Užtvertoje gatvėje įsikūrusios garsenybės galės mėgautis tyla

L.Sapiegos gatvėje jau mėnuo – tyla ir ramybė.

Kad niekam nešautų mintis važiuoti toliau, kelininkai L.Sapiegos gatvę ties rekonstruojamais Sapiegų rūmais užtvėrė apverstomis gėlių klombomis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kad niekam nešautų mintis važiuoti toliau, kelininkai L.Sapiegos gatvę ties rekonstruojamais Sapiegų rūmais užtvėrė apverstomis gėlių klombomis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
I.Šimonytė: „Aplinkinės gatvės išknistos, o jie ima ir dar vieną gatvę uždaro.“
I.Šimonytė: „Aplinkinės gatvės išknistos, o jie ima ir dar vieną gatvę uždaro.“
Daugiau nuotraukų (3)

Arūnas Dumalakas, LR korespondentas

Sep 5, 2017, 7:42 AM, atnaujinta Sep 5, 2017, 9:09 AM

Tik vėjas šiurena įspėjamąsias juostas, kuriomis apraizgyti atitvarai, įspėjantys vairuotojus toliau nevažiuoti.

Nuo automobilių triukšmo gali atsipūsti Viešųjų pirkimų tarnybos direktorė Diana Vilytė, dizaineris Juozas Statkevičius ar buvęs Arkikatedros klebonas, aukštas kanclerio pareigas Vilniaus arkivyskupijoje ėjęs Robertas Šalaševičius.

Visi jie gyvena šalia užtvertos gatvės.

Sunku patikėti, kad tokiems pokyčiams seniai ruoštasi, nes L.Sapiegos gatvė užtverta labai jau negrabiai – apverstomis gėlių klombomis.

Sunkumų tai sukelia ir automobilių vairuotojams, tačiau savivaldybė trauktis nežada – šia gatvės atkarpa eismas daugiau nevyks.

Beda pirštu į departamentą

Vilniaus savivaldybės Eismo organizavimo skyriaus vedėjas Tomas Kamaitis patvirtino, kad eismo pakeitimai ir draudimai važiuoti L.Sapiegos gatve yra nuolatiniai.

Anot jo, sklypo prie Sapiegų rūmų šeimininkas – Kultūros paveldo departamentas. Tai jis esą nutarė, kad tranzitinis eismas per šį sklypą vykti negali.

Tad nuo šiol į L.Sapiegos gatvės aklagatvį nuo V.Grybo gatvės pusės įvažiuoti galės tiktai aptarnaujantis transportas, taip pat gyventojai, įstaigų, organizacijų darbuotojai. O eismo ribojimo zoną apvažiuoti bus galima V.Grybo ir Kuosų gatvėmis.

Prezidento našlė prašovė

Paklausta, ar pajuto pokyčius uždraudus eismą L.Sapiegos gatvėje, D.Vilytė nedaugžodžiavo.

„Pokyčius pajutau kaip ir kiekvienas eismo dalyvis“, – apie įsivyravusią ramybę nė neužsiminė Viešųjų pirkimų tarnybos vadovė.

O gal ji pati ar kiti žymūs kaimynai paprašė savivaldybės uždrausti transporto eismą?

„Nežinau. Šiuo klausimu derėtų kreiptis į tokius sprendimus priimančias institucijas, kokių prašymų ir iš ko jos yra gavusios“, – paaiškino D.Vilytė. Kalbėti apie L.Sapiegos gatvės pokyčius nepanoro ir rūbų dizaineris J.Statkevičius.

Beje, ramybe būtų pasimėgavusi ir prezidento Algirdo Brazausko našlė Kristina Brazauskienė. Mat susiruošusi ją iškraustyti iš Turniškių valstybė siūlė K.Brazauskienei butą būtent L.Sapiegos gatvėje.

Seimo narė – nepatenkinta

Vienintelė Seimo narė I.Šimonytė kaip šiltą vilną sutaršė transporto draudimus L.Sapiegos gatvėje.

„Nežinau, kam savivaldybėje į galvą kvėštelėjo mintis keisti nusistovėjusią tvarką“, – stebėjosi parlamentarė, situaciją pavadinusi labai keista ir nenormalia.

Praėjusią savaitę ši politikė dėl to kreipėsi į savivaldybę, peticiją jai surašė ir Antakalnio bendruomenė.

I.Šimonytę stebino ir laikas, kada savivaldybė ėmėsi įgyvendinti pokyčių: „Aplinkinės gatvės išknistos, o jie ima ir dar vieną gatvę uždaro.“

Pradžioje savivaldybė nepasivargino net kelio ženklo, įspėjančio apie automobilių eismo draudimą, įrengti.

I.Šimonytė prisipažino ir pati keliskart vos ne į atitvarus atsitrenkusi.

Anot jos, ar turi likti transporto eismas L.Sapiegos gatvėje – diskusijų klausimas. Tačiau savivaldybė nesitarė net su Antakalnio bendruomene.

Bendruomenė siuntė raštus

Kad savivaldybė neįsiklausė į vietos gyventojų balsą, ne visai tiesa. Nuo metų pradžios asociacija „Antakalniečių bendruomenė“ siuntė raštus Seimo Kultūros komitetui, Kultūros ministerijai, savivaldybei dėl automobilių eismo sustabdymo Sapiegų parke.

Nors bendruomenė daugiausia dėmesio skyrė prie Sapiegų parke įsikūrusio technologijų miestelio „Vilnius Tech Park“ suvažiuojantiems automobiliams, ji vis užsimindavo ir apie Sapiegų rūmų bei parko vientisumą.

Antakalnio bendruomenė atkartojo Kultūros paveldo departamento įžvalgą, kad didžiausią žalą rūmų ir parko kompoziciniams ryšiams daro rūmų kiemą nuo parko atkertanti gatvė.

Susirūpinę vien paveldu?

Dar prieš septynerius metus paveldosaugininkai rašė, kad „įrengus gatvę sunaikinta ansamblio išilginėje ašyje buvusi centrinės alėjos dalis prie rūmų ir čia buvusi ansamblio išilginės ašies sankirta su skersine ašimi, ėjusia per pietinius ir šiaurinius kiemo vartus. Nutiesus gatvę ir nugriovus šiaurinius kiemo vartus prarasta rūmų kiemo dalies tarp rūmų ir vartų į parką kompozicinė bei reprezentacinė reikšmė.“

O savivaldybės taryba dar 2014 metais nutarė, kad eismas ties L.Sapiegos gatvės 4-uoju namu uždaromas.

Ir būtent ties daugiabučiu namu, kurio ne vieną garsų gyventoją iš žiniasklaidos pažįsta turbūt kiekvienas lietuvis.

Kodėl prireikė užtverti L.Sapiegos gatvę Antakalnyje? Paveldosaugininkai tikina, kad tokiomis pertvarkomis siekia išsaugoti Sapiegų rūmus, bet pikti liežuviai plaka, jog taip rūpinamasi aplinkinių gyventojų ramybe – čia gyvena nepaprasti vilniečiai.

Eismo pokyčiai L.Sapiegos gatvėje

Politikui tiesiog labai pasisekė

2002 metais į panašią situaciją buvo patekęs ir tuometis Susisiekimo ministerijos vadovas, dabar europarlamentaras Zigmantas Balčytis.

Žirgo gatvė Antakalnyje buvo išasfaltuota tik iki namo, priklausančio Z.Balčyčiui. Už jo asfalto danga baigėsi.

Tąsyk Z.Balčytis tikino, kad jis tikrai neprašė, kad būtų asfaltuojama ši gatvė, – dėl to raštu į Vilniaus savivaldybę kreipėsi „Mediko“ sodininkų bendrija.

Tuometinė miesto valdžia tikino, kad užteko pinigų asfaltui tik iki tuomečio susisiekimo ministro namo. Po to baigėsi finansavimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.