Signalas perkantiems butą: vienas patrauklus dalykas gali virsti amžinu galvos skausmu

Įsigyjantiems butus su židiniais gali iškilti netikėtų problemų. Sovietmečiu kai kuriuose kooperatiniuose, žinybiniuose ir kituose būstuose įrengti židiniai nebūdavo pažymimi jokiuose planuose, tad įvykus nelaimei galima skaudžiai nukentėti.

Židinių įteisinimas pirmiausia reikalingas dėl daugiabučio gyventojų saugumo.<br>M.Patašiaus nuotr.
Židinių įteisinimas pirmiausia reikalingas dėl daugiabučio gyventojų saugumo.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

2018-04-16 11:00

Butų pardavėjai skelbimuose židinį nurodo kaip privalumą ir kilsteli kainą ne vienu tūkstančiu eurų, tačiau dažnai nutyli, kad jie nėra paminėti nuosavybės dokumentuose, patalpų planuose.

Sovietiniais laikais židiniai prestižiniuose būstuose būdavo įrengiami legaliai, tačiau neatsispindi dokumentuose, o jei ir būdavo projektai butų ūkio valdybose, jie galėjo neišlikti.

Net jei židinys buvo įrengtas saugiai, neįteisinus jo visos garantijos išnyksta.

Gaisro atveju tikriausiai kiltų nesklandumų su draudimo kompanijomis, kurios reikalautų dokumentų, įrodančių, kad židiniai nebuvo pastatyti savavališkai.

Šeimą įskundė kaimynai

Neseniai su šia problema susidūrė šeima, įsikūrusi netoli Kauno marių esančiame daugiabutyje. Šiame būste jau daugelį metų yra įrengtas židinys.

Kilus konfliktui su kaimynais pastarieji surašė skundus įvairioms institucijoms. Pas gyventojus apsilankė priešgaisrinės saugos specialistai, savivaldybės atstovai.

Šeimininkai tvirtino, kad sovietiniais laikais įrengto židinio projektas buvo tuometėje butų ūkio valdyboje, tačiau kur dabar jis atsidūrė, ar iš viso išliko, niekas nežino.

Židinys iš pažiūros buvo įrengtas saugiai, dėl jo nebuvo kilęs gaisras ar po namą pasklidę dūmai, tačiau šeima buvo įpareigota nedelsiant pasirūpinti naujais projektiniais židinio dokumentais, kad ateityje neiškiltų rūpesčių.

Pasak Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Statybų priežiūros poskyrio vyresniosios inspektorės Editos Sklenienės, židinio įteisinimas pirmiausia reikalingas dėl pačių būsto šeimininkų ir jų kaimynų saugumo.

Įsiteisinę gyventų ramiau

Tokių butų savininkai turėtų kreiptis į Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją ir pasirūpinti patalpų inventorizavimu, įtraukiant į jas židinį.

Po to būtų sudaryta komisija iš įvairių žinybų atstovų ir jos specialistai patikrintų židinį, kaminą, ventiliaciją.

Jei dėl saugumo nekiltų abejonių, židinys būtų įteisintas ir įtrauktas į būsto planą, Registrų centro duomenų bazę.

Šeimininkai tada galėtų atsikvėpti – pavyzdžiui, jei kiltų gaisras, draudimo bendrovės padengtų nuostolius.

Sunku patekti į butus

Anot E.Sklenienės, prijungti židinio prie bendros daugiabučio ventiliacijos sistemos negalima – tada dūmai gali plūsti pas kaimynus, kilti gaisro pavojus.

Daugiabučius tikrinantiems priešgaisrinės saugos specialistams neretai būna sunku patekti į butus. Į bendro naudojimo plotus patenkama be kliūčių, tačiau būstų šeimininkai nenori jų įsileisti arba būna išvykę į užsienį.

Tokiu atveju skiriama bauda namo bendrijos pirmininkui, o bendrija turi galimybę per teismą išsireikalauti pinigus iš nusižengusio savo nario.

Vienas pavojingiausių ir dažniausiai pasitaikančių pažeidimų – kai evakuacijos planuose numatytos išėjimo vietos užverčiamos įvairiais daiktais.

Baudos nėra didelės

Sankcijos už priešgaisrinės saugos taisyklių nepaisymą nėra griežtos.

Net jei pažeidėjų veiksmai kelia gaisro ar sprogimo pavojų, jiems gresia baudos nuo 20 iki 70 eurų, o juridiniams asmenims – nuo 60 iki 580 eurų.

Už kliudymą priešgaisrinės saugos specialistams atlikti pareigas pinigines tektų praverti plačiau: fiziniai asmenys tokiais atvejais turėtų sumokėti nuo 60 iki 600 eurų, o juridiniai asmenys – nuo 300 iki 1500 eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.