Dėl vieno Vilniaus daugiabučio pyktį užsitraukę statytojai puolė teisintis

Dėl naujų statybų Perkūnkiemyje susirūpinimą išreiškusi šio sostinės rajono bendruomenė neturi pagrindo nerimauti – tikina statytojai. Tam, kad išsklaidytų visas gyventojų abejones naują daugiabučių projektą Perkūnkiemio gatvėje plėtojanti KŪB „Smilgos“ savo iniciatyva jau kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybę ir Generalinę prokuratūrą pateikdama paaiškinimus dėl gyventojams užkliuvusių statomo daugiabučio ypatumų.

 Daugiabučių projektas adresu Perkūnkiemio gatvė 49 statomas dviem etapais. Pirmasis jau beveik baigtas, o jo metu pastatyta 120 naujų 2-3 kambarių butų.
 Daugiabučių projektas adresu Perkūnkiemio gatvė 49 statomas dviem etapais. Pirmasis jau beveik baigtas, o jo metu pastatyta 120 naujų 2-3 kambarių butų.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 16, 2018, 12:19 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 12:57 PM

Portalo lrytas.lt skaitytojams primename, jog Vilniaus miesto savivaldybė kreipėsi į Generalinę prokuratūrą ir prašo ištirti, ar Perkūnkiemio g. 49 daugiabučio statytojai nepažeidė viešojo intereso, statydami bei parduodami butus vilniečiams.

Šiuo metu daugiabutyje parduodami vieno kambario butai, nors pagal projektą buvo numatyta įrengti 2 ir 3 kambarių butus. Dėl tokios statytojų savivalės labiausiai kenčia butus perkantys gyventojai – jiems neužtenka vietų automobilių statymui ir paliekama per mažai viešosios erdvės.

Savivaldybė Perkūnkiemio g. 49 yra išdavusi statybos leidimą 12-os aukštų daugiabučiui, kuriame numatyta pastatyti 240 butų – 144 dviejų kambarių ir 96 trijų kambarių. Tuo tarpu viešojoje erdvėje pateikiama informacija, jog šiame name galima įsigyti ir vieno kambario butus. Vadinasi, vienam butui nėra užtikrinamas minimalus automobilių stovėjimo aikštelių skaičius – po vieną vietą vienam butui.

Tuo tarpi nekilnojamo turto projekto vystytojai teigia, kad valstybinių institucijų nesisukalbėjimas stabdo verslą, o dėl to patiriami dideli nuostoliai.

Statytojų atstovė Daiva Perevičienė sako, kad naujojo daugiabučio butai atitinka statybų projektą ir visus teisės aktuose numatytus techninius reikalavimus, o stovėjimo vietų automobiliams šalia namo yra tiek, kiek reikia.

„Perkūnkiemio bendruomenės aktyvumas ir pilietiškumas sveikintinas, tačiau kai kurie jų viešojoje erdvėje išsakyti teiginiai neturi nieko bendro su realybe. Galime nuraminti žmones – Perkūnkiemio gatvėje baigiamame statyti daugiabutyje yra paruošta lygiai tiek ir lygiai tokių butų, kokie buvo suprojektuoti, o kiekvienam jų tenka po automobilių stovėjimo aikštelę, kaip ir numato teisės aktai. Esame užsienio investuotojų atstovai ir savo veikloje griežtai vadovaujamės Lietuvoje galiojančiais įstatymais“, – sako D. Perevičienė.

Anot nekilnojamojo turto vystytojų atstovės, dalis dviejų kambarių butų pastate iš tiesų suprojektuoti taip, kad juos esant poreikiui ir giežtai laikantis statybų taisyklių būtų galima atskirti ir perdaryti į nepriklausomus nekilnojamojo turto vienetus. Tokia galimybė, D. Perevičienės teigimu, palikta atsižvelgiant į sulauktas potencialų pirkėjų užklausas dėl galimybės įsigyti vieno kambario butus. Jeigu minėti butai iš tiesų būtų atskirti, kiekvienam naujam butui būtų įrengta ir nauja automobilių stovėjimo vieta. KŪB „Smilgos“ atstovės teigimu, tam yra numatytas ir konkreti vieta žemės sklype, ir finansiniai resursai.

„Tokia praktika, kai butai formuojami su galimybe juos atskirti ar apjungti, nekilnojamojo turto rinkoje yra įprasta. Taip pirkėjams suteikiama daugiau galimybių rinktis. Reikia pabrėžti, kad butai performuojami galės būti tik jau atlikus visas pastato statybų užbaigimo procedūras ir tik laikantis visų numatytų taisyklių (rengiant ir su savivaldybe derinant papildomas dalinimo schemas). Apie tai informuotos ir atsakingos valstybinės institucijos, kurios jokių pastabų neturėjo“, – pažymi D. Perevičienė.

Anot D. Perevičienės, KŪB „Smilgos“ savo statomų butų nepardavinėja ir nepardavinės dalimis – nėra sudaryta nė vieno tokio sandorio. Dėl to Perkūnkiemio gyventojų įtarimai, kad galimybė butus atskirti yra palikta neva siekiant šalia namo įrengti mažiau automobilių stovėjimo aikštelių, yra nepagrįsti. Jei dviejų kambarių butai esant pirkėjų poreikiui būtų išskaidyti į du atskirus, jie būtų atitinkamai įregistruoti ir naujam butui iš karto priskirta papildoma stovėjimo aikštelė.

„Butų, suprojektuotų su galimybe juos ateityje išskirti į mažesnius turtinius vienetus, projektiniai sprendiniai yra patvirtinti techninio projekto ekspertizę atlikusių ir statinio projekto ekspertizės aktą išdavusių kompetentingų specialistų bei atitinka visus teisės aktų reikalavimus. Butų atskyrimas neturėtų jokios įtakos pagrindinėms pastato konstrukcijoms, o naujieji nekilnojamojo turto objektai turėtų atskirus įėjimus ir autonomines inžinerines sistemas“, – sako D. Perevičienė.

Nekilnojamojo turto vystytojų atstovė sako tikinti, kad visus kylančius klausimus galima išspręsti konstruktyvaus dialogo keliu, todėl ragina daugiabučių bendruomenes nesivadovauti išankstinėmis nuostatomis ir neskubėti daryti išvadų neįsigilinus į situaciją.

Daugiabučių projektas adresu Perkūnkiemio gatvė 49 statomas dviem etapais. Pirmasis jau beveik baigtas, o jo metu pastatyta 120 naujų 2-3 kambarių butų. Dar tiek pat jų bus pastatyta antrojo projekto etapo metu. Iš viso šalia namo jau įrengtos penkios automobilių stovėjimo aikštelės su kiekvienam butui tenkančia parkavimosi vieta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.