Pirksite būstą? Ekspertai pasakė, į kurį segmentą verčiau nekišti nosies

Vis pasigirstant įspėjimų dėl galimos naujos ekonominės krizės, daugelis nerimauja, ar šis metas tinkamas įsigyti nekilnojamojo turto (NT). LRT laidos „Labas rytas, Lietuva“ studijoje viešėję NT ekspertai tikino, kad situacija rinkoje šiuo metu pakankamai stabili, bet nuo rugsėjo gali atsirasti šiokių tokių pokyčių.

Vilniaus miesto rinka išsiskirsčiusi į segmentus: vieni jų brangsta, kiti dėl pertekliaus pinga. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilniaus miesto rinka išsiskirsčiusi į segmentus: vieni jų brangsta, kiti dėl pertekliaus pinga. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

LRT televizijos laida „Labas rytas, Lietuva“, lrt.lt

Mar 27, 2018, 2:40 PM, atnaujinta Mar 27, 2018, 4:03 PM

„Pastaruosius dvejus trejus metus sklando gandas, kad lyg ir turėtų būti NT krizė. Šiandien situacija rinkoje yra pakankamai stabili. Kalbant apie Vilniaus miestą, kainų augimas gal kiek sustojęs, Kauno miestas yra „ant bangos“ ir kainos gerokai auga. Kituose miestuose situacija stabili, ir kainos pastaruoju metu keičiasi mažai. Tikėtina, kad artimiausiu metu labai daug kas ir nepasikeis“, – LRT laidai „Labas rytas, Lietuva“ komentavo NT ekspertas Mantas Mikočiūnas.

Jis atkreipė dėmesį, kad Vilniaus miesto rinka išsiskirsčiusi į segmentus: vieni jų brangsta, kiti dėl pertekliaus pinga. Todėl kainų vidurkis sostinėje iš esmės nesikeičia.

Pasak M.Mikočiūno, kreditavimo sąlygos labiausiai priklauso nuo Europos centrinio banko (ECB), todėl iki rugsėjo mėnesio niekas neturėtų keistis. Rugsėjį ECB išleis pataisą ir koreguos EURIBOR rodiklį. Pasak M.Mikočiūno, po rugsėjo EURIBOR gali pradėti kilti, o tai reiškia, kad ir paskolų palūkanos padidėtų (jos susidaro iš EURIBOR ir banko nustatytos maržos).

„Tai išeis nuosekliai, didelio lūžio neturėtų būti. Vartotojai tai pajus nebent ilgalaikiu laikotarpiu“, – aiškino M.Mikočiūnas.

NT ekspertas Ramūnas Macijauskas LRT studijoje kalbėjo, kad NT statytojai ir vystytojai pasimokė iš 2008-ųjų krizės ir visų pirma bando realizuoti jau paruoštas patalpas nepastatydami per daug NT.

„Rinka tikrai išliks pakankamai stabili. Mažai tikėtina, kad nauja statyba toliau taip pūsis ir bus statomi nauji objektai“, – komentavo R.Macijauskas.

Anot jo, naujai pastatytų butų krepšelis ir taip pakankamai didelis.

NT ekspertas M.Mikočiūnas atkreipė dėmesį, kad prieš dvejus trejus metus buvo labai populiaru investuoti į ekonominės klasės būstą. Po kurio laiko į nuomos rinką paleista nemažai tokių investicijoms nupirktų butų. Tad savaime nutiko taip, kad ekonominė butų klasė kaip investicija pasidarė nebepatraukli.

O pirkdami būstus sau žmonės pradeda dairytis į kitos, aukštesnės, klasės NT. Šiuos pokyčius lemia gerėjanti finansinė padėtis. Kaip teigė M.Mikočiūnas, vidutinės klasės būstų kai kur netgi trūksta. Net ir investuotojai ima dairytis į brangesnį NT, nes čia geresnė grąža.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.