas Užupyje.

Bet kilo įtarimų, kad R.Brandišauskienė su sutuoktiniu Valstybinės kultūros paveldo komisijos nariu Donatu Brandišausku jau kelerius metus turi namą, kurį remontuojant galbūt neteisėtai įrengti papildomi stoglangiai ir kultūriniame sluoksnyje išraustas rūsys.

Tyrimą dėl išskirtinio medinio pastato pradėjo Kultūros paveldo departamento (KPD) Vilniaus skyriaus specialistai.

Aplinkos ministerijos Valstybinei teritorijų planavimo ir statybos inspekcijai (VTPSI) ne iš karto pavyko patekti į 7-uoju numeriu pažymėtas patalpas Baltajame skersgatvyje, tykioje Užupio gatvelėje.

Pertvarkymai – neteisėti

Medinukas Užupyje, kuriame įsikūrusi ir Brandišauskų šeima, yra kultūros paveldo statinys, įtrauktas į Medinės architektūros paveldo apsaugos strategijos įgyvendinimo programą.

Kaip „Lietuvos ryto“ televizijai sakė KPD Vilniaus skyriaus vadovas Vitas Karčiauskas, 2012 metais buvo pritarta šio pastato kapitalinio remonto projektui, leidžiant prijungti neįrengtos palėpės dalį, tačiau projekto sprendiniuose nebuvo numatyta įrengti papildomų patalpų. Tad rūsys ir stoglangiai įrengti neteisėtai.

VTPSI atstovas Albinas Keturka „Sostinei“ paaiškino, kad išvados dėl galimų pažeidimų rekonstruojant paveldo saugomą viceministrės namą turėtų būti pateiktos kitos savaitės pabaigoje.

„Langų mokesčio“ paslaptys

Prieš tapdama viceministre teisininkė R.Brandišauskienė pasižymėjo kaip itin aktyvi kovotoja su naujomis statybomis. Ji su bendraminčiais iš Užupio bendruomenės ypač protestavo prieš statybas Polocko gatvėje.

Protestuotojai tvirtino, kad vietoj apleistų pramoninių objektų statomi šiuolaikiški daugiabučiai yra per aukšti, užstoja gražius Užupio vaizdus.

Tačiau patriotų užupiečių ūpas maždaug po dvejų metų atslūgo taip pat staiga, kaip ir kilo.

Išties dalis Senamiesčio, Užupio gyventojų priešinasi bet kokioms permainoms, tarsi miestas būtų sustingęs organizmas ir niekada nesikeistų. Būtų tokių valia, Užupyje prie šaligatvių iki šiol būtų įrengti mediniai kanalizacijos latakai ir gatvėmis tekėtų fekalijos, kaip caro laikais.

Tačiau ne kartą pastebėta, kad kovotojų varomoji jėga dažnai būna ne idealai, o labai žemiški dalykai. Senamiestyje ir Užupyje dirbantys statytojai jau seniai yra tiesiai pasakę, kad susiduria su vadinamuoju langų mokesčiu. Taip vadinama finansinė parama, kurios iš verslininkų už ramybę tikisi bendruomenė.

2015 metais Polocko gatvėje daugiabučius statanti bendrovė „MG Baltic“ parėmė Užupio respubliką 2 tūkst. eurų. Tiesa, tuomet bendruomenės protestai prieš statybas Užupyje iš karto nesiliovė.

R.Brandišauskienė „Sostinei“ užtikrintai pasakė, kad neatitinka tikrovės kalbos, esą ji ir Užupio bendruomenė reikalavo finansinės paramos Užupio respublikai.

Ar išdrįs smogti?

Naujovėms Vilniuje R.Brandišauskienė priešinosi ir tapusi viceministre.

Ji neigiamai vertino „Misionierių sodų“ projektą, kurį palaimino ir Vilniaus savivaldybė, ir paveldo sargai, bet kuris staiga užkliuvo Statybos inspekcijai.

Lieka tik savaitę palaukti ir pažiūrėti, ar statybų prievaizdai pasirodys iki galo principingi ir smogs juos prižiūrinčiai viceministrei – bendruomenės aktyvistei kardu, kuriuo ji pati mojavo.

Neigia, kad padarė nusižengimų

„Kol vyksta atsakingų institucijų (Statybos inspekcijos ir Kultūros paveldo departamento) tyrimas ir nėra jo rezultatų, plačiau komentuoti apie galimus pažeidimus nematau pagrindo.

Tačiau iš anksto pabrėšiu, kad nuo tada, kai su vyru įsigijome butą Užupyje, jokių pažeidimų nepadarėme.

Jeigu bus nustatyta pažeidimų ankstesniu laikotarpiu, taigi tuo metu, kol nebuvome šio buto savininkai, juos pašalinsime ir institucijų sprendimus įgyvendinsime regreso tvarka.“

R.Brandišauskienė

Aplinkos viceministrė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.