Vilkaviškiečių pora glumina daugiabutį atnaujinančius statybininkus

Dviejų daugiabučių Vilkaviškyje ir Šakiuose gyventojai, parašu patvirtinę sutikimą, kad jų namas būtų renovuojamas, bei šiuos pastatus modernizuojanti bendrovė „Vilkasta“ susidūrė su problema, kuri ir glumina, ir gerokai pykdo.

 Vilkaviškyje, S.Nėries gatvėje stovinčio 55 butų namo gyventojai dėl renovacijos senokai konfliktuoja su viena  sutuoktinių pora.<br> L.Juodzevičienės nuotr.
 Vilkaviškyje, S.Nėries gatvėje stovinčio 55 butų namo gyventojai dėl renovacijos senokai konfliktuoja su viena  sutuoktinių pora.<br> L.Juodzevičienės nuotr.
 Vilkaviškyje, S.Nėries gatvėje stovinčio 55 butų namo gyventojai dėl renovacijos senokai konfliktuoja su viena  sutuoktinių pora.<br> L.Juodzevičienės nuotr.
 Vilkaviškyje, S.Nėries gatvėje stovinčio 55 butų namo gyventojai dėl renovacijos senokai konfliktuoja su viena  sutuoktinių pora.<br> L.Juodzevičienės nuotr.
 Šakiuose Šaulių gatvėje stovintis 18-as namas buvo pradėtas renovuoti 2014-ųjų rugpjūtį.<br> L.Juodzevičienės nuotr.
 Šakiuose Šaulių gatvėje stovintis 18-as namas buvo pradėtas renovuoti 2014-ųjų rugpjūtį.<br> L.Juodzevičienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 8, 2018, 4:42 PM

Vilkaviškyje, S.Nėries gatvėje stovinčio 55 butų namo gyventojai dėl renovacijos senokai konfliktuoja su viena solidaus amžiaus sutuoktinių pora, į savo būstą neįsileidžiančią statybininkų.

Šį daugiabutį administruojančios bendrovės „Vilkuva“ vyr.vadybininkė Vilija Kriščiukaitienė pasakojo, jog rangovai – bendrovė „Vilkasta“ – praėjusių metų liepą pranešė, jog vieno buto gyventojas trukdo atlikti darbus.

„Su buto savininku kelis kartus kalbėjome gražiuoju, tačiau jokių rezultatų. Vėliau prie namo organizavome susirinkimą. Į jį buto šeimininkas, dėl kurio kilo problemų, neatėjo, – sakė V.Kriščiukaitienė. – Jis neleidžia viename kambaryje pakeisti radiatoriaus, kuris neatitinka projekto, neleidžia tvarkyti balkono, šalto vandens stovo“.

Pensininkas jam adresuotų registruotų laiškų, kuriuose raginama netrikdyti renovacijos darbų, neėmė, atsisakė priimti ir antstolių raštą.

Bendrovė „Vilkuva“ nusprendė kreiptis į teismą, kad šis suteiktų teisę statybininkams įeiti į pensininko butą.

Vilkaviškiečio elgesys stebina bendrovės „Vilkasta“ statybos direktorių Artūrą Kiaulakį.

„Šio buto gyventojams renovacija nieko nekainuoja, nes jie yra socialiai remtini.

Renovaciją jau beveik baigėme. Visi balkonai pakeisti pagal projektą. Vieno buto savininkas grasina teismais, jei bandysime ardyti jo balkoną.

Šiame name buvo dar vienas nesusipratimas, kai garbaus amžiaus gyventojas atsisakė į savo butą įsileisti statybininkas. Nepadėjo jokios komisijos, tik artimiesiems pavyko įkalbinti žmogų, ir problema buvo išspręsta“, – pasakojo A.Kiaulakis.

Statybininkams durų neatvers

Žurnalistų pakalbintas vilkaviškietis savo argumentus, kodėl neįsileidžia statybininkų ir tokiu elgesiu piktina kaimynus, išdėstė tvirtu balsu.

„Aš – už renovaciją, tik tegul man nemeluoja. Jiems leisk ardyti, tai viską išgriaus.

Mano bute vamzdžiai pakeisti vonioje, tualete. Jie dar šimtą metų laikys. Man nerodo projekto, viskas įslaptinta. Aišku, kas čia vyksta, ar pati nesuprantate?

Mano balkonas atitinka reikalavimus. Dabar jame langas atsidaro per vidurį, o jie man nori padaryti, kad tik šonuose atsidarytų. Nenoriu tokio jų komforto.

Aš visą gyvenimą dirbau suvirintoju, visą sąjungą apvažinėjau, suprantu šituos dalykus.

Su kaimynais aš elgiuosi draugiškai. Tegu duoda mane į teismą, tegu teismas atima butą“, – savo nuomonę reiškė pensininkas.

Bendrovė „Vilkuva“, išnaudojusi visas priemones ne po vieną kartą, tačiau taip ir neįtikinusi buto savininko įsileisti statybininkus, ruošia dokumentus ir kreipsis į teismą, kaip tai padarė tokioje pat situacijoje atsidūrusi bendrovė „Šakių komunalinis ūkis“ bei rangovų bendrovė „Vilkasta“.

Baiminasi dėl sveikatos

Šakiuose Šaulių gatvėje stovintis 18-as namas buvo pradėtas renovuoti 2014-ųjų rugpjūtį.

Pastate buvo pakeisti seni langai, balkonai, visi vamzdynai, apšiltintas stogas, sienos bei pamatai.

Po metų buvo pasirašytas statybos darbų baigimo aktas, nors faktiškai jie buvo atlikti ne iki galo.

Vieno buto gyventoja neleido bute montuoti plastikinių langų ir vamzdžių, teigdama, jog tokios medžiagos kenkia jos sveikatai.

„Ji mus buvo apskundusi Vartotojų teisių tarnybai. Rinkome įvairius dokumentus, siuntėme tarnybai viską, kad įrodytume medžiagų kokybę“, – sakė bendrovės „Šakių komunalinis ūkis“ direktoriaus pareigas einantis Renatas Grigaitis.

Specialistai teigė, jog daugiabutis galėtų tikėtis geresnės energetinio naudingumo klasės, jei į butą neįsileidžianti moteris leistų atlikti projekte numatytus darbus.

Kaimynai neketino nusileisti savivalei ir butų savininkų susirinkime nusprendė neleisti, kad šios moters būste būtų palikti seni langai ir vamzdynai.

Nepaiso teismo sprendimo

Ginčą ėmėsi spręsti Šakių teismas. Jis atmetė komunalininkų ieškinį.

Bendrovė „Šakių komunalinis ūkis“, teikdama apeliaciją, rėmėsi Civiliniu kodeksu, kuriame nurodomos daugiabučio namo bendraturčių teisės ir pareigos bei bendraturčių daugumos sprendimų viršenybė.

Šakių teismas, atmetęs ieškinį, argumentavo, jog buvo pasirašytas darbų baigimo aktas.

Komunalininkai teigė, jog aktas buvo pasirašytas be darbų viename bute, nes antraip butų savininkai būtų praradę namo renovacijai skirtą finansavimą.

Kauno apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus kolegija nutarė panaikinti Šakių teismo sprendimą ir patenkino „Šakių komunalinio ūkio“ ieškinį.

Jai nepalankius teismų sprendimus šakietė skundė, tačiau praėjusių metų birželį Lietuvos Aukščiausiasis teismas priėmė galutinį ir neskundžiamą sprendimą: šakietė privalo į butą įsileisti statybininkus bei sumokėti priteistą 62 eurų žyminį mokestį ir 500 eurų bylinėjimosi išlaidų „Šakių komunalinio ūkio“ naudai.

Žurnalistams pasiteiravus, ar problema išsisprendė, A.Grigaitis atsakė: „Teismo sprendimo moteris nevykdo iki šiol. Jos butui skirti langai tebestovi mūsų bendrovės garaže.

Kreipėmės į antstolius, kad į butą įeitume prievarta. Kaip tai atrodys, neįsivaizduoju“. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.