Lietuvių pamėgtame kurorte masiškai užgrobiami atostogų namai

Gaujos nelegalių naujakurių Maljorkoje (Ispanija) užgrobia vis daugiau tuščių atostogų namų. Tie, kas šiame kurorte turi įsigiję vasarnamių, susidūrė su iki šiol nepažinta problema – skvoteriais. Daugiausia tai – rumunai.

  Atostogų į Maljorką atvykusiems turistams nuotaika gali sugesti vos prisiartinus prie savų namų. <br> AFP/Scanpix nuotr.
  Atostogų į Maljorką atvykusiems turistams nuotaika gali sugesti vos prisiartinus prie savų namų. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Atostogų į Maljorką atvykusiems turistams nuotaika gali sugesti vos prisiartinus prie savų namų. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Atostogų į Maljorką atvykusiems turistams nuotaika gali sugesti vos prisiartinus prie savų namų. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 5, 2018, 10:14 AM, atnaujinta Apr 6, 2018, 7:23 AM

Maljorkos sostinėje Palmoje patruliuoja pareigūnas Carlosas Orozco. Jis sustoja prie 85 numeriu pažymėto didelio šeimos namo. C.Orozco rodo išplėštus vartus – taip į svetimą nuosavybę įsibrovė naujakuriai.

Pareigūnas pasakojo, kad skvoteriai perlipa per tvorą arba netgi išlaužia vartus. Tą patį padaro su laukinėmis durimis, o tuomet įstato naujas spynas. Nelegalai vagia vandenį ir elektrą.

Jei skvoteriai iš būsto neišvejami per pirmas 48 valandas, vėliau tą padaryti pareigūnams tampa keblu.

„Ispanų konstitucija nurodo, kad kiekvienas ispanas turi teisę į padorius namus, – aiškino teisininkė Sonja Willner. – Tačiau policija negali nuspręsti, ar esantieji būste turi teisę jame būti, ar ne. Tai – jau teismo darbas“.

Vienas Maljorkoje stovinčių namų priklauso Hamburge gyvenančiam Frankui Zingelmannui. Kai vyras pastarąjį sykį atvyko į Ispaniją, buvo nemaloniai nustebintas.

„Kieme gulėjo čiužinys. Pirma mintis buvo, kad čia apsigyveno per tvorą perlipę benamiai. Tačiau atidarius vartus link manęs pasileido trys šunys. Teko grįžti į automobilį. Paskambinau policijai“, – dw.com pasakojo F.Zingelmannas.

Naujakuriai miegojo jo lovoje, valgė jo virtuvėje ir išpardavinėjo jo turtą.

„Neturiu supratimo, kaip viskas atrodo viduje ir ar apskritai ten kas nors yra likę“, – kalbėjo Frankas.

Dw.com pamėgino išsiaiškinti. Žurnalistai paklausė prie vartų rūkusio vyro: „Kodėl užėmėte šį namą?“

„Jis priklauso mano tetai“, – atsakė jis.

Į klausimą, kiek name žmonių, vyras teigė, kad tik jo teta ir jos duktė. Tačiau kai žurnalistai pasiteiravo, ar jie žino, kad būstas priklauso vokiečiui, šis tik patraukė pečiais.

Tačiau netrukus situacija pasikeitė: per langą išlindusi moteris ėmė grasinti policija, jei dw.com neišsinešdins. Pro vartus netruko išlįsti persiutęs vyras, kuris puolė žurnalistus.

Kitame name gyvenantys skvoteriai – vyras su sūnumi – žino, kad svetimą nekilnojamąjį turtą jie turi apleisti, tačiau ir toliau čia laikosi. „Mes čia gyvename šešis mėnesius. Mus iškeldina, tačiau neturime kur eiti. Neturiu darbo“, – kalbėjo svetimame name įsikūręs vyriškis.

Jo 17-metis sūnus valkatauja. Vaikinas metė mokyklą, tačiau kalba apie tai, kad nori ieškotis darbo.

Gyvendami visuomenės paraštėse, jiedu iš gyvenimo ima tai, ką gali. „Būtų blogiau, jei miegočiau mašinoje ar po tiltu. Štai dėl ko įsikeliu į svetimus namus“, – atvirai sakė skvoteris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.