Policijos pareigūnai išsikraustė, tačiau džiaugiasi ne visi

Prieš trejus metus Kauno policija valdė patalpas 20-yje pastatų. Per pastaruosius kelerius metus pareigūnai ne vienas jų paliko, išsikraustė kitur. Daugelis šių patalpų laukia naujų šeimininkų, o kol kas prie jų buriasi girtuokliai.

M.Daukšos gatvėje ilgus metus veikė Santakos policijos komisariatas, tačiau jau keletą metų patalpos uždarytos.<br>M.Patašiaus nuotr.
M.Daukšos gatvėje ilgus metus veikė Santakos policijos komisariatas, tačiau jau keletą metų patalpos uždarytos.<br>M.Patašiaus nuotr.
Baltų prospekte buvusioje Šilainių nuovadoje dar veikia pasų poskyris, todėl pastatas prižiūrimas.
Baltų prospekte buvusioje Šilainių nuovadoje dar veikia pasų poskyris, todėl pastatas prižiūrimas.
Uždarytos Girstupio policijos nuovados durys aprašinėtos, aplinkui mėtosi tušti buteliai.
Uždarytos Girstupio policijos nuovados durys aprašinėtos, aplinkui mėtosi tušti buteliai.
Sąjungos aikštėje veikusi Vilijampolės policijos nuovada iškelta į kitą pastatą.
Sąjungos aikštėje veikusi Vilijampolės policijos nuovada iškelta į kitą pastatą.
R.Kalantos gatvėje buvusios Petrašiūnų policijos nuovados patalpos tuščios.
R.Kalantos gatvėje buvusios Petrašiūnų policijos nuovados patalpos tuščios.
Trys Kauno policijos  komisariatai 2015 metais persikėlė į naujas patalpas Vilijampolėje, Raudondvario plente.
Trys Kauno policijos komisariatai 2015 metais persikėlė į naujas patalpas Vilijampolėje, Raudondvario plente.
Daugiau nuotraukų (7)

„Lietuvos rytas“

2018-02-13 10:16

Gerinant pareigūnų darbo sąlygas ir vykdant policijos veiklos reformą buvo atsisakyta kai kurių patalpų.

Trys Kauno policijos komisariatai dar 2015 metais persikėlė į naujas patalpas Vilijampolėje, Raudonvario plente. Buvusiose valdose yra kiti šeimininkai arba jos stovi tuščios.

Pernai Kauno policija atlaisvino patalpas dar 5 pastatuose įvairiuose miesto gyvenamuosiuose rajonuose.

Vienas jų, esančias Aleksote, savivaldybė išnuomojo kitiems nuomininkams. Keturios perduotos Turto banko žinion ir bus parduodamos.

Kai kurios patalpos ir jų prieigos prižiūrimos, tačiau prie kitų – netvarka.

Pareigūnai laukia, kada bus pastatytas naujas Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) pastatas Radvilėnų plente. Kol kas ten plyti senos apleistos kareivinės.

Nuovados buvimas drausmino

2015 metų vasarą Raudondvario plente 127 buvo pastatytas naujas modernus pastatas, jame įsikūrė Santakos, Šilainių ir Vilijampolės policijos komisariatai.

Šilainiuose, Baltų prospekte 143, buvusiose šio gyvenamojo rajono komisariato patalpose, dabar veikia pasų poskyris. Patalpos prižiūrimos ir suremontuotos.

Vilijampolės nuovada veikė Sąjungos aikštėje. Ji užėmė dalį triaukščio daugiabučio namo pirmojo aukšto. Kad čia dirbo pareigūnai, byloja tik ant langų likusios grotos. Kadangi patalpos nenaudojamos ir užrakintos, matyti, kad prie jų mėgsta susiburti ir išgerti vietos gyventojai, prie durų mėtosi tušti buteliai.

Sąjungos aikštėje gyvenanti Ona Ugianskienė pasakojo, kad kol veikė Vilijampolės nuovada, čia gyventi buvo ramiau.

„Kartą mane vaikai apmėtė kiaušiniais. Pasiskundžiau pareigūnams. Jie patarė rašyti pareiškimą. To nedariau, bet policininkai vis tiek surado vaikus, juos sudrausmino. Dabar Sąjungos aikštėje mėgsta burtis jaunimas. Ateina iš netoli esančių socialinių būstų, triukšmauja, aplinkiniai jaučia grėsmę. Kol čia buvo komisariatas, mums buvo ramiau, chuliganai privengdavo šios vietos. Vis dėlto įdomu, kas įsikurs vietoj pareigūnų“, – sakė moteris.

Valstybė turtą išpirko

Santakos komisariatas iki jį iškeliant į Vilijampolę ilgus metus veikė M.Daukšos g. 10. Dabar patalpos tuščios ir užrakintos. Langus taip pat dengia grotos.

Patalpas ne vienus metus bandė susigrąžinti Izraelyje gyvenanti Lietuvos pilietė Zelda Beiralas.

Jos atstovė advokatė Faina Kukliansky sakė, kad to padaryti nepavyko. Tėvo turtą susigrąžinti bandžiusiai moteriai valstybė išmokėjo kompensaciją ir patalpas pasiliko savo reikmėms.

Jos priklauso valstybei ir nėra perduotos Turto bankui.

Aplink – baisi netvarka

Pernai Kauno policijos pareigūnai paliko patalpas dar 5 pastatuose. Šeimininkų nebeliko Girstupio nuovados patalpose K.Baršausko gatvėje.

Kadangi pastatas yra atokiau nuo gatvės, jo aplinka dabar baisi – pilna šiukšlių, mėtosi tušti buteliai. Aplinkui nuolat šlaistosi ir teršia benamiai. Buvusios nuovados durys aprašinėtos raudonais dažais.

R.Kalantos g. 42 veikė Petrašiūnų nuovada. Ant jos pastato virš įėjimo liko tik Vyčio bareljefas.

Tame pačiame name, tik iš kiemo pusės gyvenanti Dana Kucharskienė sakė, kad nuovada nepatogumų nekėlė.

„Jei prasikaltėlius ir atveždavo, mes negirdėdavome. Gyventi greta pareigūnų buvo saugu. Dabar patalpos jau metus tuščios. Laukiame, kas jose įsikurs. Tikimės gerų kaimynų“, – sakė moteris.

Aleksote, Veiverių g. 132, iš pastato išsikrausčius pareigūnams savivaldybė patalpas suremontavo. Dabar jose įsikūrė Aleksoto vietos veiklos grupė, bendrovė „Nemuno žiedas“ ir neįgalių vaikų centras „Sauliukas“.

Tuščios dar yra patalpos Taikos prospekte 113B, kur veikė Migracijos skyrius. Kriminalinės policijos pareigūnų nėra Vytauto prospekto 12-ojo pastato trečiajame aukšte. Pirmuosiuose veikia čeburekinė, parduotuvės ir įstaigos.

Patalpos bus parduodamos

Kauno apskrities VPK atstovė spaudai Justina Kazragytė sakė, jog siekiant efektyviau organizuoti policijos darbą ir užtikrinti, kad Kauno apskrities policijos aptarnaujamoje teritorijoje būtų daugiau gatvėse patruliuojančių policijos pareigūnų, 2017 metais buvo baigta policijos veiklos reorganizacija.

„Perorganizuojant veiklą Kauno mieste atsisakyta 5 patalpų. 4 pastatai perduoti Turto bankui, dėl vieno nutraukta nuomos sutartis su Kauno miesto savivaldybe. Sutaupytos lėšos, kurios anksčiau būdavo naudojamos pastatams išlaikyti, buvo skirtos pareigūnų darbo sąlygoms gerinti. Pačių pareigūnų nesumažėjo, jie dirba artimiausių komisariatų patalpose“, – tvirtino J.Kazragytė.

Patalpos Veiverių g. 132, kur buvo Aleksoto nuovada, buvo nuomojamos iš savivaldybės. Nuomos sutartis su savivaldybe nutraukta.

Patalpos R.Kalantos g. 42, K.Baršausko g. 94, Taikos prospekte 113B, Vytauto prospekte 12 ir Sąjungos aikštėje 6 perduotos Turto bankui.

Turto banko atstovė Girda Valiulytė sakė, kad buvusių Petrašiūnų ir Vilijampolės policijos nuovadų pastatai R.Kalantos gatvėje ir Sąjungos aikštėje jau perimti, vyksta turto vertinimo procedūros ir dar šį pusmetį jie bus parduodami.

„Dėl kitų minėtų patalpų vyksta turto perėmimo procedūros. Netrukus dokumentai bus baigti rengti. Tada, turtą įvertinus, jis taip pat bus parduodamas. Greičiausiai tai nutiks dar šiais metais“, – sakė Turto banko atstovė.

Pateikė projektinius pasiūlymus

Ramūnas Matonis

Policijos departamento prie Vidaus reikalų ministerijos Komunikacijos skyriaus vedėjas

„Praėjusių metų pradžioje Vyriausybė palaimino projektą, pagal kurį Kaune, Radvilėnų plente, vietoj senų apleistų kareivinių iškils naujas pastatas. Jame įsikurs Kauno apskrities VPK.

Projektą ketinama įgyvendinti viešosios ir privačios partnerystės būdu. Tada buvo planuojama, kad naujas statinys iškils per trejus metus.

Šią savaitę konkurse dalyvaujančios įmonės pateikė savo projektinius pasiūlymus.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.