Akibrokštas: butas naujas ir tobuloje vietoje, bet gyvenimas greitai apkarto

Susigundžiusi „Šaltinių namų“ pasiūlymu ir įsigijusi būstą vilnietė priversta vien administratoriui kas mėnesį atseikėti neįtikėtinai didelę sumą, nes pateko į painios sutarties pinkles.

„Šaltinių namuose“ Aguonų gatvėje šiuo metu yra likę devyniolika neparduotų butų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Šaltinių namuose“ Aguonų gatvėje šiuo metu yra likę devyniolika neparduotų butų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 „Šaltinių namai“ yra Vilniaus Aguonų gatvėje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 „Šaltinių namai“ yra Vilniaus Aguonų gatvėje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-01-21 14:34, atnaujinta 2018-01-22 09:22

„Geriausias vaizdas net ir prasčiausiu oru“ – tokiu šūkiu įsigyti būstą Vilniaus Aguonų gatvėje vilioja „Šaltinių namai“.

Iš tiesų – naujos statybos daugiabučių vieta nuostabi. Tačiau naujakurei gyvenimas greitai apkarto.

Kiauras stogas, nuvarvėjusios sienos, prasta garso izoliacija, nesirūpinantis administratorius ir tiesos nepasakantis pardavėjas. Tokia, kaip paaiškėjo, yra tikrovė.

Dalijasi karčia patirtimi

„Pirmąkart apžiūrėdama savo būsimus namus Senamiestyje akivaizdžiai padariau klaidą nepakankamai pasipuošusi, nes butą man rodžiusi moteris pervėrusi niekinamu žvilgsniu vis skubino greičiau suktis – būsto juk vis vien nepirksiu.

Reikėjo patikėti pranašišku ženklu ir bėgti iš ten kuo toliau, bet butą vis dėlto nusipirkau.

Nors namą statė kažkokia visiškai negirdėta įmonė, o pardavėja paliko, švelniai tariant, siaubingą įspūdį, mane sugundė nuostabi vieta ir Senamiesčio kaimynystė“, – prisiminė naujakurė.

Šiandien draugams, kurie ieško buto, ji pasakoja ne tokią jau linksmą istoriją.

Anot vilnietės, visi norime nusipirkti kuo pigiau, bet ji jau pasimokė. „Rinkitės ne tik pagal vietą, kainą ar gražią vizualizaciją, bet žiūrėkite ir iš ko perkate. Didelės ir žinomos įmonės, statančios jau ne pirmą pastatą, gal nedrįstų įžūliai meluoti, o mažoms, dingstančioms po pirmų statybų, viskas vienodai“, – dalijosi patirtimi moteris.

Pasirašė painią sutartį

Apsigyvenusi savo naujos statybos 70 kvadratinių metrų ploto bute „Šaltinių namuose“ vilnietė sužinojo, kad kas mėnesį vien administracinių mokesčių teks mokėti po 50–60 eurų.

„Draugai sako: kaip tau gerai, šildymas reguliuojamas, gali sutaupyti. O aš jiems atsakau, kad užtat administraciniai mokesčiai mūsų name nereguliuojami.

Namo administratoriui mokame keliskart daugiau nei kiti vilniečiai, o taip yra todėl, kad esame gudrios pastato plėtotojo schemos įkaitai“, – dėstė naujakurė.

Kai pirko butą, jai buvo sakoma, kad pradžioje, kol viskas bus įrengta, namą administruos konkreti įmonė, kurios direktorė – ta pati kaip ir namo plėtotojo.

Dėl to pirkėja nesiginčijo, nes žinojo, kad pradžioje, kol reikia viską sutvarkyti, administratorius paskiria nemažai plėtotojų. Dabar ji pripažįsta, jog čia padarė dar vieną klaidą.

Mat pardavėjai žadėjo, kad netrukus gyventojai galės patys pasirinkti bet kokį administratorių, kurio paslaugos kainuos mažiau, tačiau paaiškėjo, kad pasirašė sudėtingą jungtinės veiklos sutartį, pagal kurią administratorių naujakuriai galės pakeisti tik tuo atveju, jei visi 170 gyventojų tai patvirtins notariškai.

Taigi jie priversti mokėti tiek, kiek sugalvoja butus pardavusi įmonė.

Vargsta jau trejus metus

„Šaltinių namų“ gyventojai kariauja jau trejus metus – rengia susirinkimus, pasirašinėja susitarimus, bendrauja į pagalbą pasitelkę teisininkus, bet administratoriaus pakeisti dar nepavyko.

„Šaltinių namų“ atstovai net į susitikimus neateina, atsiunčia advokatus.

Anot vilnietės, administratorius, kuris pats ir statė namą, neturi jokios paskatos uoliai dirbti. Todėl plėtotojo paliktas statybų brokas – prasta garso izoliacija, varvantys stogai – naujuose namuose yra neremontuojami jau ne vienus metus, nepaisant nuolatinių gyventojų skundų.

Praėjusią vasarą po liūčių namas buvo tiesiog paplūdęs.

Negana to, administratorius tiesiog ėmė ir pasisavino vidinę namo gyventojams skirtą gatvę – dabar ji be išankstinio įspėjimo yra rezervuota jų įmonei. Nepraneša to paties asmens vadovaujama statybų įmonė ir apie būsimus statybų darbus šalia.

„Šaltinių namų“ atstovė Liubovė Zaiceva trumpai paaiškino, kad per trejus metus gyventojams buvo iškilę dešimt klausimų dėl projekto kokybės – galimo statybų broko. Ir visi klausimai buvo sprendžiami geranoriškai bendradarbiaujant.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: minima Vaiko diena