Palangos miestui pažadėtas teniso aikštynas dar nepasiekiamas

Kurorto savivaldybei ketinamoje perduoti apleistoje teniso sporto bazėje vaikai sportuos dar negreit – netoli jūros valstybės turtą valdančios bendrovės „Respublikinė mokomoji sportinė bazė“ likvidavimas gali užtrukti iki kitų metų.

Palangos centre atvirą teniso aikštyną ir valstybės lėšomis suremontuotą 25 kambarių viešbutį „Tenisas“ valdančios įmonės skolos vis dar auga.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Palangos centre atvirą teniso aikštyną ir valstybės lėšomis suremontuotą 25 kambarių viešbutį „Tenisas“ valdančios įmonės skolos vis dar auga.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
 Palangos centre atvirą teniso aikštyną ir valstybės lėšomis suremontuotą 25 kambarių viešbutį „Tenisas“ valdančios įmonės skolos vis dar auga.<br> E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
 Palangos centre atvirą teniso aikštyną ir valstybės lėšomis suremontuotą 25 kambarių viešbutį „Tenisas“ valdančios įmonės skolos vis dar auga.<br> E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-03-30 09:49

Nors likviduoti skolose paskandintą Kūno kultūros ir sporto departamento (KKSD) bendrovę šalies Vyriausybė nusprendė dar praėjusių metų pabaigoje, iki šiol neaišku, kaip bus grąžinamos „Respublikinės mokomosios sporto bazės“ skolos – apie 150 tūkst. eurų.

Palangos centre atvirą teniso aikštyną ir valstybės lėšomis suremontuotą 25 kambarių viešbutį „Tenisas“ valdančios įmonės skolos vis dar auga, nes sporto departamento vadovų palaiminta nuostolinga sutartis bus nutraukta tik balandžio pabaigoje.

Skoloms skirta 100 tūkst. eurų

KKSD jau atrinko bendrovės likvidatorių – bankroto administratorę iš Klaipėdos Eglę Gabrėnienę.

Už beveik tūkstančio eurų atlyginimą sutikusi dirbti likvidatorė iki balandžio 4 dienos tikisi surasti įmonę, kuri nuo gegužės iki spalio mažiausiai už 70 tūkst. eurų sutiks nuomoti „Teniso“ viešbutį su 7 kortų aikštynu. Šitaip nuomininkas iš apgyvendinimo paslaugų per vasarą turėtų užsidirbti pats ir padengtų likviduojamos bendrovės skolas.

Tačiau „Respublikinės mokomosios sporto bazės“ skolas sumokėti pasiryžusi ir jos turtą perimanti Palangos savivaldybė. Savo biudžete ji tam yra numačiusi 100 tūkst. eurų – tokią sumą bendrovės skolos siekė praėjusių metų pradžioje.

„Iki šiol auginamų įmonės skolų miestas nemokės. Savo pažadėtą dalį mes esame numatę skirti, tačiau likusius pinigus privalėtų uždirbti bendrovės likvidatorė“, – teigė Palangos meras Šarūnas Vaitkus.

Viešbutį vasarai išnuomuos

Kurorto savivaldybės pasiūlymu yra paruoštas trišalės sutarties projektas, pagal kurį valstybei priklausantis viešbutis iki spalio mėnesio bus išnuomotas tam, kas iš karto sutiks sumokėti virš 100 tūkst. eurų siekiančią skolos dalį.

Anot Š.Vaitkaus, visą vasaros sezoną viešbutį valdysiantis nuomininkas mokėtų atlyginimus jo darbuotojams ir padengtų pastato eksploatacijos išlaidas. Šitaip būtų sustabdytas skolų didėjimas.

Iki žiemos visą teniso bazę į savo rankas perėmusi savivaldybė galėtų ją ruošti kitam sezonui ir teniso aikštynus naudoti pagal paskirtį – vaikų sportinei veiklai, teniso varžyboms, sportinėms stovykloms.

Tačiau kol kas KKSD priklausančiame viešbutyje šeimininkauja privati Vilniaus bendrovė „BB Capital“, kuriai valstybės turtas yra atiduotas beveik veltui.

Kam – pelnas, kam – nuostoliai

Pagal pernai vasarą pasirašytą apgyvendinimo paslaugų sutartį „Respublikinė mokomoji sportinė bazė“ bendrovei „BB Capital“ visiems metams suteikė 25 kambarius su pusryčiais ir vakariene už bendrą 115,1 tūkst. eurų sumą.

Pagal šią sutartį, vos už kelių šimtų metrų nuo jūros esančio viešbučio kambarį su maitinimu du kartus per dieną valstybės bendrovė vidutiniškai gaudavo po 12,6 eurų už parą.

Už tą pačią kainą privačiai įmonei per vasarą buvo perduoti 7 teniso kortai ir 30 valandų per mėnesį buvo leista naudotis viešbučio konferencijų sale.

Už juokingą kainą viešbučio kambarius išsipirkę verslininkai juos brangiau perpardavinėjo poilsiautojams, o už pastato išlaikymą, patalynės skalbimą ir svečių maitinimą mokėjo viešbučio savininkė – sporto departamento bendrovė.

Iš jai mokamos sumos buvo išskaičiuojami net „BB Capital“ pasamdytų viešbučio darbuotojų atlyginimai.

Šeimininkė įsiskolino klientui

Todėl „Respublikinei mokomąjai sportinei bazei“ už naudojimui perduotą valstybės turtą praktiškai nieko ir nelikdavo. Priešingai, ji „BB Capital“ liko net skolinga.

Pagal numatytą mokėjimų išdėstymą, sporto departamento bendrovei pasibaigus vasaros sezonui per mėnesį buvo numatyta po 3,3 tūkst. eurų, nors už pastato šildymą turėjo mokėti valstybės įmonė.

Be to, paslaugų gavėja pavadinta privati bendrovė iš valstybės įmonei mokamos sumos nepriklausomai nuo apgyvendintų poilsiautojų skaičiaus kiekvieną mėnesį papildomai nusibraukdavo po 6240 eurų: už kambarių tvarkymą – 1650, už viešbučio administravimą – 2640, už maisto produktus – 1200, už skalbyklos paslaugas – 750 eurų.

Nenuostabu, kad jau pernai spalio pabaigoje sporto departamento įmonės skola „BB Capital“ jau buvo pasiekusi apie 10 tūkst. eurų.

Kaltųjų prokurorai dar nerado

Nors likviduoti valstybės valdomą bendrovę Vyriausybė buvo nusprendusi dar praėjusių metų pabaigoje, apie vienašališkai nutraukiamą sutartį „Respublikinės mokomosios sportinės bazės“ paslaugų gavėjai buvo įspėti tik sausio 26 dieną.

„BB Capital“ valstybei priklausančiu viešbučiu Palangoje naudojasi ir likviduojamos įmonės skolas augina dar tris mėnesius – iki balandžio pabaigos.

Dėl „Respublikinės mokomosios sportinės bazės“ sudarytų valstybei nuostolingų sutarčių pernai lapkričio 2 dieną yra pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Tačiau įtarimai dėl piktnaudžiavimo tarnybiniais įgaliojimais, padarant didelę žalą iki šiol dar niekam nėra pareikšti. ˙

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.