Stogas varva jau 4 metus – bet tai tik viršutinių aukštų gyventojų problema

Ką daryti, jeigu prakiurus daugiabučio namo stogui vanduo varva pro lubas, o kiti gyventojai nenori prisidėti prie remonto? Ar posakis „skęstančiųjų gelbėjimas, pačių skęstančiųjų reikalas“ galioja visuose daugiabučiuose namuose? Ar tikrai varvantis stogas yra tik viršutinių aukštų gyventojų problema? Ir net nepaisant to, kad visiems puikiai žinoma, jog realiai dalis namo konstrukcijų, tokių kaip stogas, vamzdynai, rūsiai ar balkonai yra bendra visų gyventojų nuosavybė.

 V.Nemunavičienė guodėsi neradusi bendros kalbos nei su ankstesniu bendrijos pirmininku, nei su neseniai jį pakeitusiu Donatu Špoku.<br> G. Minelgaitės-Dautorės nuotr.
 V.Nemunavičienė guodėsi neradusi bendros kalbos nei su ankstesniu bendrijos pirmininku, nei su neseniai jį pakeitusiu Donatu Špoku.<br> G. Minelgaitės-Dautorės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis, rinkosaikste.lt

2018-03-12 18:07

Įrengė prožektorius, o stogui pinigų neliko?

„Jau ketveri metai, kai mano buto lubos šlampa. Dėl prakiurusio stogo į penktame aukšte esantį butą bėga vanduo. Tam, kad jis nebėgtų į žemiau esantį kaimynų butą, statau kibirus, taip surenku lašantį vandenį“, – skundėsi Kėdainiuose, J. Basanavičiaus gatvės 73-iajame name, gyvenanti Vida Nemunavičienė.

Moteris tikino – apie prakiurusį stogą jau seniai informavusi daugiabučio gyventojų bendrijos pirmininką. Esą jis tik pažadėjo problemą išspręsti, tačiau kapitaliai suremontuoti ne pirmos jaunystės daugiabučio stogui bendrija neturi pakankamai lėšų.

„Man buvo pasakyta, jog kiti žemiau esančiuose aukštuose gyvenantys žmonės nenori prisidėti prie stogo remonto. Surinkti pinigai skiriami prožektoriams kieme įrengti, viskas daroma taip, kaip nusprendžia vienos laiptinės gyventojai“, – piktinosi į „Rinkos aikštės“ redakciją užsukusi kėdainietė.

Moteris guodėsi neradusi bendros kalbos nei su ankstesniu bendrijos pirmininku, nei su neseniai jį pakeitusiu D. Špoku. Ieškodama pagalbos ji kreipėsi į Kėdainių rajono savivaldybę, sakė neprarandanti vilties, jog valdininkai galbūt privers bendriją remontuoti prakiurusį stogą. Juolab stogo danga, kaip ir rūsys, balkonai, vamzdynai, elektros instaliacija bei liftai – bendro naudojimo objektai. O jų priežiūra, remonto išlaidos – tenka visų butų savininkams, nepriklausomai nuo to, kuriame bute šie gyvena, naudojasi liftu, ar ne.

Sulaukė valdininkės vizito

Sulaukus kėdainietės skundo, jog dėl prakiurusio stogo gyvenimas bute tampa nepakenčiamas, o namo gyventojų bendrija esą nenorinti skirti lėšų remontui, praėjusią savaitę V. Nemunavičienės bute lankėsi rajono savivaldybės Urbanistikos ir architektūros skyriaus vyriausioji specialistė Daiva Ramanauskienė.

Pastatų priežiūra besirūpinanti valdininkė apžiūrėjo drėkstančias V. Nemunavičienės buto lubas, susitiko su namo gyventojų bendrijos vadovu.

„Ką jie ten nutarė – nežinau, man to niekas nesakė. Užėjo, apžiūrėjo ir išėjo su pirmininku kažkokių dokumentų peržiūrėti“, – sakė V. Nemunavičienė.

Pasak kėdainietės, lubos ir toliau drėgnos. Tiesa, vanduo jau nevarva. Moteris sakė mananti, jog šiomis dienomis tiesiog mažiau kritulių iškrenta, nebelyja.

Kapitaliniam remontui nepakako lėšų

„Situacija tokia, jog stogas virš šios moters buto iš tiesų leidžia vandenį. Ko gero, visam stogo kapitaliniam remontui neužteko bendrijos surinktų pinigų“, – sakė rajono savivaldybės Urbanistikos ir architektūros skyriaus vyriausioji specialistė D. Ramanauskienė.

Valdininkė minėjo susidariusi įspūdį, jog bendrija veikia gana efektyviai, sudaryti namo tvarkymo planai, pasamdyti techninės priežiūros specialistai, pagal finansines išgales atlikti kai kurie remonto darbai. Namo bendrijos pirmininką ji apibūdino kaip jauną bei iniciatyvų žmogų, nusprendusį imtis namo, kuriame augo, tvarkymo darbų.

Kai bendrijos pirmininkas nieko neveikia, visi pyksta, bet nesiskundžia. O kai imama ką nors daryti, atsiranda nepasitenkinimo, jog ten padarė, o man nepadarė.D. Ramanauskienė

„Situacija, galima sakyti – klasikinė. Į mane įvairiais klausimais kreipiasi labai daug žmonių. Kai bendrijos pirmininkas nieko neveikia, visi pyksta, bet nesiskundžia. O kai imama ką nors daryti, atsiranda nepasitenkinimo, jog ten padarė, o man nepadarė. Iš tikrųjų pinigų tiek, kad visą namą galėtų renovuoti, žmonės nesurenka… Todėl bendrijos narių susirinkime buvo nuspręsta namo stogą tvarkyti dalimis“, – sakė D. Ramanauskienė.

Pasak valdininkės, tikriausiai taupant pinigus buvo priimtas sprendimas virš V. Nemunavičienės buto esančią stogo dangą ne keisti, o dėti lopus.

„Tai iš principo nėra geras pasirinkimas, nes naudos iš tokio remonto – nedaug. Po kurio laiko vanduo vėl bėgs ir reikės iš naujo tvarkyti“, – sakė Kėdainių rajone esančių statinių, taip pat 688 daugiabučių namų priežiūra besirūpinanti savivaldybės vyriausioji specialistė D. Ramanauskienė.

Reikalavo garantijos darbams

Ar iš tiesų daugiabučio namo bendrijos pirmininkas ignoruoja buto su prakiurusiu stogu gyventoją? O gal moteris priekaištus jam žeria neturėdama pagrindo?

Vos išgirdęs klausimą apie šlampančias V. Nemunavičienės buto lubas, daugiabučio namo bendrijos pirmininkas Donatas Špokas atsiduso. Jis sakė galintis parodyti visus bendrijos dokumentus, kad taptų aišku, kas meluoja – ar moteris išsigalvoja nesamas problemas, ar bendrijos pirmininkas iš tiesų yra toks blogas.

„Pirmininku esu vos pusmetį. Nuo pirmosios savaitės pas mane darbai vyko kiekvieną mielą dieną. Visa tai užfiksuota dokumentuose, kuriuos matė savivaldybės darbuotoja“, – „Rinkos aikštei“ sakė D. Špokas.

Daugiabučio namo bendrijos pirmininkas tikino – sprendžiant, kaip remontuoti stogo dangą buvo sušaukti net du gyventojų susirinkimai. Siūlyta rinktis iš kelių alternatyvų – remontuoti stogą renkantis brangiausią, vidutinę ar minimalią darbų apimtį.

„Prieš mane buvęs pirmininkas buvo pasirinkęs minimumą. Aš pasakiau, jog man stogas turi būti remontuojamas suteikiant garantiją, nes kitaip prasidės nesąmonės. Man mažiausiai reikia, kad kas keli mėnesiai stogas prakiurtų ir jį vėl tektų remontuoti. Siekiau, jog darbas būtų atliktas kokybiškai ir iki galo, suteikiant ilgalaikę garantiją. Perskaičiavome sąmatą, žmonės pasirinko ne patį brangiausią, o vidutinį remonto variantą“, – pasakojo vos pusmetį bendrijai vadovaujantis D. Špokas.

Vyras užsiminė jau anksčiau žinojęs apie, jo manymu, sunkiai sugyvenamą kaimynės būdą. Tad nenorint problemų darbininkams nurodyta stogo dangą virš jos buto pakeisti nauja.

Stogdengiai ištaisė broką

„Kai pirmą kartą ji paskambino, paprašiau ant manęs nerėkti. Sakiau, jog ne aš stogą remontavau, aš tik darbus paskirstau paklausęs visų namo gyventojų nuomonės. Paaiškinau, kad už darbų kokybę atsako ne bendrijos pirmininkas, bet stogą remontavę darbininkai“, – ne itin malonų pokalbį telefonu prisiminė D. Špokas.

Man iš to naudos jokios nėra. Gaunu mažiau nei šimtą eurų, šios sumos gal tik kurui užtenka. Žmonėms padedi, stengiesi, tačiau iš viso namo vis vien atsiras tas, kuriam kažkas nepatiks.D. Špokas

Bendrijos pirmininkas minėjo, jog problemą pavyko išspręsti gana operatyviai. Stogo dangą remontavusi bendrovė savo lėšomis ištaisė defektą. Paaiškėjo, jog vanduo į butą skverbėsi per stogo dangos siūlę.

„Matyt, kažkur pateko vanduo, esant minusinei temperatūrai jis sušalo, išsiplėtė ir praardė siūlę. Šiandien problema jau išspręsta. Tai gyventojai pasakiau, jeigu jums kas nors nepatinka, eikite į savivaldybę ir mane skųskite. Žinau, jog darbai atlikti suteikiant garantiją, atsiradus defektams juos ištaisys specialistai. Visas namas darbus giria, visiems viskas gerai, išskyrus vieną moterį“, – kalbėjo D. Špokas.

Tikina dirbantis iš idėjos

Gyventojos priekaištų dėl esą netinkamai atliktų darbų sulaukęs vyras tikino dirbantis vadovaujantį darbą, o bendrijos pirmininku tapo tik norėdamas padėti buvusiam namo komendantui.

„Man iš to naudos jokios nėra. Gaunu mažiau nei šimtą eurų, šios sumos gal tik kurui užtenka. Žmonėms padedi, stengiesi, tačiau iš viso namo vis vien atsiras tas, kuriam kažkas nepatiks“, – sakė J. Basanavičiaus g. 73-iojo namo gyventojų bendrijos pirmininkas.

Dar kartą susisiekus su V. Nemunavičiene ji tikino, kad vanduo į jos butą per lubas nebevarva, tačiau šios vis dar drėgnos. Moteris tikino negalinti pasakyti, ar prairusi dangos siūlė visiškai užtaisyta, kaip minėjo bendrijos vadovas.

„Niekas man nieko nesakė. Anksčiau buvęs pirmininkas stogą taisė lopais, o šitas, naujasis, dar blogiau viską padarė“, – reziumavo kėdainietė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.