Vilniečiai turi progą pažiūrėti, kaip galima ištaškyti milijonus

35 milijonus eurų kainavusiuose griaučiuose tyko pavojai, tačiau bankrutavus juos saugojusiai bendrovei šiuo metu nebėra nė vieno sargo. Vilniečiams – puiki proga pasižiūrėti, kaip reikia ištaškyti milijonus.

Kad nacionaliniame stadione lankosi smalsuoliai ir grafičių piešėjai, išduoda paliktos gėrimų skardinės, šiukšlės, dažų balionėliai ir piešiniai ant sienų. <br>D.Umbraso nuotr.
Kad nacionaliniame stadione lankosi smalsuoliai ir grafičių piešėjai, išduoda paliktos gėrimų skardinės, šiukšlės, dažų balionėliai ir piešiniai ant sienų. <br>D.Umbraso nuotr.
Sunku tuo patikėti, bet štai čia sugebėta investuoti net 35 milijonus eurų.<br>D.Umbraso nuotr.
Sunku tuo patikėti, bet štai čia sugebėta investuoti net 35 milijonus eurų.<br>D.Umbraso nuotr.
D.Umbraso nuotr.
D.Umbraso nuotr.
Netoli gyvenančios vilnietės ateina į stadioną pasivaikščioti su vaikais.<br>D.Umbraso nuotr.
Netoli gyvenančios vilnietės ateina į stadioną pasivaikščioti su vaikais.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Arūnas Dumalakas LR korespondentas

Sep 30, 2017, 2:20 PM, atnaujinta Sep 30, 2017, 3:06 PM

Gilios neuždengtos duobės, vien sutrūnijusiais rąstais paremtos sunkios betoninės konstrukcijos, styrantys armatūros strypai. Tai – tik keli pavojai niekaip nepabaigiamame statyti nacionaliniame stadione prie prekybos ir pramogų centro „Akropolis“.

Kad čia lankosi smalsuoliai ir grafičių piešėjai, išduoda paliktos gėrimų skardinės, šiukšlės ir purškiamųjų dažų balionėliai.

Gali eiti kur nori, nes nacionalinį stadioną juosusios tvoros nebėra, nebeliko ir nė vieno apsaugininko, nors savivaldybė tikina, kad laikinai pasamdė kitą saugos tarnybą.

Nepaleido mažylių rankų

Kai nacionaliniame stadione antradienį lankėsi „Sostinės“ žurnalistai, čia dvejų metų vaikus atsivedė dvi motinos.

O netoli gyvenančios vilnietės atėjo smalsumo vedamos ir nepaleido vaikų rankų.

„Nežinojome, kad anksčiau teritoriją saugojo. Tiesiog buvo įdomu pasivaikščioti. Manėme, jeigu išvarys, pasuksime atgal“, – sakė vilnietės.

Netrukus kitoje pusėje pasigirdo vaikų balsai. Moksleiviai po pamokų karstėsi po betonu taip ir neužlietą armatūrą, nors aplink kyšojo aštrūs strypai.

Buveinę stadiono patalpose susiradę ir benamiai – dviejose patalpose atsitempę čiužinius jie nakvoja.

Tarp iškerojusių šaltalankių ir krūmokšnių išminti takai, po smėlio kalnus transporto priemonėmis važinėjasi ekstremalių pramogų mėgėjai.

Paskelbė naują konkursą

Nacionalinis stadionas buvo saugomas nuo 2007 metų, kai sustojo mėgintos reanimuoti jo statybos. Lėšų statybvietės apsaugai atseikėdavo savivaldybė.

Tačiau neseniai teritoriją saugojusi saugos tarnyba bankrutavo ir susirinko tvoras.

Todėl įmonė Vilniaus vystymo kompanija paskelbė konkursą apsaugos paslaugoms pirkti. Tačiau tai užtrunka, be to, konkurso sąlygas gali užginčyti, todėl ginčui persikėlus į teismą jis gali tęstis ne vieną mėnesį.

Atsakinga – savivaldybė

Tarybos narys, buvęs meras Artūras Zuokas jau seniai tvirtino, kad statybvietės apsauga yra būtina, nes savivaldybei toks aplaidumas gali daug kainuoti.

„Saugoti statybų aikšteles reikalauja įstatymas. Jeigu koks vaikas toje statybvietėje susižeistų, žalą tektų kompensuoti savivaldybei“, – teigė A.Zuokas.

Šiuo metu už nacionalinį stadioną atsakinga savivaldybės įmonė Vilniaus vystymo kompanija.

Derėtųsi net su vienu konkurso dalyviu

Spalio 23 dieną paaiškės nacionalinio stadiono koncesijos konkurso rezultatai. Tačiau norinčiųjų statyti beveik 90 milijonų eurų objektą nėra daug.

Meras Remigijus Šimašius pareiškė, kad konkursas vyktų net ir tada, jei jame liktų vos vienas dalyvis – koncerno „Icor“ valdoma bendrovė „Axis Industries“.

„Labai norėčiau, kad dalyvautų du dalyviai. Jeigu bus vienas, tai derėsimės su vienu, bet mano tikslas, kad būtų du, kad išrinktume geriausią variantą“, – sakė R.Šimašius.

Mat kitas konkurso dalyvis – Kauno „KDS grupės“ ir Lenkijos „Budimex“ konsorciumas – ketina trauktis. Motyvuodamos per didele rizika apie pasitraukimą iš konkurso pranešė abi įmonės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.