Vilniečiai neviltyje: miestas sutaupė, o jie skęsta

Vanduo jau pasiekė kai kurių namų aplink Pilaitę kiemus, o savivaldybė naujakuriams net ir neketina padėti – ji pareiškė, kad lietaus nuotekynės sistemą jie privalo įsirengti patys.

Ramintos ir J.Bobrovskio gatvių gyventojams kelią į namus pastoja įspūdingo dydžio bala.<br>D.Umbraso nuotr.
Ramintos ir J.Bobrovskio gatvių gyventojams kelią į namus pastoja įspūdingo dydžio bala.<br>D.Umbraso nuotr.
Nedaug trūksta, kad Dargužių gatvėje vanduo pradėtų tekėti ir į vilniečių namų kiemus.<br>D.Umbraso nuotr.
Nedaug trūksta, kad Dargužių gatvėje vanduo pradėtų tekėti ir į vilniečių namų kiemus.<br>D.Umbraso nuotr.
Tilžės gatvėje gyvenantis Aleksandras mėgino savo jėgomis kovoti su potvyniu.<br>D.Umbraso nuotr.
Tilžės gatvėje gyvenantis Aleksandras mėgino savo jėgomis kovoti su potvyniu.<br>D.Umbraso nuotr.
Patvinusią Mozūriškių gatvę sugeba įveikti tiktai aukštesni automobiliai.<br>D.Umbraso nuotr.
Patvinusią Mozūriškių gatvę sugeba įveikti tiktai aukštesni automobiliai.<br>D.Umbraso nuotr.
Gelažių gatvėje įrengta nuotekų sistema, bet vienoje vietoje telkšo vanduo. <br>D.Umbraso nuotr.
Gelažių gatvėje įrengta nuotekų sistema, bet vienoje vietoje telkšo vanduo. <br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 18, 2018, 3:10 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 3:11 PM

„Štai mūsų Rusnė“, – karčiai juokaudamas į ežerą, tyvuliuojantį šalia kiemo, parodė Dargužių gatvėje gyvenantis Robertas.

Nors šios gatvės gyventojai savivaldybei pastarosiomis dienomis ne kartą skundėsi dėl potvynio, pagalbos nesulaukė.

Valdžia neketina padėti ir kitiems aplink Pilaitę besikuriantiems vilniečiams.

Šalia jų namų nuotekynės sistemą savivaldybės įmonė „Grinda“ prižadėjo prižiūrėti tik tada, kai gyventojai ją įsirengs už savo lėšas.

Už viską renka mokesčius

Tilžės gatvėje gyvenantis Aleksandras antradienį karučiu vežė smėlį ir pylė pylimus mėgindamas sustabdyti prie kiemo artėjantį vandenį.

„Absurdas. Už šiukšlių išvežimą privalome mokėti, šiukšliavežiai gatvėmis važinėja, o tas gatves mes privalome savo lėšomis remontuoti“, – stebėjosi naujakurys.

Prieš ketverius metus į Tilžės gatvę persikraustęs vyras jau kelis kartus su kaimynais rinko pinigus greideriui samdyti. Savivaldybė kelio netgi nepalygina, jau nekalbant apie potvynį.

Aleksandras svarstė, kad visas rajonas tvinsta dėl prastai suprojektuotų gatvių, neįrengti ir grioviai vandeniui nutekėti.

Paklaustas, kodėl pats statydamas namą nepaaukštino sklypo, vilnietis tikino nenorėjęs turėti bėdų su tikrintojais. „Jie matuoja kiekvieną centimetrą. Būtų pastebėję, kad sklypas paaukštintas, o projektas to nenumato, turėčiau nemalonumų“, – aiškino vyras.

Žadėjo dar prieš 18 metų

Tilžės gatvėje bėdos išryškėjo jau per lietingus praėjusius metus. Tada vanduo buvo priartėjęs prie įėjimo laiptų.

„Užsienyje pirmiausia tiesiamos komunikacijos, o paskui namai statomi. Pas mus atvirkščiai – pristatyta namų ant pliko lauko. Dar 2000-aisiais čia buvo žadamos komunikacijos.

Prabėgo 18 metų – ir nieko“, – piktinosi Aleksandras.

Tilžės gatvėje nutiestas tik dujotiekis, išvedžioti elektros laidai. Gyventojai vandenį naudoja iš savų gręžinių, nuotekas valo savo valymo įrenginiuose.

Jeigu gyvenvietėje bus įrengta centralizuota nuotekų sistema, visi namai prie jos būtinai turės būti prijungti, antraip grės bauda.

Aleksandrui pikta ir dėl to – juk jis jau įsirengė savo nuotekų surinkimo sistemą.

„Grinda“ nusiplovė rankas

Nesusišneka su savivaldybe ir Ramintos bei J.Bobrovskio gatvių gyventojai. Čia sankryžoje atsirado didžiulė bala. Taip buvo ir praėjusiais metais.

Kai sankryža pradėjo tvinti, gyventojai puolė skambinti „Grindai“, bet gatvių priežiūros įmonės atstovai pareiškė, kad jiems šios vietos prižiūrėti nepriklauso.

Tada semiami gyventojai paskambino į savivaldybę ir klausė, kas atsakingas už šias gatves.

O po kelių valandų atvažiavo „Grindos“ avarinės tarnybos specialistai. Dar po valandos gyventojai sulaukė atsakymo iš savivaldybės. Esą šioje vietoje nekilnojamojo turto plėtotojai nepasirūpino lietaus nuotekynės sistema, tad pirmiausia reikia kreiptis į juos.

„Nejaugi statydamas namus turi dar ir savivaldybės gatvėse nuotekas įrengti? Šito, beje, savivaldybė nepaaiškino. Tai jei patys gyventojai pradėsime tvarkyti gatves, gal galėsime ir užkardą pasistatyti?

Spėju, šis reikalas nepatiktų miesto valdžiai“, – neslėpė apmaudo Ramintos gatvėje gyvenantis Vytautas.

Savivaldybė nėra pajėgi

Savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento direktoriaus pavaduotojas Arūnas Visockas tvirtino, kad ši teritorija – puikus pavyzdys, kodėl patvinsta ir kitos Vilniaus vietos.

Anot jo, kol šioje vietoje nebuvo statybų, vanduo susigerdavo į gruntą. Iškilus pastatams, pakitus reljefui, padaugėjus kietųjų paviršių įdaubose pradėjo kauptis vanduo.

Privačių namų gyventojams A.Visockas patarė prisijungti prie miesto lietaus nuotekynės sistemos, o tada jau ją „Grinda“ prižiūrės.

Nenorintys jungtis prie lietaus nuotekynės tinklų savo sklypuose gali statyti specialius rezervuarus.

A.Visocko žodžiais, savivaldybė nėra finansiškai pajėgi atlikti infrastruktūros projektavimo ir įrengimo darbų sparčiai besiplečiančiose periferinėse zonose, todėl siūlo pasinaudoti programa „50 ir 50“.

Vilniečiai gali kartu su savivaldybe per pusę mokėti už kelių, apšvietimo ar kitus infrastruktūros darbus. Praėjusiais metais pasinaudojant programa „50 ir 50“ buvo įrengta 19 gatvių.

Apsemia jau ir asfaltą

Aplink Pilaitę tvinsta ir asfaltuotos gatvės. Vanduo užliejo Mozūriškių gatvės ruožą – juo dabar gali važiuoti tik aukštesni automobiliai.

Grioviai kelkraščiuose perpildyti, o vietos gyventojai sakė neprisimenantys tokio potvynio. Net arčiau miesto esančioje Gelažių gatvėje, kur nuotekynės sistema jau įrengta, tyvuliuoja bala.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.