Tipinė situacija dėl seno garažo: „Radau kvailį ir iškišau“

Panevėžio Pelkių gatvėje penki mūrinių garažų korpusai su 184 boksais, žmonių naudoti 32 metus, jokiuose dokumentuose neegzistuoja.

 Vieni garažai Pelkių gatvėje yra įteisinti, o kitų šeimininkai iki šiol neturi nuosavybės dokumentų.<br> G.Kudirkienės nuotr.
 Vieni garažai Pelkių gatvėje yra įteisinti, o kitų šeimininkai iki šiol neturi nuosavybės dokumentų.<br> G.Kudirkienės nuotr.
 Sovietmečiu per kooperatyvą įsigiję garažus, panevėžiečiai iki šiol neturi jokių jų nuosavybę patvirtinančių dokumentų. <br> G.Kudirkienės nuotr.
 Sovietmečiu per kooperatyvą įsigiję garažus, panevėžiečiai iki šiol neturi jokių jų nuosavybę patvirtinančių dokumentų. <br> G.Kudirkienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Gailutė Kudirkienė, www.panskliautas.lt

2018-01-10 18:59

Kad daug metų turėti garažai iš tiesų nėra jokia nuosavybė, o prilygsta oro burbului, atsitiktinai išsiaiškino viena pensininkė, kai nusprendė savo boksą perrašyti dukrai.

„Registrų centras man pasakė, kad garažas ne mano, jis niekieno, jo nėra, nes nėra tokios garažų bendrijos, kuriai maniau priklausanti“, – tą kartą apstulbo moteris.

Regina (vardas pakeistas) garažą Pelkių gatvėje pirko 2000 metais.

Jau tada pati pirkimo procedūra moteriai pasirodė gan keista, bet kadangi pardavėjas buvo pažįstamas žmogus, ji nepanikavo.

Moteris manė perkanti garažą 58-ojoje garažų statybos ir eksploatavimo bendrijoje. Pirkimas vyko bendrijos buhalterio bute. Sandoris atrodė itin primityvus: buhalteris iš registracijos knygos išbraukė senojo savininko pavardę ir įrašė pirkėjos pavardę.

Taip pat išdavė nario knygelę, kurioje surašomi sumokėti mokesčiai.

Ant knygelės viršelio buvo aiškus užrašas: „58-oji garažų statybos ir eksploatavimo bendrija“.

Pirkėjai pasidomėjus, kaip įteisinti ką tik įsigytą nuosavybę, jai buvo pasakyta, kad tai galės padaryti artimiausiu metu.

Ir pardavėjas, ir buhalteris neslėpė, jog garažai nuo pastatymo dienos dar nepriduoti, bet artimiausiu metu esą tai bus padaryta.

Deja, pridavimas ir garažų įteisinimas neįvyko iki šiol.

Pinigus – per mašinos langą

Pasiteirauti, ar garažai jau priduoti, daug metų nebuvę ko. Pasak Reginos, susirinkimai nevyko, boksų savininkai vieni kitų nepažįsta, beveik nesusitikdavo.

Pinigines įmokas už garažus moteris mokėjo tvarkingai. Sumos kasmet būdavo skirtingos.

„Būdavo paskiriama diena mokėti pinigus. Juos rinko buhalteris, sėdėdamas savo mašinoje: atsidarydavo langą, pinigus paduodavom, jis įrašydavo į nario knygelę ir pasirašyti pakišdavo žurnalą“, – pasakojo Regina. Jokio kvito ar sąskaitos niekada negavo.

Paklausus, kada pagaliau įteisins statinius, visad būdavo tas pats atsakymas: „O ką, jums blogai? Norit daugiau mokėti valdžiai, turėti problemų parduodant?“

„Ne aš viena bambu, nerimauti ėmė ir garažo kaimynai. Kokia nesąmonė, tiek metų garažai neįteisinti. Klausinėjam vieni kitų: tai šeimininkai mes tų savo garažų ar ne? Taip niekas nieko tiksliai nežino“, – pasakojo moteris.

Ji dar labiau sunerimo, kai kaimynas pardavė savo boksą ir pakomentavo: „Radau durnių ir iškišau“, esą, kuo toliau, tuo neaiškiau, ar jie bėra teisėti garažų šeimininkai.

Tik maišelį palaiko

Prieš kurį laiką mirė ilgametis šios garažų bendrijos vadovas, pirmininkauti ėmė moteris.

„Dabar dar didesnis balaganas, ko klausi, ji nieko nežino, tik kai buhalteris pinigus renka, ji maišelį palaiko“, – naująja pirmininke Regina sakė nepasitikinti.

Praėjusią vasarą žmonės gavo kvietimus stoti į 58-ą garažų statybos ir eksploatavimo bendriją ir susimokėti už tai po 10 eurų. Kvietime buvo ir perspėjimas: jei neįsiregistruos kaip bendrijos nariai, nebeteks ir teisės naudotis savais boksais. Kitaip sakant, neteks garažo.

Tie laiškeliai daug kam, taip pat ir Reginai, pasirodė nelogiški – kodėl reikia stoti į bendriją, kuriai jau priklausai?

Regina, kaip laiške buvo prigrasyta, nurodytu laiku nuvyko prie garažų, buhalteriui susimokėjo 10 eurų, buvo įtraukta į kažkokį bendrijos sąrašą ir gavo naują nario knygelę. Ją paprašė išduoti dukters vardu, nes jai perleidžianti garažą. Naujoji savininkė buvo „įteisinta“ lygiai taip pat, kaip prieš 17 metų perkant garažą: viena pavardė iš kažkur išbraukta, kita įrašyta.

Senąją knygelę su joje žymėtais mokesčiais buhalteris pareikalavo atiduoti. Čia pensininkė sunerimo dar smarkiau: garažai nepriduoti, nuosavybės dokumentų ji neturi, kaip prireikus įrodys, kad tai jos turtas? Todėl senąją knygelę su įmokomis atsišvietė ir nudrožė pas notarą, kad šis patvirtintų kopiją.

Tvirtino, kad neegzistuoja

Notaras žvilgterėjo į kompiuterį ir pranešė, kad kopijos netvirtins, 58-oji garažų statybos ir eksploatavimo bendrija neegzistuoja.

Regina kreipėsi į savivaldybės Teisės ir viešosios tvarkos skyrių, ten išgirdo, kad Pelkių gatvės numeriu 14A pažymėti garažų korpusai tikrai neegzistuoja, jų nėra jokiuose dokumentuose.

Pensininkė – bėgte į Registrų centrą, ten tokia pat žinia: 58-oji bendrija neegzistuoja, vadinasi, nėra ir jai priklausančių garažų.

Kaip? Juk šitiek metų žmonės moka mokesčius?!

„Registų centro darbuotoja sako: tada tai pinigų plovimas, jei neegzistuoja bendrija, o pinigus renka, eikit į mokesčių inspekciją, nes pinigų mokėjimas nesančiai organizacijai yra neteisėtas“, – patarimą prisiminė pensininkė.

Prieš Naujuosius metus Regina mokesčių inspekcijai raštu papasakojo situaciją apie garažo pirkimą bei neegzistuojančiai bendrijai daug metų mokamus mokesčius.

Gavo atsakymą, kad mokesčių administratoriai atkreips dėmesį ir aiškinsis galimus mokesčių teisės aktų pažeidimus, įvertins situaciją ir priims sprendimus.

„Gal aš čia ant mėšlyno meškerioju? Bet kaip įteisinti nuosavybę?“ – galop pensininkė kreipėsi į redakciją.

Nežino, kodėl neperregistravo

Daugiau nei tris dešimtmečius stovinčių, tačiau teisiškai neegzistuojančių garažų istoriją redakcijai papasakojo bendrijos mokesčius renkantis Stasys Pakalnis.

Penki garažų korpusai Pelkių gatvėje pastatyti prieš 33 metus. Jie laikyti kooperatyvo nuosavybe, kiekvienas kooperatyvo narys sumokėjo pradinį įnašą – pajų.

1987 metais buvo paruošti dokumentai statiniams priduoti, padaryti brėžiniai, atlikti kadastriniai matavimai. Tačiau priduoti nepavyko, nes trūko priešgaisrinės saugos specialistų parašo. Nesirašė dėl to, kad projekte buvo numatyta įvesti signalizaciją, o realiai jos nebuvo.

Pagal anuomečius brėžinius garažams dar buvo priskirti 2 hektarai žemės, bet ir tie dokumentai nesutvarkyti iki galo.

„Po nepriklausomybės atkūrimo Registrų centro Panevėžio filiale bendrija turėjo būti perregistruota, bet tai nebuvo padaryta. Kodėl? Nežinau. Keitėsi pirmininkai“, – kalbėjo S.Pakalnis.

Ilgiausiai bendrijai vadovavęs Aloyzas Bausys mirė prieš 3 metus, jo jau nieko nepaklausi.

„Kol jis vadovavo, aš nesigilinau. Paduodavo man sąmatą, kiek mokesčių rinkt, ir viskas, sakydavo, viskas gerai, problemų nėra“, – tikino S.Pakalnis.

Pasikeitė tik kelios raidės

Kai neliko vadovo, buhalteris ir valdybos nariai velionio žmonos paprašė perduoti garažų bendrijos dokumentus. S.Pakalnis teigia, kad gavo popierius tik iki 1990 metų, o nuo to laiko iki 2015-ųjų jokių dokumentų nėra.

Tada ir paaiškėjo, kad 58-oji bendrija Registrų centre ne tik neperregistruota, bet išvis išbraukta iš legalių bendrijų sąrašų.

„Tarėmės su teisininkais, ką daryti, pastatai juk stovi, ne mistiniai. Teko išgirsti ir tokių pažadų: atvažiuos buldozeriai ir nuvers, juk jų užregistruota nėra“, – S.Pakalnis sakė ir pats dėl tokios situacijos patyręs stresą.

Teisininkai patarė pagal senus dokumentus įforminti naują bendriją.

Neperregistruotoji vadinosi „58-oji“, o naują pavadino „58-a“. Nepastabiam čia ir nesusigaudyti, kad pasikeitė tik raidės po skaičiaus.

Naujoji bendrija jau įregistruota Registrų centre. Ore kabėję garažai jau pusiau „nusileido“ ant žemės, tačiau jie vis dar neįteisinti, savininkai dar vis – tik boksų naudotojai.

Dabar galutiniam įteisinimui koją kiša patys boksų naudotojai. Kad kiekvienas boksas Registrų centre būtų užregistruotas kaip nuosavybė, reikia tikslaus 184 boksų naudotojų sąrašo ir įrašų apie jų įneštus pajus, visi jie turi parašyti prašymus, kad stoja į naują bendriją.

Pasak S.Pakalnio, visiems žmonėms buvo išsiuntinėti pranešimai apie tai. Kol kas atsišaukė tik 130 žmonių. Kiti neaišku kur: gal išsikraustę, išvažinėję į užsienius.

Tokių atvejų – ne vienas

Prieš metus nauja pirmininke išrinkta Irena Turkevičienė sakė, kad norint parduoti tokį tarsi ir neegzistuojantį garažą problemos nėra: žmogus atsisako pajaus, išstoja iš bendrijos, ir viskas, įrašomas naujas savininkas.

„Darom žygius dėl nuosavybės įteisinimo, bet tai užtruks. Žmonės patys asmeniškai gali kreiptis į Registrų centrą ir susitvarkyti nuosavybę, bet tai darant bendrai bus pigiau ir paprasčiau. Sausio gale planuojame susirinkimą, tarsimės, ką daryti dėl neatsišaukiančiųjų“, – kalbėjo I.Turkevičienė.

Registrų centro Panevėžio filialo specialistė Lina Jackevičienė patikino, kad neįteisintų senos statybos garažų situacija nėra išskirtinė.

„Žmonės nesidomėjo savo nuosavybe, nieko nesitvarkė, nes tuo metu, kai statė, visa buvo bendra. Užtat dabar susiduria su problema, kai nori paveldėti, parduoti ar perrašyti, tai dažnas reiškinys“, – aiškino pašnekovė.

Dabartinėje situacijoje, kai Registrų centre jau yra įrašyta 58-a bendrija, įregistruoti nuosavybę – jokia kliūtis. Bokso naudotojas privalo iš bendrijos pirmininko išsiimti pažymą, kad yra bendrijos narys, neturi skolų. Sumokėjus 120 eurų bus atlikti kadastriniai matavimai ir suformuota byla bei įregistruota garažo nuosavybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.