Per „Airbnb“ būsto ieškojusi šeima prarado 13 tūkst. eurų

Šeima neteko per 13 tūkst. eurų, kai įkliuvo į trumpalaikės būsto nuomos platformoje airbnb.com veikiančių sukčių pinkles.

 Pagal „Airbnb“ tvarką, už nuomos paslaugas privalu susimokėti tiesiogiai per jų tinklapį. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Pagal „Airbnb“ tvarką, už nuomos paslaugas privalu susimokėti tiesiogiai per jų tinklapį. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Pagal „Airbnb“ tvarką, už nuomos paslaugas privalu susimokėti tiesiogiai per jų tinklapį. <br> „Reuters“/Scanpix nuotr.
 Pagal „Airbnb“ tvarką, už nuomos paslaugas privalu susimokėti tiesiogiai per jų tinklapį. <br> „Reuters“/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 16, 2018, 8:57 PM

Ispanai metų metus taupė kelionei į Naująją Zelandiją, tačiau atvykę į Oklandą suvokė, kad būstas, už kurį jie sumokėjo, apskritai neegzistuoja. Lyg to būtų negana, paaiškėjo, kad sučiupti piktadarių praktiškai neįmanoma, nes „Airbnb“ iš būsto nuomos paslaugas siūlančių asmenų nereikalauja pateikti paso duomenų.

Daugiavaikė šeima iš Ispanijos į Naująją Zelandiją atkako rugpjūtį turėdama tikslą prieš persikeldama gyventi į kitą šalį patobulinti anglų kalbą.

Iki to laiko ispanai dusyk per „Airbnb“ platformą nuomavo būstą užsienyje iš ten gyvenančių asmenų. Patirtis buvo puiki, tačiau trečiąjį kartą jie nudegė.

Per trumpalaikės būsto nuomos platformą veikiantys sukčiai aukas suvilioja patraukliomis kainomis. Po to gudrumu ir įkalbinėjamais pasiekia, kad pinigus nuomininkai pervestų ne per „Airbnb“ sistemą, o tarptautiniu bankiniu pavedimu į banko sąskaitą.

Kai Anabelė ir Gabrielis Rosai pamėgino rezervuoti namus Oklande, sukčiai pareiškė, kad kreditinės kortelės duomenys klaidingi, ir paprašė pervesti pinigus į banko sąskaitą Ispanijoje, rašo news.com.au.

Ispanams atvykus į Naująją Zelandiją paaiškėjo, kad būsto nurodytu adresu apskritai nėra, o skelbimas buvo fiktyvus. Rosų šeima už būsto nuomą nuo rugsėjo 6-osios iki lapkričio jau buvo perverdusi 15,6 tūkst. JAV dolerių (13,1 tūkst. eurų)

„Laimei, turime pakankamai pinigų, kad atsistotume ant kojų. Tačiau įsivaizduokite, kad taip nutiktų šeimai, kuri pinigų nebeturi. Po to nutikimo svarstėme išsyk grįžti į Ispaniją, tačiau sutikome daugybę žmonių, kurie mums padėjo“, – pasakojo šeimos tėvas.

Apie ispanų nesėkmę sužinoję Oklando gyventojai šeimai parūpino baldais apstatytą būstą. Negana to, apgautiems atvykėliams paeiliui gamindavo maistą.

Po to, kai jos artimieji prarado visas santaupas, 19-metė Amaia Ros kreipėsi į „Airbnb“ ragindama sustiprinti būstų savininkų patikrą.

Dar viena sukčių auka – 4,4 tūkst. JAV dolerių (3,7 tūkst. eurų) praradusi Michaela Scarrott. Moteris taip pat įsitikinusi, kad „Airbnb“ turėtų kruopščiai tikrinti nuomotojų asmens duomenis ir reikalautų bent paso kopijos bei įrodymo, kad būstas iš tiesų egzistuoja.

Pagal „Airbnb“ tvarką už nuomos paslaugas privalu susimokėti tiesiogiai per jų tinklapį. Jei vartotojas elgiasi kitaip, jis pažeidžia paslaugos teikėjų taisykles, todėl negali tikėtis jokios kompensacijos.

Kol kas sugalvojusieji tinklapyje airbnb.com paskelbti apie nuomojamą kambarį, butą ar namą pateikia tik savo vardą, pavardę, gimimo datą, būsto fotografijas, telefono numerį ir el.pašto adresą. Paslaugos teikėjai naudojasi programomis, kurios stebi įtartinus veiksmus ir atskleidžia sukčius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.