Kaimynų šuo kėdainietės gyvenimą pavertė pragaru – šaukiasi pagalbos

Į redakciją kreipėsi Kėdainių, P. Lukšio gatvėje esančio 5-uoju numeriu pažymėto daugiabučio namo gyventoja Valentina Kirčigina, moteris skundėsi nebegalinti apsikęsti nuolatinio kaimynų triukšmo. Anot moters, jie nuolat išgerinėja, auginą didelį šunį, o jų vaikai yra agresyvūs. Butas, kuriame jie gyvena jau 10 metų, yra nuomojamas. Deja, tikriesiems buto savininkams nuomininkų gyvenimo būdas visai nerūpi.

 P. Lukšio gatvėje esančio 5-uoju numeriu pažymėto daugiabučio namo gyventoja V. Kirčigina skundėsi nebegalinti apsikęsti nuolatinio kaimynų triukšmo.<br> Asociatyvi BNS ir G. Minelgaitės-Dautorės nuotr.
 P. Lukšio gatvėje esančio 5-uoju numeriu pažymėto daugiabučio namo gyventoja V. Kirčigina skundėsi nebegalinti apsikęsti nuolatinio kaimynų triukšmo.<br> Asociatyvi BNS ir G. Minelgaitės-Dautorės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Judita Gaižiuvienė

2018-03-08 15:54, atnaujinta 2018-03-08 16:58

„Gyvenu čia jau trejus metus, tačiau koks čia gyvenimas, jei savame bute neturiu ramybės? Virš manęs jau bene dešimtmetį gyvena nuomininkai, kurie neduoda ramybės. Anksčiau į butą atvažiuodavau tik karts nuo karto, bet ir tuomet jau buvo visko su tais kaimynais, o pastarieji metai virto tikru košmaru – bemiegės naktys ir ramybės nebuvimas – mat kaimynai dar ir vokiečių aviganį įsigijo.

Bandėme patys su jais kalbėtis, kvietėme policiją, kreipėmės ir į savivaldybės Viešosios tvarkos ir teisės skyrių, tačiau viskas kaip žirniai į sieną“, – sako jau trejus metus ramybės neturinti garbaus amžiaus moteris.

Nuolatiniai grasinimai ir pašaipos

„Neseniai vyko laiptinės gyventojų susirinkimas. Pasikvietėme ir kaimynus, kad pasikalbėtume apie keturkojo keliamą nuolatinį triukšmą, tačiau galiausiai likome šokiruoti, nes atvažiuojantis moters sūnus tokį skandalą pakėlė... Puolė ant namo pirmininko, visaip išvadino. O mes tik paprašyti norėjome, kad jie ramiau gyventų.

Jau ne kartą esame kvietę ir policiją, tačiau kuomet kaimynai pamato policijos pareigūnus, šunį uždaro, o šie atvykę pamato, kad viskas ramu ir išvažiuoja. Prašėme, kad atvyktų specialistai iš Viešosios tvarkos ir teisės skyriaus ir įvertintų situaciją, tačiau šie patikino, kad keturkojui yra sudarytos tinkamos sąlygos gyventi bute. O tai, kad jis laksto, kaukia, loja ir, atrodo, kad viską ten varto taip sukeldamas triukšmą, nesvarbu? Šuo tokį triukšmą kelia, kad net kitoje laiptinėje gyvenantis namo pirmininkas viską girdi. Tai ar čia normalu? – piktinasi moteris. – Balandį buvau nuėjusi pati pas juos, mandagiai paprašiau, kad kaimynai pasistengtų gyventi bent kiek tyliau, tačiau, kaip visada, nieko nepešiau, o tik apšaukta ir prigrasinta likau. Tąkart vėl kreipiausi į policiją, o jie man pasakė, kad geriau pačiai ten išvis neiti, o kviesčiau policiją. Atsibodo man, jau ir pačiai nebepatogu, tačiau ką mums daryti? Kaimynai spjauna ant policijos. Buvo ir baudos jiems skirtos. Ir ką? Jiems nerūpi.“

Bandėme patys su kaimynais kalbėtis, kvietėme policiją, kreipėmės ir savivaldybės Viešosios tvarkos ir teisės skyrių, tačiau viskas kaip žirniais į sieną. V. Kirčigina

Kaip pasakojo V. Kirčigina, kuomet buvo kalbama su motiną lankančiu sūnumi dėl ramybės drumstimo, šis moteriai pasiūlė nusipirkti namą, jei jai netinka tokios gyvenimo sąlygos, o kitai negaluojančiai kaimynei liepė miegamąjį kitoje pusėje pasidaryti, kad triukšmo negirdėtų.

„Ne pokalbis, o pasityčiojimas. Kaimynai patys kelia nuolatinius konfliktus ir ieško kaltų. Juk jei jie gyventų kaip visi kaimynai, niekas jiems nieko nesakytų.

Tiesa, būna, kad sūnus kartais dar vieną tokį pat šunį atsiveža pas motiną, o jau tada kas darosi... Vyksta draskymai, cypimai, kaukimai, lojimai. Kas ten žino, gal tie šunys pjaunasi tarpusavy? Kai jau, matyt, patys nebeapsikenčia tokio triukšmo, tada sūnus greit išvažiuoja su tuo šuniu.

Mes taip pat auginame šuniukus, tačiau niekada jokių skundų iš kaimynų negirdėjome, niekada ir jokių triukšmų nekėlėme. O čia... Jokios etikos, jokios kultūros. Tik puola, akis drasko, šaukia ir visaip vadina. Per susirinkimą stovėjome devyni žmonės ir nė žodžio ištarti negalėjome, nes tas sūnus nuolat šaukė ant mūsų: „O ką jūs man padarysit? Laikiau šunį ir laikysiu“. Paskui trenkė duris“, – sako viltį praradusi moteris.

Triukšmas girdėti ir kitoje laiptinėje

Daugiabučio namo pirmininkas Vytautas Sermontis tik patvirtino situaciją – susitvarkyti su kaimynais nepavyksta nei jiems, nei policijai, nei kitiems specialistams.

„Būna ir po vidurnakčio siaubingas triukšmas kyla. Būna ir pageria jie, ir patriukšmauja. Žodžiu, daro ką nori. Kiek galima šitaip gyventi?

Su šiais kaimynais bandome susitvarkyti jau keletą metų. Deja, rezultatų nulis. Esu namo pirmininkas, man rūpi namo gyventojai, todėl suorganizavome susirinkimą. Tai, žinote, mūsų vos neprimušė tas sūnus, kuris čia net negyvena. Sako, kad laiko šunį ir laikys, kad čia ne mūsų reikalas. Puolė tas sūnus ant manęs, neva, kas aš toks, ko čia vadovauju, kokią čia tvarką įvedinėju.

Pats gyvenu kitoje laiptinėje, tačiau vis tiek viską girdžiu. Nuomininkai į darbus išeina labai anksti rytą, tada šuo daro, ką nori. Būna ir po vidurnakčio siaubingas triukšmas kyla. Būna ir pageria jie, ir patriukšmauja. Žodžiu, daro ką nori. Kiek galima šitaip gyventi?“ – skundėsi V.Sermontis.

Įstatymai nebuvo pažeidžiami?

Susisiekus su rajono savivaldybės Teisės ir viešosios tvarkos skyriaus vedėju Daliumi Ramonu, jis teigė, jog skyriaus specialistai adresu P. Lukšio g. 5-39, Kėdainiai, dėl šuns keliamo triukšmo buvo nuvykę tris kartus.

„Laikomas šuo nėra grynaveislis vokiečių aviganis, kaip teigiama. Šuo yra mišrūnas, daug mažesnio dydžio nei vokiečių aviganis, nepriskiriamas kovinių ar pavojingų šunų veislei.

Gyvūno savininkas pateikė privalomus gyvūno vakcinavimą nuo pasiutligės patvirtinančius dokumentus. Bendraujant su gyvūno savininku gyvenamosiose patalpose šuo nė karto nesulojo.

Pabendravus su namo gyventojais nustatyta, kad gyvūno savininkas šunį vedžioja laikydamas už pavadėlio ir su antsnukiu, dėl šuns keliamo triukšmo kiti gyventojai pretenzijų neturėjo.

Objektyviai įvertinus situaciją vietoje nenustatyta, kad būtų pažeidžiami LR gyvūnų gerovės įstatyme ar Kėdainių rajono savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu patvirtintų Gyvūnų laikymo Kėdainių rajono savivaldybėje taisyklių nustatyti reikalavimai, todėl gyvūno savininkui nebuvo taikytos administracinio poveikio priemonės.D. Ramonas

Objektyviai įvertinus situaciją vietoje nenustatyta, kad būtų pažeidžiami LR Gyvūnų gerovės įstatyme ar Kėdainių rajono savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu patvirtintų Gyvūnų laikymo Kėdainių rajono savivaldybėje taisyklių nustatyti reikalavimai, todėl gyvūno savininkui nebuvo taikytos administracinio poveikio priemonės“, – teigė D. Ramonas.

Šunų laikymo reikalavimai

„Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus įsakyme „Dėl kovinių ir pavojingų šunų veislių sąrašo patvirtinimo“ yra pateikiamas tokių šunų veislių sąrašas: Kovinių šunų veislė – amerikiečių pitbulterjeras; pavojingų šunų veislės yra amerikiečių Stafordšyro terjeras, stafordšyro bulterjeras, amerikiečių buldogas, Argentinos dogas, Fila Brasileiro (Brazilų mastifas), Kangalas (Turkų aviganis), Kaukazo aviganis, Pietų Rusijos aviganis.

Šiems šunims taikomi pavojingų šunų įvežimo, įsigijimo, veisimo, dresavimo, prekybos ir laikymo reikalavimai, taip pat kovinių šunų, kovinių šunų mišrūnų ir pavojingų šunų mišrūnų laikymo reikalavimai, reikalingi savivaldybės administracijos išduodami leidimai. Kovinius šunis, kovinių ir pavojingų šunų mišrūnus (tais atvejais, kai tokių šunų Lietuvos Respublikos įstatymai nedraudžia) bei pavojingus šunis laikyti daugiabučiuose namuose draudžiama.

Vokiečių aviganių veislės šuo į šį sąrašą neįtrauktas, laikyti tokį gyvūną daugiabutyje įstatymai nedraudžia, jokių papildomų leidimų nereikia“, – patikino skyriaus vedėjas.

Kur kreiptis?

Už viešosios rimties trikdymą, kuomet yra triukšmaujama vakaro metu nuo 19 iki 22 val. ir nakties metu nuo 22 iki 7 val., asmenims gali būti skiriama bauda nuo 20 iki 80, už pakartotinį nusižengimą – nuo 80 iki 300 eurų.

Apie viešosios tvarkos pažeidimus, taip pat apie triukšmaujančius kaimynus galima pranešti Kėdainių rajono savivaldybės Teisės ir viešosios tvarkos skyriui visą parą nemokama telefono linija 8 800 41 510, po 17 val., nedarbo metu, pranešimai apie pažeidimus yra įrašomi, arba policijai bendruoju pagalbos telefonu 112 – visą parą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.