Uždarė griūvantį Gedimino kalną, bet pakvietė į iščiustytą dangoraižį

Savivaldybės pasiūlymą apsilankyti jos dangoraižio Konstitucijos prospekte 20-ajame aukšte vilniečiai greitai pasičiupo, todėl dabar sąrašuose vietos yra tik sausį.

Lankytojai į 20-ąjį aukštą bus įleidžiami kiekvieną darbo dieną. Tiesa, eilės jau iki sausio mėnesio. <br>D.Umbraso nuotr.
Lankytojai į 20-ąjį aukštą bus įleidžiami kiekvieną darbo dieną. Tiesa, eilės jau iki sausio mėnesio. <br>D.Umbraso nuotr.
Šalia savivaldybės esančio Registrų centro darbuotojos fotografavosi atminimui miesto fone.
Šalia savivaldybės esančio Registrų centro darbuotojos fotografavosi atminimui miesto fone.
Pranui įdomiausia buvo apžvelgti, kaip pasikeitė miestas.
Pranui įdomiausia buvo apžvelgti, kaip pasikeitė miestas.
Daugiau nuotraukų (3)

„Lietuvos rytas“

Dec 12, 2017, 11:51 AM

Kaip iš aukštai atrodo Senamiestis, Liepkalnis ar Trijų Kryžių kalnas? Savivaldybė pasiūlė vilniečiams nemokamai pasižvalgyti iš savojo pastato 77 metrų aukščio.

Apie sumanymą išgirdę sostinės gyventojai karčiai juokavo, kad tai alternatyva Gedimino kalno bokštui, į kurį gal greitai kojos neįkelsi. O į kitų dangoraižių viršutinius aukštus ne taip lengva patekti.

Į pirmąsias ekskursijas prašėsi ir jauni, ir vyresnio amžiaus vilniečiai. Pirmiesiems svarbiausia buvo nufotografuoti atsiveriančias panoramas, pasidaryti asmenukių, o vyresniems – stebėti, kaip pasikeitė miestas.

Įrengs stiklinę pertvarą

Savivaldybės darbuotojams, pakvietusiems pasigrožėti Neries vingiu, keturiais tiltais, oro balionų kilimo aikštele, o Kalėdų metu – ir švytinčia pagrindine miesto egle, dėl lankytojų kilo ir rūpesčių.

Juk balkono grindys palijus ar pasnigus slidžios, o atitvaras – ne toks ir aukštas.

Tad ketinama įrengti stiklinę pertvarą, kuri apsaugotų nuo galimų nelaimių. O kol kas lankytojus stebi balkone budintis apsaugos darbuotojas.

Atrodo, kad savivaldybės 20-asis aukštas dar ilgai sulauks svečių, nors darbo dienomis lankytojai laukiami kasdien net po tris kartus.

Kitas rūpestis apsilankymų 20-ajame aukšte rengėjams – dėl liftų. Jiems ir taip tenka didelis krūvis, tad kol kas pasiūlyta lankytis tik dešimties žmonių grupėms.

Panaudojo pietų pertrauką

Į pirmąją ekskursiją atėjo penkios Registrų centro darbuotojos – Ingrida, Laima, Violeta, Danguolė ir Kornelija. Taip jos sumanė panaudoti pietų pertrauką.

Nors Registrų centras yra šalia savivaldybės, aukščiu jis pasigirti negali.

„Ką pamatysi iš mūsų pastato ketvirtojo aukšto? Tą patį, ką pro namų langus. O čia štai kokia panorama“, – žvelgdama į pirmadienį iškritusio sniego nubaltintus stogus skirtumus vardijo Danguolė.

Tuo metu Violeta juokavo: „Gaila, kad miestas cepelino spalvos. Bet ir toks jis gražus, vis tiek naujas žvilgsnis.“

Stebino miesto pokyčiai

Pranas Vilniuje gyvena jau 63 metus, tad jam iš aukštai buvo įdomiausia stebėti, kaip miestas pasikeitęs.

„Atvykau į Vilnių septyniolikos, man tada miestas nedaug skyrėsi nuo Dzūkijos kaimo.

O dabar štai kiek visko pristatyta. Visiškai ne toks Vilnius“, – stebėjosi pašnekovas.

Jis prisiminė, kur koks medinis namas stovėjo visai šalia savivaldybės, rodė, kur anksčiau plytėjo laukai.

Bet labiausiai Praną sudomino šalia viešbučio „Radisson Blu Hotel Lietuva“ vykstančios aštuonių aukštų pastato statybos. Čia bus įrengta dar 160 viešbučio numerių.

„Dabar greitai stato – juk tik prieš kelis mėnesius pradėjo. O pastato šalia, kuris anksčiau viešbučiu „Lietuva“ vadinosi, statybos vyko keletą metų“, – pasakojo Pranas.

Ir čia pat sutiko, kad Vilnius, palyginti su Vakarų Europos sostinėmis, yra mažylis. Tačiau dėl to jis ir jaukus.

Mato tik laimingus veidus

Interesantų aptarnavimo skyriaus vedėjas Vitalijus Mosinas sakė, kad savivaldybė nesitikėjo tokio smalsuolių antplūdžio. Jam tenka palydėti lankytojus į 20-ąjį aukštą.

„Pakilus liftu matau tik laimingus veidus. Tai yra geriausia.

Žinoma, kai kam nuo aukščio iš pradžių svaigsta galva, kitiems kylant liftu spengia ausyse, tačiau viską atperka vaizdai“, – kalbėjo V.Mosinas.

Pakilus jam jau ne kartą teko išgirsti nuostabą – einant šaligatviu pastatai dešiniajame Neries krante neatrodo tokie aukšti. Bet kai pakyli, vaizdas visai kitoks.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.